ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Ο Νίκος Σηφουνάκης στηρίζει Παναγιώτη Ζαφειρίου; .....» (PICS)Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019»

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ Η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζεται έξω από το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Δημάρχου Παναγιώτη Ζαφειρίου!  Τον στηρίζει ή απλώς περνούσε και είπε να φωτογραφηθεί. Πάντως από ανθρώπους του συνδυασμού λέγεται με καμάρι πως με την κίνηση του αυτή έδειξε τους στηρίζει! Ναι αλλά είναι ανεξάρτητοι…  Επίσης από τον συνδυασμό λένε,  πως η τοποθεσία που επέλεξαν να λειτουργήσουν  επί της Ερμού 257 στην παλιά αγορά της Μυτιλήνης, δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί την έναρξη του προεκλογικού τους  αγώνα από την παραμελημένη πλην ιστορική παλιά αγορά της πόλης μας και την ευρύτερη περιοχή της Επάνω Σκάλας. Πολύ ωραία…


ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ «Δεν είμαι συγκεντρωτική» τόνισε σε συνέντευξη της χτες βράδυ στο Χιώτικο τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΗΘΕΙΑ TV. Για το μεταναστευτικό που αρκετοί την κατηγορούν, στάθηκε στη φράση που είπε στον Αλέξη Τσίπρα: , «ότι άφησε τα νησιά στην τύχη τους, την στιγμή, που το πρόβλημα είναι σαφώς πολιτικό και πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο». Ναι και φοβήθηκε  τώρα ο Αλέξης! Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. που στηρίζει την υποψηφιότητα της, κάτι που έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, ενώ δεν έδειξε ότι εκπλήσσεται από τον συγγενικά ιδεολογικό συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη, τον οποίο χαρακτήρισε καλοδεχούμενο, αφού η Δημοκρατία επιτρέπει και καλώς επιτρέπει την έκφραση όλων των τάσεων. Πάντως παρά το γεγονός ότι η μάχη των δύο της Ν.Δ. δεν έχει ξεκαθαρίσει προς τα πού γέρνει, η αμυντική στάση που κρατάει η νυν Περιφερειάρχη δείχνει τις δυσκολίες υπεράσπισης του έργου της αλλά και της επικοινωνιακής συμπεριφοράς της κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Αυτά όλα θα μπορούσαν να είχαν ξεχαστεί εάν τολμούσε να είχε μια ξεκάθαρη στάση στο Προσφυγικό εκφράζοντας το συναίσθημα των κατοίκων του νησιού.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Από την άλλη πάλι ο πρύτανης συνεχίζει τα …άλματα του προς την Περιφέρεια. Με τον αέρα που του δίνουν οι όποιες δημοσκοπήσεις λέει ότι έχει στα χέρια του και αδιαφορώντας για τις στοιχηματικές αποδόσεις, περιοδεύει στα νησιά προσδοκώντας στην πρωτιά. Εντύπωση κάνει πάντως το γεγονός ότι προτιμάει να εμφανίζεται κυρίως μόνος του κι ελάχιστες φορές με τους υποψηφίους Περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού του. Είναι αυτό που λέμε ότι «έχει πάρει το παιχνίδι πάνω του»! Με βίντεο που μοίρασε στα μέσα ενημέρωσης αυτοπαρουσιάζεται παρουσιάζοντας το αυτοβιογραφικό του. Όπου βέβαια εντυπωσιάζει η  επιστημονική του κατάρτιση και καριέρα.  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Στο μεταξύ η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ βρέθηκε  στον Αη Στράτη και στην φωτογραφία τον βλέπουμε ν΄ απολαμβάνει τον ανοιξιάτικο καιρό παρέα με εκεί φίλους του. Όπως σημειώνει σε ανάρτηση του: «Συζητήσαμε για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο και ειδικά για την έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας και την μη υποστήριξη απο την Περιφέρεια, τα θέματα ακτοπλοϊκών συνδέσεων, τις προϋποθέσεις ανάδειξης του Αη Στρατη ως προορισμού μνήμης πολιτικών διώξεων και τόπου εξόριστων»  Κι έχει λόγο που περνάει καλά εκεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Γιατί ήταν η μοναδική εκλογική περιοχή που στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές του 2014 είχε αναδειχθεί πρώτος! Και μάλιστα με διαφορά. Και ιδού ο σχετικός Πίνακας των αποτελεσμάτων που ως ΔΗΜΑΡ έλαβε 42%  αφήνοντας Πίσω Χριστιάνα Καλογήρου που με τα ζόρια πήρε 21,65% , Στρατή Κόρακα, Νάσο Γιακαλή και Αγλαΐα Κυρίτση! Αλλά όχι τυχαία. Γιατί είχε υποψήφιο τον Χρήστο Μάκο (στη φώτο με τα γένια) κάτοικος του νησιού και από τους πιο δραστήριους και αγαπητούς. Ο οποίος από του 97 ψήφους του συνδυασμού πήρε τους 88 σταυρούς! Ο δεύτερος Πίνακας εμφανίζει τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές 
ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Με ένα σποτάκι διάρκειας μόλις 42 δευτερολέπτων στο facebook εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφιστεί ο συνδυασμός του, επικεντρώνοντας στα θέματα ακρίβειας και ανεργίας. Είναι το πρώτο σε μια σειρά που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα στον διαβολικό καπιταλιστικό χώρο του facebook. Παράλληλα συνεχίζει τις περιοδείες του μαζί με υποψηφίους του συνδυασμού και πρόσφατα βρέθηκε στο Πλωμάρι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Πολύ πιο δουλεμένο το δικό του σποτάκι που στοχεύει σ΄ επιλεγμένο κοινό αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού του. Ο οποίος μέχρι στιγμής δουλεύει πολύ καλά τα social media, κάτι που έιναι λογικό άλλωστε μια και ο κορμός του συνδυασμού είναι οι νέοι που χειρίζονται τέτοια μέσα. Μένει ν΄ αποδειχθεί όμως εάν φέρνουν και σταυρούς!


ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Σε Νέες Κυδωνίες, Μυστεγνά και Αφάλωνα βρέθηκε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης Μιχάλης Μαμάκος συνοδευόμενος από στελέχη και υποψηφίους του Συνδυασμού του «Αλλάζουμε τον τόπο μας» ενώ σήμερα θα βρεθούν στις γειτονιές του Συνοικισμού. Αυτό που γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερό πλέον είναι πως ο συνδυασμός έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική και αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αισιοδοξία και προσδοκίες τόσο στον ίδιο τον Μιχάλη Μαμάκο όσο και στα στελέχη του ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου αλλά και της δεύτερης Κυριακής.

 
ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ. Τους μαλώνει όλους! Τον συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση γιατί κάνει αυτό που χρόνια τώρα κάνει το ΚΚΕ ζητώντας επίλυση εργασιακών προβλημάτων.  Τον … βασικό ανταγωνιστή της γιατί εκπροσωπεί το παλαιό (!;). Τους υπόλοιπους συνδυασμούς γιατί … αντιγράφουν το πρόγραμμα της! Δεν μπορώ να καταλάβω προς τι τέτοιος εκνευρισμός. Ο κάθε συνδυασμός με τις δικές του πολιτικές καταβολές, με την ιστορία που κουβαλάει ο κάθε επικεφαλής και με τα στελέχη του, εκφράζει ο καθένας το πρόγραμμα του, τις απόψεις του. Θα έλθει η ώρα της κάλπης και οι δημότες θα επιλέξουν ποιον θέλουν. Οπότε προς τι οι εκνευρισμοί και οι ανούσιες κόντρες;

 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επισημαίνει στο πρόγραμμα του πως: «πάει να παγιωθεί και μονιμοποιηθεί γύρω από ένα οικονομικό σύστημα που ευνοεί όμως λίγους χωρίς να δίνει καμία προοπτική στους πολλούς. Και αυτή η κατάσταση συντηρείται από ψευτοδιλλήματα και ανούσιες συγκρούσεις των δύο κομμάτων εξουσίας και των παρατάξεων τους στον Δήμο»! Άρα; Τον ψηφίζουμε και … καθαρίζουμε! Προφανώς δεν βλέπει από πού εκπορεύθηκε η κατάσταση αυτή από ποιους έτυχε εκμετάλλευσης και ποιοι σήμερα επενδύουν σ΄ αυτό για οικονομικούς και πολιτικούς σκοπούς. Οι ευθύνες όσων δημιούργησαν το μεταναστευτικό πρόβλημα και όσοι ευνοήθηκαν είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία. Ευθύνες έχει και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή που έδειξε μια ελαστικότητα ή εάν θέλετε μια …ηδονική σχέση με τις επισκέψεις επώνυμων προσωπικοτήτων. Που ακόμα ψάχνουμε να μας … ξανάλθουν. Είναι εύκολο να ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους. Και προφανώς θ΄ αποτυπωθούν  στις κάλπες…

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Το όνομα Δημηρούδης  θ΄ ακουστεί και τούτες τις εκλογές. Όχι όμως του Σταύρου Δημηρούδη αλλά του υιού Γιώργου Δημηρούδη που θα στελεχώσει τον Περιφερειακό συνδυασμό. Ο πατέρας έχει αφήσει τη δική του πολύχρονη σφραγίδα στην πράσινη παράταξη με τις τόσες συμμετοχές σε αυτοδιοικητικά συμβούλια όπου έκλεισε τη θητεία τους ως πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου (2010-2014). Την σκυτάλη (προφανώς και τους ψήφους…)την αναλαμβάνει ο γιός του.

 
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ Συνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς του  Δήμου Μυτιλήνης συναντήθηκε σήμερα με τον Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας «Η ΑΣΠΙΔΑ». Οι καταστηματάρχες  του έθεσαν μια σειρά από θέματα με κυρίαρχο την εικόνα της πόλης η οποία πρέπει ν΄ αλλάξει. Πρότειναν λύσεις, ιδέες που ξεκινούσαν από πεζοδρομήσεις στα Λαδάδικα μέχρι τα αδέσποτα. Ο Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης άκουσε τις προτάσεις, κάποιες θα τις εντάξει στο πρόγραμμα του και υποσχέθηκε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και την επαύριο  των εκλογών.


  
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ Τελειώνοντας σύντομα σήμερα, δημοσιεύουμε τις προθεσμίες που δίνει ο νόμος σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

25 Απριλίου: Έναρξη απαγορεύσεων/περιορισμών για τους Υποψήφιους βάσει του αρ.6 ν.3870/2010 (εμφανίσεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και διαδίκτυο ).
26 Απριλίου: Ξεκινά η αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών που δεν υπάγεται στις εκτενέστατες εξαιρέσεις του αρ.82 ν.4604/2019 για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
26 Απριλίου: Έναρξη περιορισμών λήψης Αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια (παρ.5 αρ.65 ν.3852/2010)
4 Μαΐου: Λήξη προθεσμίας μεταδημότευσης λόγω υποβολής υποψηφιότητας, χωρίς τη συνδρομή των πάγιων προϋποθέσεων.
5 Μαΐου: Λήξη προθεσμίας για την επίδοση στον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου της Δήλωσης κατάρτισης Συνδυασμού, καθώς και των υποψηφιοτήτων Προέδρων Κοινοτήτων έως 300 κατοίκους (παρ.10 αρ.18 + παρ.8 αρ.18Α + παρ.4 αρ.18Β ν.3852/2010),
10 Μαΐου: Λήξη προθεσμίας υποβολής παραίτησης όσων έχουν κώλυμα με το αρ.14 ν.3852/2010
11 Μαΐου: Πραγματοποιείται από το Πρωτοδικείο η Ανακήρυξη των Συνδυασμών, καθώς και των Υποψήφιων του ενιαίου ψηφοδελτίου στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους (αρ.20 ν.3852/2010)
18 Μαΐου: Δυνατότητα παραίτησης υποψήφιου Δημάρχου (παρ.1 αρ.21 ν.3852/2010)
18 Μαΐου: Λήξη προθεσμίας Συνδυασμών να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια στο Δήμαρχο (παρ.1 αρ.24Α ν.3852/2010) για την διεξαγωγή των εκλογών.
23 Μαΐου: Έκδοση, τοιχοκόλληση και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου του Προγράμματος εκλογής (παρ.1 αρ.23 ν.3852/2010)
24 Μαΐου: Δήλωση αντικατάστασης παραιτηθέντος ή αποβιώσαντος υποψήφιου Δημάρχου (παρ.2 αρ.21 ν.3852/2010)
25 Μαΐου: Ο Δήμαρχος παραδίδει το εκλογικό υλικό στον Αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής (παρ.1 αρ.78 π.δ. 26/2012)

 ΟΛΑ τα νέα των εκλογών όπως τα καταγράφει η δημοσιογραφική ομάδα του LesvosPost.com ΕΔΩ…ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ