1,8 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στις ακτές της Λέσβου από τις προσφυγικές ροές


Χρηματοδότηση Δήμου Λέσβου για διαχείριση αποβλήτων από τις προσφυγικές ροές

Η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 1.826.513,10 € προς τον Δήμο Λέσβου στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Δράσεις για την διαχείριση αποβλήτων από προσφυγικές ροές στα νησιά Βορείου Αιγαίου και Π.Ε. Δωδεκανήσου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Ο Δήμος Λέσβου θα χρηματοδοτηθεί με ποσοστό 100% για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από τις προσφυγικές ροές που δέχεται το νησί, όπως σωσίβια, σκάφη, κινητήρες, σαμπρέλες, σκηνές κλπ. Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθεί :

η κατασκευή στεγασμένου χώρου προσωρινής αποθήκευσης των ειδικών αποβλήτων προσφυγικών ροών που θα γίνει στη ΔΕ Μυτιλήνης

η κατασκευή σημείου συγκέντρωσης και διαχωρισμού των ειδικών αποβλήτων προσφυγικών ροών που θα γίνει στη ΔΕ Μύθημνας

η κατασκευή σημείου συγκέντρωσης και διαχωρισμού των ειδικών αποβλήτων προσφυγικών ροών που θα γίνει στη ΔΕ Μανταμάδου

η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των παραπάνω έργων, όπως προμήθεια κοντέινερ και λειοτεμαχιστή για τον τεμαχισμό των ογκωδών αποβλήτων (σκάφη κλπ) ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά τους.

Στόχος των παρεμβάσεων αυτών, είναι η αποτροπή της υποβάθμισης των παραλιακών περιοχών του νησιού από τα εγκαταλειμμένα ειδικά απόβλητα μέσω της λειτουργίας των χώρων για την συγκέντρωση και διαχωρισμό των αποβλήτων, καθώς και η αξιοποίηση τμημάτων των αποβλήτων, στις περιπτώσεις που υπάρχει αυτή η δυνατότητα.