23 λόγοι για να επισκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι τη Μυτιλήνη – Λέσβο..!!


Η Λέσβος ή η Μυτιλήνη, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το νησί από τους ντόπιους, είναι γνωστή τόσο για την πλούσια ιστορία της, την πολιτισμική της κληρονομιά και τα θρησκευτικό της ενδιαφέρον, όσο και για και για τη φυσική της ομορφιά και την μοναδικότητά – αυθεντικότητά της.

Όμως για ποιο λόγο αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος αυτό το καλοκαίρι;

Σας παραθέτουμε 23 από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να περάσετε τις διακοπές σας φέτος σ΄αυτό το νησί:

1. Μόλυβος

Απλά το ωραιότερο χωριό στη Λέσβο! Χτισμένος στη βορειότερη εσχατιά του νησιού, ο Μόλυβος (ή Μήθυμνα) εντυπωσιάζει με το γενοβέζικο κάστρο, τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια, τα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια αλλά και τη μοναδική του θέα στο ηλιοβασίλεμα. Για να διατηρηθεί, μάλιστα, η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του οικισμού, δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση, παρά μόνο αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η πέτρα και το ξύλο.


2. Πλωμάρι

Αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του ούζου είναι το Πλωμάρι στη νοτιοανατολική πλευρά της Λέσβου. Δεκάδες επωνυμίες απαντώνται στο νησί, όμως οι περισσότερες και οι πιο γνωστές διατηρούν εδώ τις εγκαταστάσεις τους. Το μυστικό της μοναδικής γεύσης του παραδοσιακού ποτού εντοπίζεται στον ντόπιο γλυκάνισο και βέβαια στη μεγάλη εμπειρία των παραγωγών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη από τον 19ο αι.

3. Αγιάσος

Χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του Ολύμπου, η Αγιάσος είναι ο κατ' εξοχήν παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου. Είναι γνωστή για τα σπίτια και τα αρχοντικά με κεραμοσκεπές, τα λαϊκά καφενεία, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την πλούσια παράδοση στη μουσική και την κεραμική. Διάσημο είναι και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, που συγκεντρώνει κόσμο απ' όλο το νησί.

4. Πλατεία Μεσοτόπου

Στο Μεσότοπο, 75 χλμ. από τη Μυτιλήνη, θα συναντήσετε μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες λιθόστρωτες πλατείες. Αιωνόβια πλατάνια σκεπάζουν με τα πυκνά κλαδιά τους ολόκληρο τo χώρο, χαρίζοντας τη δροσιστική σκιά τους στους θαμώνες. Αν περάσετε από εδώ, σταματήστε για έναν μερακλίδικο ελληνικό στο παραδοσιακό καφενείο του Πάλλα ή σε αυτό του Λουκά.


5. Απολιθωμένο δάσος

Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που γοητεύει ειδικούς και μη. Αποτέλεσμα αλλεπάλληλων ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από εκατομμύρια χρόνια, το Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου καλύπτει μια μεγάλη έκταση στο δυτικό τμήμα του νησιού, με διάσπαρτους πετρωμένους κορμούς δέντρων που «ξαπλωμένοι» στο έδαφος φτάνουν μέχρι και τα 20 μ. σε μήκος.

6. Βατερά

Το μεγαλύτερο και διασημότερο ακρογιάλι της Λέσβου στο νότιο τμήμα της, απέχει δέκα μόλις λεπτά από τον Πολιχνίτο. Συνολικά οκτώ χιλιόμετρα ακτής με πλούσια παχιά άμμο, πεντακάθαρα νερά, δεκάδες bar, ταβέρνες και watersports, κατατάσσουν δικαίως τα Βατερά ανάμεσα στις κορυφαίες παραλίες διεθνώς.

7. Άναξος

Ο Άναξος είναι το επίνειο του ορεινού χωριού Σκουτάρος, μια από τις καλύτερες παραλίες στο νησί. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη ως οικισμός με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και εξαιρετικά εστιατόρια. Τον Αύγουστο διοργανώνονται εδώ και τα «Αναξιώτικα», πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις.

8. Εφταλού

Σπάνιας ομορφιάς βοτσαλωτή ακρογιαλιά, περιτριγυρισμένη από πανέμορφους καταπράσινους κολπίσκους... Η οργανωμένη πλαζ της Εφταλούς, 4 χιλιόμετρα από τον Μόλυβο, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Εδώ έζησε και δημιούργησε κα ο λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης, ενώ στην περιοχή λειτουργούν και ιαματικά λουτρά.


9. Άγιος Ισίδωρος

Δημοφιλές παραθεριστικό και τουριστικό κέντρο, ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται μόλις 1 χλμ. ανατολικά του Πλωμαρίου, στην αντίθετη κατεύθυνση από τα Βατερά. Η παραλία του, με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά, πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει εδώ. Αν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ, επιβάλλεται να φτάσετε ως εδώ, καθώς μπορείτε να επιδοθείτε σε jet ski.

10. Σκάλα Καλλονής

Στη Σκάλα Καλλονής θα γευτείτε τις περίφημες ντόπιες σαρδέλες, που οι Καλλονιάτες ψαρεύουν στα πλούσια νερά του μεγαλύτερου κόλπου του νησιού. Στην περίπτωση που επισκεφθείτε τη Λέσβο αρχές Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε και στη φημισμένη Γιορτή της Σαρδέλας, για να δοκιμάσετε τι άλλο, τα πεντανόστιμα ψάρια, να πιείτε άφθονο ούζο και να διασκεδάσετε με παραδοσιακή μουσική.

11. Ιαματικά Λουτρά

Γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, οι ιαματικές πηγές της Λέσβου φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αποτέλεσμα και αυτές της άλλοτε έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως ισχιαλγίες, ρευματισμούς και δερματικές παθήσεις. Στο νησί λειτουργούν πέντε οργανωμένα θερμά λουτρά, στη Θερμή, την Εφταλού, τον Πολιχνίτο, τα Θερμά Γέρας και τον Αγ. Ιωάννη Λισβορίου.

12. Κάστρο Μυτιλήνης

Από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το κάστρο της Μυτιλήνης υψώνεται επιβλητικό στο βόρειο άκρο της πόλης. Χτισμένο από τους Παλαιολόγους τον 15ο αι., γνώρισε στο πέρασμα των χρόνων πολλές μετατροπές από τους γενοβέζους Γατελούζους αλλά και τους Οθωμανούς.


13. Παραλία Χρούσου

Από τις ωραιότερες και λιγότερο γνωστές ακρογιαλιές της Μυτιλήνης. Πέντε, περίπου, χιλιόμετρα από τον Μεσότοπο, η απάνεμη ακτή του Χρούσου, με σιμιγδαλένια άμμο κι ελάχιστους λουόμενους, είναι ιδανική για ξεκούραση και χαλάρωση! Για να φτάσετε, προτιμήστε τον δρομο από το Ταβάρι.

14. Πέτρα

Πολλοί τη θεωρούν «δίδυμη» πόλη του Μόλυβου, κι ας μην είναι τόσο διάσημη όσο ο βόρειος γείτονάς της. Η παραλία της, με τα ρηχά αλλά πολύ κρύα νερά, εκτείνεται σ' ολόκληρο σχεδόν τον μυχό του κόλπου. Ανεβείτε στον πελώριο βράχο, στην εκκλησία της Παναγίας, για να απολαύσετε την απίστευτη πανοραμική θέα του χωριού.

15. Ούζο Πλωμαρίου, Ισίδωρου Αρβανίτου

Από το 1894, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη έχει γίνει συνείδηση στους λάτρεις του πιο παραδοσιακού προϊόντος της Μυτιλήνης. Ο λόγος; Η χαρακτηριστική γεύση και το μοναδικό άρωμά του. Προϊόν των αγνών υλικών της λεσβιακής γης με κυρίαρχο το γλυκάνισο από το Λισβόρι, που από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, συνεχίζει να παράγει ούζο με τις παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές, αξιοποιώντας παράλληλα τη γνώση που προσφέρει η επιστήμη.
(www.ouzoplomari.gr)

16. Γαβαθάς

Πέντε χλμ., περίπου, από την ορεινή Άντισσα απλώνεται ο καταπράσινος κάμπος του Γαβαθά. Η σχετικά απομονωμένη αλλά πανέμορφη παραλία με την ξανθή άμμο και της αμμοθίνες σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

17. Βρίσα

Κατεβαίνοντας από τον Πολιχνίτο στα Βατερά, κάντε μια στάση στη γραφική Βρίσα. Ο σεισμός μπορεί νά την ισοπέδωσε αλλά αξίζει να δείτε τα γραφικά σοκάκια τής...


18 Τα ξακουστά προσκυνήματα.

Η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες ιερά προσκυνήματα με γνωστότερα  τη μονή του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή, τη μονή του Ταξιάρχη Μανταμάδου, τη μονή Λειμώνος του Αγίου Ιγνατίου στην Καλλονή, τη μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Υψηλού στο Δυτικό τμήμα του νησιού,  το προσκύνημα στο Μητροπολιτικό ναό της Μυτιλήνης με το σκήνωμα του Αγ. Θεοδώρου, το προσκύνημα της Παναγίας της Πέτρας και της Παναγίας της Αγιάσου, τη μονή Πιθαρίου Ταξιαρχών στην Ερεσό και οι κατακόμβες της Αγ. Μαγδαληνής.

19. Η σαρδέλα της Καλλονής

Όποιος δεν έχει γευτεί τη σαρδέλα Καλλονής είναι σαν να μην έχει ανακαλύψει το αλάτι στη σαλάτα. Απολάυστε σαρδέλα Καλλονής σε ένα ταβερνάκι στη γραφική Σκάλα Καλλονής με ουζάκι και θα αντιληφθείτε αμέσως τη στάση ζωής των νησιωτικών ανθρώπων.

20. Τα ιστορικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Η Λέσβος πλούσια σε ιστορία, έθιμα και παραδόσεις, φροντίζει να τα εκθέτει στους επισκέπτες της, σε ένα πλήθος από μουσεία, κάστρα, μνημεία και σπήλαια, ταξιδεύοντάς τους από τη σύγχρονη ιστορία μέχρι τα ομηρικά χρόνια και τη νεολιθική εποχή. Γνωστότερα, το αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης, το μουσείο έργων Θεόφιλου με το μουσείο – βιβλιοθήκη Τεριάντ, το Ψηφιακό μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης, το Ρωμαικό υδραγωγείο της Μόριας, το μουσείο βιομηχανικής Ελαιουργίας Καλλονής και το μουσείο της Μονής Λειμώνος Καλλονής που φιλοξενεί απειράριθμα κειμήλια, κλασσικά, βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λαίκά και χειρόγραφα.

21. Η βιοποικιλότητα σπάνιων πτηνών.

Ο Υδροβιότοπος του Κόλπου Καλλονής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου.  Οι παράλιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χειμάρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Η περιοχή του Κόλπου Καλλονής, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ειδικές Περιοχές Διατήρησης της Φύσης” του Δικτύου NATURA 2000. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 252 είδη πουλιών, από τα οποία τα 66 είναι μεταναστευτικά, δίχως να συμπεριληφθούν στην καταλογογράφηση τα επιπλέον είδη των γειτονικών χερσαίων οικοσυστημάτων  και 88 που είναι προστατευόμενα είδη .

22. Ένα ταξίδι γευστικής απόλαυσης.

Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε σφουγγάτο Μυτιλήνης, γκιουζλεμέδες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κρεμμυδοκεφτέδες και φυσικά μπακλαβά Μυτιλήνης, πλατζέντα και τα περίφημα αμυγδαλωτά

23. Όλη η Λέσβος ένα Γεωπάρκο.

Η Λέσβος έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο προστατευμένων γεωπάρκων της UNESCO, σηματοδοτώντας την ιδιαιτερότητα και τον εξαιρετικό γεωλογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον του νησιού. (Τα γεωπάρκα, 80 σε όλο τον κόσμο, είναι ευρύτερες περιοχές που περιέχουν αξιόλογες θέσεις γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων).

Σημαντικότερη περιοχή γεωπάρκου το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, το οποίο έχει έκταση 150.000 στρεμμάτων και δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται δύο μόνιμες εκθέσεις αφιερωμένες στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και στη Γεωστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Σε αυτές παρουσιάζονται σπάνια φυτικά απολιθώματα από τη Δυτική Λέσβο και προβάλλονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του.

+ Τάρτι μια μαγευτική παραλία, επίσης τι να γράψουμε για την φημισμένη Ερεσό Λέσβου, επίσης η αμμώδης παραλία της Ευρειακης στην Γερα.... και άλλα πολλά
........

Οι 23 παραπάνω λόγοι φυσικά είναι λίγοι, αν σας αναφέρουμε όλους τούς λόγους για να επισκεφθείτε το νησί μας.......θα πρέπει να γράψουμε εγκυκλοπαίδεια........

Σας περιμένουμε και αυτό το καλοκαίρι....