ΑΘΛΗΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ για την ανάπτυξη του αθλητισμού- Του Βαγγέλη Σπανού


Του Βαγγέλη Σπανού

Αγαπητοί συμπολίτες, σε λίγες μέρες έχουμε εκλογικές διαδικασίες και θα προκύψει μία νέα Δημοτική αρχή.

Ως άνθρωπος του αθλητισμού (γυμναστής-προπονητής ποδοσφαίρου), ως ενεργός πολίτης και ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Μυτιλήνης με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Μιχάλη Μαμάκου, προβληματίστηκα και επιθυμώ να μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου όσον αφορά τον αθλητισμό στο νησί μας. Ασφαλώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα πάντα για τον αθλητισμό του νησιού μας σε όλα τα αθλήματα και δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα αρνητικά.

Ο στόχος μου είναι να συμβάλλω στην ανάπτυξη του αθλητισμού, που σήμερα έχει τεράστια δυναμική και πολλές αθλητικές επιτυχίες σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, μπορεί όμως με σωστή οργάνωση, το κατάλληλο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις κατάλληλες υποδομές να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Για να γίνουν όμως αυτά η Δημοτική Αρχή οφείλει πρώτα να οργανώσει τις υπηρεσίες της, να τις στελεχώσει με ανθρώπους με γνώσεις, όρεξη για δουλειά και μεράκι, οι οποίοι σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα σχεδιάσουν ένα στρατηγικό πλάνο δράσης που θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει:

Συνεργασία με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας για την υπάρχουσα κατάσταση

Συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές των αθλημάτων

Υποβολή προτάσεων από τα σωματεία και τις τοπικές επιτροπές

Επικοινωνία με τις Εθνικές Ομοσπονδίες

Συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους καθηγητές φυσικής αγωγής. Επιπλέον, η αξιοποίηση των προαύλιων χώρων των σχολείων, αλλά και του επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού (καθηγητές Φυσικής Αγωγής), ενισχύει τον «αθλητισμό στις συνοικίες», προετοιμάζοντας κατά μια έννοια την νέα γενιά ώστε να υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής που να εμπεριέχει την άθληση στα περιεχόμενά της.

Συνεργασία με τους συνδέσμους προπονητών

Συνεργασία με τους επιχειρηματίες του αθλητικού χώρου

Συνεργασία με όλους τους φορείς και μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου

Ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια και σχολές για τα στελέχη των σωματείων, τους προπονητές, τους γονείς και τους αθλούμενους, με θέματα που αφορούν διοίκηση αθλητικών οργανισμών και σωματείων, την προπονητική, την διατροφή, την ψυχολογία κλπ

Έμφαση στον αθλητισμό για άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα

Μαζικός αθλητισμός σε όλα τα χωριά-τοπικές ενότητες, αφού ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, αθλητικής ικανότητας και δυνατότητας στην προσβασιμότητα.

Ενίσχυση του αγωνιστικού αθλητισμού με διάφορους τρόπους, όπως η διεκδίκηση και διοργάνωση Περιφερειακών και Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, η στήριξη και διοργάνωση διαφόρων event και τουρνουά με στόχο την οικονομική και όχι μόνο ενίσχυση σωματείων και την αναβάθμιση των αθλημάτων

Ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού με πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις. Η Λέσβος συνδυάζει αρμονικά θάλασσα και βουνό. Το  γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αξιοζήλευτες κλιματολογικές συνθήκες, το εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα του αθλητισμού, τις ποιοτικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τη φιλόξενη «ατμόσφαιρα», την καθιστούν ιδανική περιοχή για την διοργάνωση δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού. Αποτέλεσμα θα είναι να διοργανωθούν μεγάλα events ατομικών και ομαδικών αθλημάτων στην άμμο, στη θάλασσα, στο βουνό και οι αθλητικές αποστολές να συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη μέσω των οικονομικών, κυρίως, συναλλαγών με τοπικές επιχειρήσεις.
    
Η επόμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να εξασφαλίσει στους δημότες επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν όλες τις Δημοτικές Ενότητες, όλες τις ηλικίες, όλα τα αθλήματα και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Όταν λέμε επαρκείς εννοούμε τόσο σε επίπεδο ποσότητας, με τη δημιουργία νέων κλειστών και ανοιχτών αθλητικών χώρων, ώστε να καλυφθεί αποτελεσματικά η ζήτηση των δημοτών για ενασχόληση με την αθλητισμό, όσο και σε επίπεδο ποιότητας, η οποία περιλαμβάνει όλα αυτά τα καίρια και άκρως σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των αθλουμένων, τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα των αθλητικών χώρων, καθώς και τη διαθεσιμότητα του εξειδικευμένου αθλητικού/ προπονητικού εξοπλισμού.
    
Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω την αναγκαιότητα του νέου κολυμβητηρίου, την ανάγκη ενός γηπέδου ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων (11Χ11) για τις προπονήσεις και τους αγώνες των ομάδων της Μυτιλήνης που προπονούνται στο μικρό γήπεδο Π. Σαλταμάρας και την αδυναμία του κλειστού γυμναστηρίου Νεαπόλεως να ικανοποιήσει την ζήτηση συλλόγων και κοινού.
    
Η δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και η επιβεβλημένη ανακατασκευή και συντήρηση όλων των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων θα επιφέρει πολυάριθμα οφέλη στην κοινωνία με τη βελτίωση ποιότητας ζωής και την διάπλαση σωστών αθλητών και κυρίως χαρακτήρων και θα βοηθήσει αποφασιστικά και στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.
    
Στόχος είναι η προτροπή, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των δημοτών, ώστε προοδευτικά ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων να εντάσσει την άθληση στην καθημερινότητά του. Αυτό απαιτεί μια συνεχή επικοινωνιακή/ενημερωτική καμπάνια για τα πολυσύνθετα οφέλη του αθλητισμού, η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με events αγωνιστικού και μη αγωνιστικού χαρακτήρα με παράλληλες δραστηριότητες που θα προάγουν την άθληση.
    
Όλα αυτά και άλλα πολλά απαιτούν ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων, υποβολή προτάσεων και αναζήτηση των πόρων για την υλοποίηση τους. Ναι ξέρω τι πιθανόν σκέφτεστε!!! Καλά τα λέει αλλά στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των καιρών, η επένδυση στις αθλητικές υποδομές είναι πολύ δύσκολη και ίσως αδύνατη. Είναι όμως και αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά πιθανά έργα και πιο συγκεκριμένες προτάσεις όπως δημιουργία ποδηλατόδρομων, χώρων για άθληση στη φύση κλπ, αλλά πιστεύω ότι αν δεν μπουν οι σωστές βάσεις δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι σωστά. Πιστεύω επίσης ότι με καλή διάθεση και καλή συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν για το κοινό καλό.
    
Ένας από τους λόγους που δηλώνω ενεργά το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι – μεταξύ άλλων – ότι ο αθλητισμός για μένα σημαίνει ζωή και στον τόπο μας θεωρώ ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να γίνει ποιοτική διέξοδος για την καθημερινότητα με υγεία και ευεξία.    

Συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι έχοντας τη γνώση, την εμπειρία, την ωριμότητα αλλά και την διάθεση μπορώ με τις ιδέες και τη δράση μου να συμβάλλω στην ανάπτυξη του αθλητισμού, αλλά και να προωθήσω τον αθλητισμό του τόπου μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, και να συμβάλλω κι εγώ στην λύση των προβλημάτων που αφορούν τον τόπο μας.

Κλείνω με την ευχή το μέλλον του αθλητισμού στο Δήμο μας να είναι καλύτερο και την ελπίδα να εκλεγούν άνθρωποι που θα βοηθήσουν σε όλα τα επίπεδα τους συνανθρώπους τους.
    
Πάντα στη διάθεση όλων σας
     
Βαγγέλης Σπανός
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Προπονητής ποδοσφαίρου
Ιδιοκτήτης αθλητικών εγκαταστάσεων
Υπεύθυνος Σχολής Ολυμπιακού Μυτιλήνης
Sports coordinator for Futbolnet program by F.C. Barcelona Foundation
Τηλ: 22510 32774 & 6948591839 - E-mail: fcspanos@otenet.gr • facebooκ: Vaggelis Spanos