ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Προεκλογικές κατολισθήσεις σε ρευστό τοπίο....! » (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Δευτέρα 15 Απριλίου 2019»

Καλή εβδομάδα..

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ Λοιπόν τι έχουμε σήμερα; Κατ  αρχάς έχουμε χαμένη την Χριστιάνα Καλογήρου. Ο Κώστας Μουτζούρης …γκάζωσε και τούτο το Σαββατοκύριακο στην Λέσβο, ο Παναγιώτης Χριστόφας αναπολεί τον περσινό μαραθώνιο, ο Γιάννης Σπιλάνης παρουσίασε τον συνδυασμό του, ο  Στράτος Γεωργούλας πήρε σβάρνα το κόκκινο χωριό Μανταμάδος και ο Νίκος Μανάβης μοιράζει ασπρόμαυρο ενημερωτικό φυλλάδιο. Δεν μπορείς να πεις, μια ωραία ατμόσφαιρα. Δεν ξέρουμε  ποια από τις τρεις μάχες έχει το περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτή της Περιφέρειας ή αυτή των δύο Δήμων; Ένα είναι το σίγουρο. Ότι,  καλώς ή κακώς, κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης έχει καταστεί το facebook και τα sites. Άμεση ενημέρωση για μας, δωρεάν για τους υποψηφίους στα social media. Διότι μην ξεχνάμε υπάρχει το twitter και το instagram τα οποία όμως λίγοι υποψήφιοι χρησιμοποιούν.  



ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ….  Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μερίδας υποψηφίων οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πλωμάρι και το σημείο αυτό στο οποίο σημειώνεται το τελευταίο διάστημα κατολισθήσεις βράχων.  Το ενδιαφέρον βέβαια λογικό και αναμενόμενο, προεκλογική περίοδος γαρ. Πλην όμως εντυπωσιάζει η άγνοια ορισμένων που επισκέπτονται το σημείο αλλά και για τις απλοϊκές, στυλ έκθεσης ιδεών, απόψεις που εκφράζουν για το φαινόμενο. Και επειδή έξω από το χορό πολλούς χορούς μπορεί να ξέρει κανείς, πλην όμως τι γίνεται όταν έλθει η ώρα και μπούνε  στον χορό;  Κι εδώ τίθεται ένα θέμα. Όλοι ζητούν να εκχωρούνται αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν όμως προκύψουν τέτοια θέματα όπως οι κατολισθήσεις στο Πλωμάρι, οι πραγματικοί αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα…

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ Το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο θα γίνει η επίσημη παρουσία του συνδυασμού του.  Χτες συγκεντρώθηκαν ανεπίσημα αλλά στο τέλος δεν άντεξαν στον πειρασμό κι έβγαλαν μια ομαδική φωτογραφία! Όλα κινούνται με βάση τις οργανωτικές ικανότητες που διαθέτει ο Επικεφαλής του συνδυασμού όπου έχοντας ήδη εδώ και καιρό επιλέξει τα πρόσωπα που τον στελεχώνουν, πραγματοποιεί επανειλημμένες επισκέψεις σε χωριά του νεοσύστατου Δήμου.  Και ως φαβορί βέβαια όλοι οι αντίπαλοι του αυτόν παρακολουθούν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Την Αγία Μαρίνα επισκέφθηκε όπου εκεί συναντήθηκε με τον ιερέα της εκκλησίας του χωριού και με φίλους του. Μακριά από την Αγία Παρασκευή που τον στεναχώρησαν το Σαββατοκύριακο. Διότι ο πρόεδρος του χωριού του Γιώργος Μακρογιάννης, μας έστειλε μακροσκελή  δήλωση στην οποία εκφράζει τη θέληση του να στηρίξει τον Ταξιάρχη Βέρρο. Κι αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Κακό είναι ότι μιλάει, κάποιοι σαμποτάρισαν την προσπάθεια για κατάρτιση ενός διακομματικού συνδυασμού. Να τα ρίχνει στον βουλευτή της Ν.Δ.; Γι αυτό και η μάχη του Δήμου Δυτικής Λέσβου θα είναι πολύ διαφορετικός απ΄ ότι στον Δήμο Μυτιλήνης όπου ξέρουμε τον πρώτο κι απλώς αναζητούμε τον δεύτερο. Εδώ και οι τέσσερις πάνε σχεδόν όλοι μαζί, δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι θέσεις και όλα ενδέχεται να κριθούν με διαφορά λίγων ψήφων.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ  Ζωντανή σύνδεση με το Πλωμάρι έκανε στην πρωινή της εκπομπή  Φαίη Μαυραγάνη μέσα από την εκπομπή της “Τώρα ότι συμβαίνει” στο OPEN για το θέμα της πτώσης των βράχων. Στην εκπομπή μίλησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και κάτοικοι της περιοχής. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε ότι σήμερα κιόλας πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για να φύγουν οι βράχοι, επειδή κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Μετά τα εγκαίνια του εκλογικού  κέντρου εθεάθη να πίνει καφέ με τον αντίπαλο του Κώστα Μουτζούρη. Χαμογελαστοί και οι δύο, ποζάρισαν στον φωτογραφικό φακό. Κατόπιν τούτου πώς να μην υποψιάζεσαι μετεκλογικές συνεργασίες;  Λέτε να έγινε τίποτα το Σάββατο το πρωί στο πλοίο με το οποίο ερχόντουσαν από την Χίο; Ωχ Χριστιάνα, ζόρικα τα πράγματα. Πάντως ο Γιάννης Σπιλάνης έμεινε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στα εγκαίνια κι έτσι θα συνεχίσει τον δύσκολο αγώνα.


ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ Πιέζεται από τον Κώστα Μουτζούρη να στελεχώσει τον συνδυασμό του. Άλλωστε είναι γνωστή η καλή σχέση των δύο ανδρών και εκπεφρασμένη η άποψη του πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης ότι θα σταθεί δίπλα στον πρύτανη. Σαφώς ο Άρης Χατζηκομνηνός  πρόκειται περί ενός δυνατού προσώπου στον χώρο της Ν.Δ. με εμβέλεια στην παράταξη, το θέμα όμως είναι έως που μπορεί να τον βοηθήσει; Διότι εάν μεν εκλεγεί ο συνδυασμός προφανώς θα διεκδικήσει θέση Αντιπεριφερειάρχη. Εάν όμως όχι; Γιατί στηρίζοντας τον Κώστα Μουτζούρη να έλθει ενάντια στην κομματική γραμμή τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ αγγίζει την εξουσία; Και ενδεχομένως τον αξιοποιήσει π.χ. ως Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής; Όλα αυτά βεβαίως θα τα προσεγγίσει ο πρώην Δήμαρχος και σύντομα αναμένεται η απόφαση του.

ΠΑΝΑΓΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ  Ο νεαρός και μαραθωνοδρόμος  υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έχει προγραμματίσει για σήμερα ανοιχτή συνάντηση με πολίτες στην Καλλονή. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και σας περιμένει το απόγευμα στις 7 στο ART CINE CAFÉ

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ Η κομματική υποψήφιος έδωσε συνέντευξη στην ΑΥΓΗ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Απαντώντας στις ερωτήσεις  αναφέρθηκε στα προβλήματα του Δήμου Μυτιλήνης, στους πρόσφυγες, στην καθυστέρηση του βιολογικού του ΚΥΤ Μόριας (…λησμόνησε ν΄ αναφέρει πως γι αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ! Η στρατηγική της βέβαια βασίζεται στο  γνωστό μοτίβο των δύο κόσμων. «Οι καλοί και οι κακοί» με εμφανείς την πρόθεση να απομονωθεί ο … κακός κόσμος με τον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη και παράλληλα η ίδια να καταστεί η κυρίαρχη δύναμη του … άλλου κόσμου. Με προοπτική βέβαια να σύρει το χορό σε περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο. Θα περάσει όμως; Διότι όλοι οι άλλοι συνδυασμοί … τσιμπάνε από το δικό της συνδυασμό. Και υπόψη  πως στις προηγούμενες εκλογές η εκλογική διαφορά του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο διακυμάνθηκε κατά δώδεκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τις βουλευτικές. Τότε που … φύσαγε μάλιστα. Τώρα;

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ Από την άλλη εκείνος φρονίμως ποιών  δεν απαντάει στις προκλήσεις που δέχεται από τον …. βασικό ανταγωνιστή.  Παράλληλα έχει φτιάξει έναν συνδυασμό που δεν είναι περιχαρακωμένος στα στενά όρια του ποσοστού της Ν.Δ. Έχει Πασόκους (Μαρινάτος, Φλώρος, Δαγκλής, Κώστας Παπαδόπουλος κ.α.), έχει και Αριστερούς (Δίμπαμπης, Μπουρού κ.α.). Οπότε κάνει  πράξη αυτό που επιτάσσει η απλή αναλογική. Την σύγκλιση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Προς το παρόν πάντως απτόητος  συνεχίζει τις περιοδείες στα χωριά του Δήμου και τις συζητήσεις με φορείς κι εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων. Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει σταδιακά ν΄ ανακοινώνεται το πρόγραμμα του με μια θεματική που θα εκπλήξει!


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ως αργά χτες δούλευαν για να ετοιμάσουν το εκλογικό τους κέντρο το οποίο βρίσκεται επί της Ερμού 257 στην Παλαιά Αγορά της Μυτιλήνης. Θα είναι έτοιμο την Τετάρτη θα λειτουργεί πρωί και απόγευμα ενώ εξωτερικά θα εμφανίζονται και οι φωτογραφίες όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

ΔΙΠΟΛΟ  Γνωστή η επιδίωξη της κυβέρνησης να στήσει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μοντέλο του δίπολου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διότι ναι μεν στις βουλευτικές εκλογές εμφανίζεται το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ,  όμως είναι δύσκολο να οικοδομηθεί στο χώρο της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης. Διότι στις βουλευτικές εκλογές ο κόσμος κυρίως ψηφίζει αρνητικά και εκφράζει την οργή του στο … παλιό καθεστώς. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως οι εκφραστές του … παλαιού καθεστώς είναι άνθρωποι ζυμωμένοι στην κοινωνία με γερές ρίζες και δεσμούς,  η δε ψήφος του πολίτη-δημότη δεν εκφράζεται δια της αρνήσεως. Βάλτε και την δεδομένη ένδεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε δύσκολο να στηθεί τέτοιο σκηνικό. Κάτι που φάνηκε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με τη μεγάλη ποσοστιαία διαφορά του κόμματος μεταξύ βουλευτικών εκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΕΛΛΗΣ Από την αρχή κοντά στον Κώστα Μουτζούρη δίνει τη δική του μάχη. Από το εκλογικό κέντρο, στις περιοδείες, στις διάφορες συγκεντρώσεις. Είναι αισιόδοξος ότι ο συνδυασμός του θα έλθει πρώτος και θα είναι η επόμενη Περιφερειακή Αρχή. Οπότε τότε σίγουρα ο τέως δήμαρχος Ευεργέτουλα θα κατέχει τη θέση του στενού συνεργάτη του πρύτανη. Γιατί είναι από τους λίγους στον συνδυασμό που έχει εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δεσμεύθηκε να μοιράσει ένα εκατομμύριο  στις Κοινότητες για μικροέργα! Τρία θα είναι τα κριτήρια. Ο πληθυσμός την Κοινότητας, η έκταση της και οι όποιες έκτακτες ανάγκες προκύπτουν. Αυτά δήλωσε έχοντας δίπλα του το βαρύ όπλο Στέφανος Αποστόλου από τον οποίον περιμένει να κάνει τη διαφορά και να περάσει στον δεύτερο γύρο.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ  Μην ξεχάστε όσοι φυσικά δεν ψηφίσατε, να ψηφίσετε στην δημοσκόπηση του LesvosPost που αφορά τον Δήμο Μυτιλήνης. Θα κρατήσει έως την Τετάρτη 17/04 και μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μια φορά. Και βέβαια θα επακολουθήσουν  και άλλες ανάλογες δημοσκοπήσεις οι οποίες κι αυτές θα μας μεταφέρουν τον παλμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ




ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ