Ανακαλύψτε τους «κρυμμένους» καταρράκτες της Λέσβου-Η καλύτερη πρόταση για την Πρωτομαγιά


Μια από τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Λέσβου, που ίσως λίγοι μόνο γνωρίζουν πως υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, είναι οι καταρράκτες της.

Πρόσφατα ομάδα φυσιολατρών επισκέφτηκε και μελέτησε 14 συνολικά καταρράκτες σε όλο το νησί, που μαζί με το φράγμα της Ερεσού συνθέτουν ένα μοναδικό υδάτινο περιβάλλον. 

Μόλις δυο χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Πεδής - Ασπροποτάμου και στο 30ό χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου, μπορείτε να αντικρίσετε μια μοναδική εικόνα πάνω στο νησί, τους καταρράκτες Μαν’ κάτσα. Τα σκούρα πελώρια βράχια, ύψους 15-20μ., προκαλούν δέος στη θέα τους, ενώ από μακριά το τοπίο φαίνεται ήρεμο. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η ομάδα «Λέσβος και Οικολογία», που οργανώνει αναρριχήσεις, ραπέλ και flying fox.


Πώς θα πάτε: Από τη Μυτιλήνη στο 30ό χλμ. πριν τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου, βλέπετε μια ταμπέλα με την επιγραφή «Λάκκος Μαν’ κάτσα» στα αριστερά σας. Στρίβετε στον χωματόδρομο και μετά από 1 χλμ. περίπου θα δείτε μια μικρή ταμπέλα, που σας δείχνει τον δρόμο. Εκεί αφήνετε το αυτοκίνητο.

Για να μπείτε στο μονοπάτι, πρέπει να ανοίξετε την καγκελόπορτα και να προχωρήσετε ακολουθώντας τις μικρές πράσινες ταμπέλες, οι οποίες βοηθάνε πάρα πολύ και θα σας οδηγήσουν πολύ σύντομα (περίπου 10 λεπτά) στους καταρράκτες.

Μοναδικά δείγματα του ιδιαίτερου αυτού δώρου της φύσης μπορείτε να βρείτε και στα Παράκοιλα, τον Σκουτάρο, τον Μεσότοπο, τη Βατούσα, τα Βασιλικά (καταρράκτες Πέσσας), την Άντισσα, τη Φίλια, την Πελόπη και την Ερεσό.

Ο καταρράκτης του κτήματος Κρινέλου στην Ερεσό φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά. Χρησιμοποιείται και για να αλέθει το σιτάρι στο νερόμυλο του κτήματος καθώς και για ύδρευση και άρδευση, ειδικά τον χειμώνα. Μαζί με τους καταρράκτες αξίζει να επισκεφτείτε και το φράγμα της Ερεσού.

Από τους πιο γνωστούς είναι και οι καταρράκτες της Πέσσας μεταξύ Αχλαδερής και Βασιλικών που προσελκύουν πολλούς περιπατητές.


Εκεί φτάνετε μέσω ενός μικρού χωματόδρομου στα δεξιά του δρόμου που φεύγει από Αχλαδερή και οδηγεί προς τον δρόμο Αγιάσου – Πολιχνίτου λίγο πριν τη διασταύρωση.

 Ακόμη κι αν δυσκολεύεστε να βρείτε κάποιους από τους καταρράκτες, μπορείτε να ρωτήσετε τους κατοίκους των χωριών. Αυτοί γνωρίζουν καλά την περιοχή τους και σίγουρα θα ξέρουν να σας κατευθύνουν.