Ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της χορήγησης βίζα σε Τούρκους τουρίστες


Ξεκίνησε το Σάββατο η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της χορήγησης βίζα σε Τούρκους τουρίστες.

Η ΕΕ είχε εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης την 1η Μαΐου αλλά εκκρεμούσαν κάποιες εγγυήσεις η οποίες δόθηκαν και έτσι από το Σάββατο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι σε ισχύ στις πύλες εισόδου των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Το πρόγραμμά αυτό που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια συντέλεσε  στο  να αυξηθούν θεαματικά στα νησιά μας  οι Τούρκοι τουρίστες. Ωστόσο μετά τα τελευταία δύο χρόνια , οι γείτονες δοκιμάζονται τόσο από την πολιτική κατάσταση και τις διώξεις αντίθετων του καθεστώτος,  αλλά και από την οικονομική κατάσταση στη γείτονα.

Φέτος όμως παρατηρείται να διατηρείται η ζήτηση των Τούρκων επισκεπτών στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά της χώρας πλην της Χίου και της Λέσβου.

Τουριστικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι οι απώλειες των Τούρκων επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι στη Λέσβο θα αγγίξουν το 50%. Πολλοί θα περίμεναν ο λόγος να είναι το προσφυγικό ζήτημα, δεν είναι όμως έτσι γιατί και η Σάμος ιδιαίτερα φέτος είχε έντονα προβλήματα στο σκέλος αυτό, η ζήτηση όμως και η κίνηση διατηρείται. Οι απαιτήσεις των επισκεπτών, είναι για μεγαλύτερο αριθμό καλύτερου επιπέδου ξενοδοχειακών κλινών και βέβαια αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη ζήτηση από την Τουρκία, το αντιμετώπισαν ξενοδόχοι και πράκτορες και σε άλλες περιπτώσεις π.χ από την Ρωσία.

Σε τουριστικά γραφεία της Λέσβου υπήρξε ζήτηση από εύπορα στρώματα Τούρκων τουριστών για ξενοδοχεία περισσοτέρων αστεριών,  και δεν υπήρχε ανάλογη προσφορά του αριθμού των κλινών που ζητήθηκαν , είπε την ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος των τουριστικών Πρακτόρων της Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος που καλεί όλους τους φορείς του τουρισμού να συνεργαστούν και να προχωρήσουν από κοινού, για να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο που μπορεί η Λέσβος στον τουριστικό τομέα.