Με ευλάβεια και λαμπρότητα το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» σε όλη την Λέσβο- Εντυπωσιακές και με θόρυβο οι αναστάσιμες λειτουργίες (vids)

ΣΚΑΛΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Ανάσταση του Θεανθρώπου σε όλη την Λέσβο.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εκατομμύρια πιστών συγκεντρώθηκαν στους ιερούς ναούς ανά την Λέσβο για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να λάβουν το Άγιο Φως, το οποίο για μια ακόμα φορά άναψε στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύτηκε με την αναβίωση των εθίμων που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή της Λέσβου.

Ορισμένα από τα Μυτιληνιώτικα έθιμα έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Η αναπαράσταση της θραύσης των πυλών του κάτω κόσμου πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Θεράποντα στην πρώτη Ανάσταση το μεγάλο Σάββατο το πρωί αλλά και το βράδυ της Ανάστασης.

Το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με το "Χριστός Ανέστη" άρχισαν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που είχε στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του είχε στηθεί το ομοίωμα του "ηττημένου" Ιούδα. Με χιλιάδες στην κυριολεξία πυροβολισμούς κόπηκε τρεις φορές ο κορμός του δένδρου και ο Ιούδας "ηττάται".

Ανάλογο έθιμο πραγματοποιήθηκε και στο γειτονικό χωριό, στον Αφάλωνα.

Ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο είναι το πλάσιμο των σταυρών στην Αγιάσο μετά την Ανάσταση.

Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του έθιμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού.

Σε κάθε χωριό αλλά και στην Μυτιλήνη το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. 

Για 4η σερί χρονιά το “Χριστός Ανέστη” ψάλθηκε πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τα φωτισμένα με συντριβάνια φωτός, πυρσούς, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα αρχαίο λιμένα με τα πλεούμενα σκάφη, Μικρασιάτισα Μάνα και βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου.

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε προσφορά σε όλους τους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.    

Δείτε τις Live μεταδόσεις από την σελίδα του LesvosPost ( LesvosPost.com official) την ώρα του Χριστός Ανέστη στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο στην Καλλιθέα Μυτιλήνης και στον Άγιο Νικόλαο Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης



**Αργά το απόγευμα ΜΟΝΟ στο lesvospost.com δείτε ένα πλήρες βίντεο-ρεπορτάζ από πολλές εκκλησίες της Λέσβου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ













Φώτο, Βίντεο, έρευνα: Στεφάνου Ραφαήλ- Αναστάσιος, Ευστράτιος Στεφάνου, Μαριλενα Σαχινι, Μαρία Καραϊσκάκη (Εθελοντές Ρεπόρτερ-συνεργάτες LesvosPost.com)


Στείλτε μας και τα δικά σας βίντεο από την ενορία σας και την ιερή στιγμή του Χριστός Ανέστη σε όλη την Λέσβο στο lesvospost@gmail.com η στις ομάδες μας στο Facebook