Η "Δημοκρατική Μυτιλήνη" για την κλωτσιά στο σκυλάκο- Και πρόγραμμα για αλληλεγγύη Λαγκάδα και Λαζαρέτο


«Δημοκρατική Μυτιλήνη»-Παράταξη πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» θεωρεί υποχρέωση της να τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με την καταγγελία του Φιλοζωικού Συλλόγου σύμφωνα με την οποία υποψήφιος σύμβουλος της Κοινότητας Μυτιλήνης χθες το απόγευμα κλώτσησε αδέσποτο σκύλο επειδή γάβγισε σε κάποιον περαστικό.

Μάλιστα την καταγγελία συνόδευε το ντοκουμέντο της ενέργειας αυτής, ταινία  από κάμερα ασφαλείας καφετέριας στο Φανάρι της προκυμαίας οι εργαζόμενοι και το προσωπικό της οποίας φροντίζουν το συγκεκριμένο σκύλο παρέχοντας του και κτηνιατρική περίθαλψη.

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» θεωρεί περιττό να καταδικάσει το περιστατικό αυτό βίας το οποίο σύμφωνα με την «Κιβωτό» σήμερα θα καταγγελθεί και μάλιστα στα πλαίσια του αυτοφώρου στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης από τους πέντε  αυτόπτες μάρτυρες. Θέλουμε όμως να πούμε πως το συγκεκριμένο περιστατικό που αποδεικνύει την τεράστια απόσταση προεκλογικών λόγων και καθημερινής πραγματικότητας, δεν είναι το μόνο δυστυχώς κατά ζώων αλλά και ανθρώπων σε ετούτη την πόλη. Από κάποιους που θέλουν να επιβάλουν ατζέντα βίας και μισανθρωπισμού στον τόπο μας.

Καλούμε τις άλλες τρεις παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές για τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης να τοποθετηθούν δημόσια για το γεγονός που κατήγγειλε η «Κιβωτός».

Με αφορμή την καταγγελία της «Κιβωτού» η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» γνωστοποιεί για μια ακόμα φορά το πρόγραμμα της για την προστασία των αδέσποτων ζώων που ζουν μαζί μας σε αυτήν την πόλη:

- Μέριμνα (στείρωση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, ηλεκτρονική σήμανση) για τα αδέσποτα ζώα.
- Δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου ζώων με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
- Ενίσχυση υφιστάμενων δομών με καταρτισμένο προσωπικό.
- Δημιουργία σημείων παροχής τροφής και νερού για αδέσποτα ζώα.
- Συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία, ανεξάρτητους εθελοντές και κτηνιάτρους.
- Εκπόνηση και υλοποίηση φιλοζωικών προγραμμάτων σε μαθητές.
- Ενημερωτικές καμπάνιες για τη στείρωση και την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
- Συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για τη διενέργεια ελέγχων στα δεσποζόμενα ζώα και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβατικών καταστάσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρόγραμμα της παράταξης των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη», που αφορά τα προτεινόμενα έργα που θα έχουν αποτέλεσμα την ισόρροπη ανάπτυξη των γειτονιών της πόλης παρουσίασαν χθες το απόγευμα υποψήφιοι του συνδυασμού, που περιόδευσαν στη Λαγκάδα και στο Λαζαρέτο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάτοικοι των γειτονιών αυτών άκουσαν την πρόταση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» για τη μετατροπή σε μοχλούς ανάπτυξης δυο κτηρίων που σήμερα είναι ντροπή για την πόλη.

Τις παλιές φυλακές της Λαγκάδας, κτηριακό συγκρότημα που φέρεται να ανήκει ιδιοκτησιακά στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Και της παλιάς Πυροσβεστικής, κτίσματος που ανήκει σήμερα στο Δήμο Λέσβου και η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» προτείνει τη μετατροπή σε «Κέντρο αλληλεγγύης». Κέντρο που θα περιλαμβάνει κοινωνικό παντοπωλείο - ιατρείο - φαρμακείο. Ξενώνα άστεγων. Κέντρο προστασίας κακοποιημένης γυναίκας. Κέντρο περίθαλψης και ψυχαγωγίας τρίτης ηλικίας. Δομή ενεργών πολιτών και ενίσχυσης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Τη στιγμή που μόλις χθες το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους 150 εκατομμυρίων δραχμών για την επισκευή ιστορικών κτηρίων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί ο Δήμος Λέσβου με τα δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ιστορικά κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του να μην μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμα έστω μια μελέτη για ένα από αυτά. Κάπως έτσι κτήρια σαν τις παλιές φυλακές και την παλιά Πυροσβεστική αποτελούν κτήρια ντροπή για την πόλη και αιτία παραπέρα υποβάθμισης των γειτονιών όπου βρίσκονται. Και δε μπορεί αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια εμφανιζόταν ως σωτήρες να επανέρχονται με τη μια ή την άλλη ιδιότητα και να ξαναζητούν την ψήφο των πολιτών για να συνεχίσουν να ερειπιώνουν με τα καμώματα τους τις γειτονιές» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την πρόταση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» για τη μετατροπή της παλιάς πυροσβεστικής σε «Κέντρο αλληλεγγύης» η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης κοινοποιεί στοιχεία του προγράμματος της που αφορούν το θέμα της λειτο6υργίας της πόλης ως «πόλη των δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με αυτά:

- Η Κοινότητα είναι μπροστά στην υπεράσπιση του δικαιώματος σε κάθε λογής διαφορετικότητα.
- Λειτουργία συνοικιακών κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων και παντοπωλείων. Κοινωνικά φροντιστήρια σε γειτονιές με την ενεργοποίηση εθελοντών.
- Δημιουργία συστήματος πυρασφάλειας και εκκένωσης των γειτονιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
- Δημοτική Τράπεζα αίματος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου.
- Προώθηση της λειτουργίας αυτοδιαχειριζόμενων χώρων σε γειτονιές με διάφορα θέματα, που θα είναι ανοιχτοί στη  συμμετοχή όλων των πολιτών και θα έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο τη συναυτουργία τους ως σημεία συνάντησης και δημιουργίας.
- Συμβολή στη δημιουργία συνεταιρισμών σε γειτονιές
- Προγράμματα απασχόλησης με αναθέσεις εργασιών στους συνεταιρισμούς των γειτονιών.
- Στην κατεύθυνση καταπολέμησης της ανεργίας συμβάλλουμε στη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε χώρους του Δήμου.
- Κέντρο φιλοξενίας αστέγων
- Δημιουργία δομής ενεργών πολιτών και ενίσχυσης ανθρώπινων δικαιωμάτων

Η βία και οι διακρίσεις κατά των ανθρώπων με βάση το φύλο, την εθνοτική ομάδα, τη σεξουαλική τους ταυτότητα, την εμφάνιση, την ηλικία και τις αναπηρίες είναι πολλές φορές ορατή, αλλά τις περισσότερες αόρατη.

Η ενδοοικογενειακή βία στο «διπλανό σπίτι», οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ που εγκλωβίζονται στο σπίτι και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη, η ανεργία στη νεολαία και τις γυναίκες, η οικολογική καταστροφή μας αφορούν.

Δημιουργούμε ομάδες συζήτησης, ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των πολιτών με εκδηλώσεις, εβδομαδιαίες συναντήσεις και φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο και παρεμβαίνουν ήδη στην πόλη μας.