Δες αυτόματα στο χάρτη πόσους “σταυρώνεις” την ΚυριακήΜετρώντας πλέον ώρες για την έναρξη της ψηφοφορίας, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει (ή, δεδομένης της πολυπλοκότητας, δεν έχουν καν ακόμη ασχοληθεί) πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούν να βάλουν στα 4 ψηφοδέλτια που την Κυριακή θα ρίξουν στις 4 διαφορετικές κάλπες. 

Σε διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείς εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις όλη τη θεωρία της νομοθεσίας, να βρεις τους σταυρούς που ισχύουν για τις Ευρωεκλογές, καθώς και τις Κοινοτικές - Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές στην περιοχή που ψηφίζεις.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://ekloges-info.ypes.gr/ 
.
Στην πρώτη σελίδα, εμφανίζεται ο χάρτης της Ελλάδας και ο ανώτατος αριθμός σταυρών για τις Ευρωεκλογές, που είναι 4 όπου και εάν ψηφίζεις.

Επιλέγεις αρχικά την Περιφέρειά σου, μετά την Περιφερειακή Ενότητα, οπότε θα δεις πόσους Υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους μπορείς να “σταυρώσεις”.

Συνεχίζοντας, επιλέγεις στο χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας το Δήμο σου.  Εμφανίζεται το μήνυμα «Επιλέξτε Δημοτική Ενότητα», κάνεις την αντίστοιχη επιλογή στο χάρτη και στον πρώτο Πίνακα αναγράφονται οι σταυροί στις Δημοτικές Εκλογές, ενώ στο δεύτερο Πίνακα οι σταυροί στις Κοινοτικές.

Η εφαρμογή, επιπλέον των σταυρών, παρέχει λοιπά δεδομένα, όπως τον πληθυσμό, τις έδρες και τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων.

Στο Β’ Τεύχος Μαΐου της Εφημερίδας AIRETOS και συγκεκριμένα στη σελίδα 3, μπορείς να μάθεις αναλυτικές πληροφορίες για τη σταυροδοσία, τι συμβαίνει εάν “σταυρώσεις” περισσότερους από όσους επιτρέπεται, πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο, καθώς και σχετική νομολογία. 

Η Εφημερίδα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ .

Πηγή airetos.gr