ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Παλιές αγαπημένες Πρωτομαγιές.....» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τετάρτη 01 Μαΐου 2019»

Καλό μήνα σε όλους τους αναγνώστες μας…

ΠΟΙΗΣΗ!

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω
Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης
Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν…

Ποιητικά ξεκινήσαμε συμπάσχοντας στους  μαγιάτικους πόθους των υποψηφίων. Οι περισσότεροι εκ των οποίων ονειρεύονται τον εαυτόν εις τους θώκους της τοπικής εξουσίας. Όμως ότι αρχίζει όμορφο τελειώνει με πόνο! Ο Μάης για κάποιους θα κλείσει με πάταγο τα όνειρα τους και θα τους επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα σύντροφοι….

 
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΑ (1). Μια εργατική πρωτομαγιά στην πρό ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εποχή. Τότε κυβερνούσαν οι Σαμαροβενιζελικοί στο …μακρινό 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα ντουζένια του. Η φώτο είναι από την καθιερωμένη πρωτομαγιάτικη ολιγομελή διαδήλωση στην Προκυμαία Μυτιλήνης. Από αριστερά. ο ανένταχτος αριστερός Νίκος Χρυσάφης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριζε ΚΚΕ. Μετά ο Μάκης Αξιώτης ο οποίος σήμερα κατεβαίνει υποψήφιος με την Χριστιάνα Καλογήρου. Ο Γιάννης Μπουρνούς χαμογελάει τότε, χαμογελάει και σήμερα παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα του ο Στράτος Γεωργούλας με κόκκινο τριαντάφυλλο σήμερα είναι μαζί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και υποψήφιος Περιφερειάρχης. Μετά ο Βασίλης Τεντόμας που παραμένει και τέλος ο Δημήτρης Μάντζαρης φανερά αποστασιοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΑ (2). Πέντε χρόνια πέρασαν, όπως πέρασαν, όπως τα βιώσαμε. Όπως νοιώσαμε ν΄ αλλάζει ο κόσμος. Ο γύρω μας κόσμος αλλά και ο μέσα μας. Ήταν τα μνημόνια κι εκεί είχαμε νοιώσει πριν καμιά δεκαριά χρόνια να μας τσαλαπατάει η στροφή της ιστορίας. Μας τσάκισε αλλά καλά να πάθουμε, ήταν το … παλιό  … διεφθαρμένο καθεστώς! Ήρθε όμως η άλλη στροφή της ιστορίας με την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με το μεταναστευτικό για το νησί μας, για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Καποδίστριας έκανε στην αρχή άκρη. Έπρεπε να περάσει ο Πάπας, η Τζολί, η Σάραντον, ο Γιούνκερ και οι άλλοι πρωτοκλασάτοι για να … περιεργαστούν το φαινόμενο της μετανάστευσης που στο ρυθμό της χόρευε το νησί μας. Επιφανείς προσωπικότητες, Νόμπελ, βραβεία, ντοκιμαντέρ, χτυπήματα συμπαράστασης στη πλάτη μας. καλά λόγια, χρήμα μπόλικο. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα. Τόσο γρήγορα, με τις αναμνήσεις ακόμα σε κάποιους να στροβιλίζουν οι βάρκες, τα σωσίβια, τα μωρά που κλαίγανε, οι ναυαγοσώστες (επαγγελματίες και μη) να πέφτουν στην θάλασσα.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΑ (3). Μια μελαγχολία όμως λες και  ζώνει σήμερα το νησί μας. ΄Η εάν θέλετε ένα πυκνό σύννεφο σκόνης να καλύπτει το αύριο. Τι μέλλον έχει τούτο το νησί. Και προς τα ποια πλευρά βρίσκεται; Μας έσπασαν στα δυο. Και ουδείς πανηγύρισε. Γιατί άλλωστε; Τι έχουμε να κερδίσουμε από τυποποιημένες εξαγγελίες; Είκοσι πέντε και σήμερα για να εκλεγούν οι τοπικοί άρχοντες, οι δημοτικοί σύμβουλοι, να γίνουν οι όποιες συγκλήσεις, να μοιραστούν καρέκλες, να λογαριαστούν αντιμισθίες και έξοδα παράστασης. Κι έπειτα; Τι λέτε; Να γίνουμε όλο το νησί μια απέραντη ΜΚΟ μήπως και σωθούμε;

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΑ (4).  Ήταν μια γλυκόπικρη παρένθεση. Από αύριο όμως θα επανέλθουμε στην κανονική ροή της προεκλογικής περιόδου.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ