Μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου στην εκδήλωση «Περιήγηση στη γη των Μακάρων»


Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά η δράση των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών στη Λέσβο με τίτλο «Περιήγηση στη γη των Μακάρων» που οργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου 2019.

Η περιήγηση στη Λέσβο οργανώθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που πραγματοποιήθηκε φέτος με συμμετοχή φορέων από 42 νομούς όλης της χώρας.

Η δράση των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών στη Λέσβο περιλάμβανε περιήγηση στα πολιτιστικά και γεωλογικά μνημεία του δυτικού τμήματος του Κόλπου Καλλονής, στα Παπιανά, στα Μάκαρα και την Αποθήκα, με έμφαση στα εργαστήρια στυπτηρίας και τον αναλημματικό τοίχο «Λεσβίας οικοδομής» γνωστό ως Καλόχτιστο ή Ροδότοιχο.


Η εκδήλωση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την κα. Κοκώνα Ρούγγου, Προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, τον κ. Γιάννη Κουρτζέλλη, την κα. Θάλεια Κυριακοπούλου και την κα. Μαρία Παππά, αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Λέσβου, την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα και την κα. Πόπη Πανίδου, γεωλόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η διαδρομή ξεκίνησε από Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης και κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ενώ παράλληλα γνώρισαν τα πετρώματα, τη γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου και τα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού Παπιανών όπου τους υποδέχτηκε ο εφημέριος του Ναού και ενημερώθηκαν για την ιστορία δημιουργίας της Μονής και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της.


Ακολούθως γνώρισαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του δυτικού τμήματος του Κόλπου Καλλονής, επισκέφτηκαν την περιοχή του Μάκαρα, όπου γνώρισαν τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και τη γεωλογική ιστορία της περιοχής.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον Καλόχτιχτο ή Ροδότοιχο Αποθήκας, ένα μνημειώδη τοίχο αναλημματικού χαρακτήρα, ο οποίος είναι δομημένος με το Λέσβιο σύστημα δόμησης, το πιο περίτεχνο πολυγωνικό σύστημα δόμησης.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα εργαστήρια στυπτηρίας στην Αποθήκα όπου γνώρισαν τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και τις γεωλογικές συνθήκες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη χρήση του ορυκτού.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διαδρομή και εξέφρασαν την επιθυμία τους η δράση να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.