«Κλήδονας – Κάψαλα 2019 … και τα αδιάντροπα…» στο Πάρκο της Επάνω Σκάλας


Η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης σε στενή συνεργασία με τα 11 Τοπικά - Συνοικιακά συμβούλια της πόλης και με τη σύμπραξη του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Επάνω Σκάλα”, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οργανώνουν τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 και ώρα 8 μ.μ. στο Πάρκο της Επάνω Σκάλας, την εκδήλωση “Κλήδονας – Κάψαλα 2019 … στη Μυτιλήνη !!!”. 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού), ενώ μεγάλος χορηγός είναι η εταιρεία “ΗΧΩ Α.Ε.”


Η εκδήλωση στοχεύει στην αναβίωση του παλαιού αυτού εθίμου, κατά τρόπο που θα τηρηθεί στο μέτρο του εφικτού η τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, θα ανάψουν οι φωτιές του Άη Γιάννη και οι συμμετέχοντες γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, θα επιδοθούν στο “πήδημα” πάνω από τις φλόγες, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, φεύγουν όλες οι κακομοιριές και οι αρρώστιες. Το πήδημα αυτό έχει μαγική σημασία, αφού όποιος πηδάει πάνω από τη φλόγα, ενώνεται μ’ αυτήν και παίρνει τη δύναμή της. Επίσης, συμβολίζει το πέρασμα από το παλιό στο νέο, από το κακό στο καλό.


Θα ακουστούν λόγια τολμηρά και άσεμνα, η λαγνεία και ο πόθος θα φουντώσουν, ο χώρος θα γίνει “ερωτικός” και συνάμα “σεξουαλικός”. Θα απαγγελθούν τετράστιχα που σπάνε κόκαλα, απότοκα της αυθόρμητης διάθεσης του ανθρώπου για τον έρωτα. Σύμφωνα με τη λαογραφία, αυτά τα λόγια είχαν εκτονωτική δύναμη κατά της κατεστημένης σεμνοπρέπειας.

Οι τολμηρές και “αδιάντροπες” φράσεις, με καθαρτικό και μαγικό περιεχόμενο, τα σατιρικά σκετς, η παραδοσιακή μουσική με τα χορευτικά και τα κεράσματα, καθώς και με ό,τι άλλο ήθελε προκύψει, θα συμπληρώνουν το όλο σκηνικό της βραδιάς. 

Η Οργανωτική Επιτροπή, καλωσορίζει όλους τους Μυτιληνιούς και τους επισκέπτες και τους εύχεται καλή διασκέδαση !!!