ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Ασκήσεις επί χάρτου, Πίνακες και ότι κινείται προεκλογικά…!!...» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)


«Παρασκευή 12 Απριλίου 2019»

18η ημέρα προεκλογικής περιόδου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (1) Το κυρίαρχο θέμα βέβαια παραμένει η μονομαχία Χριστιάνας Καλογήρου με Κώστα Μουτζούρη. Ποιος από τους δυο θα κερδίσει; ΄Η μήπως καταφέρει μέσα από την αντιπαλότητα των δύο να ξεπεταχτεί ο Παναγιώτης Χριστόφας και στο δεύτερο γύρο εάν καταφέρει να περάσει, να τροφοδοτηθεί τις ψήφους του χαμένου;  Η μάχη αυτή δεν έχει μόνο ενδιαφέρον. Έχει ήδη έντονα τα σημάδια μια πολύ σκληρής διαμάχης  που σπάει στα δύο τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Τα κομματικά στελέχη έχουν βγει στα κάγκελα εναντίον της νυν Περιφερειάρχη. Με σάλπισμα νίκης η … κακιά Περιφερειάρχης. Αρκεί όμως αυτό για να διοικήσεις μια Περιφέρεια; Από την άλλη η Χριστιάνα Καλογήρου κινείται στον άξονα του όποιου έργου της και στη γραμμή Κυριάκου Μητσοτάκη. Ναι αλλά γιατί κι αυτή η αθεόφοβη δεν συμμετείχε τόσα χρόνια στις κομματικές διεργασίες;  «Ναι αλλά και ο άλλος έγινε πρύτανης του Τσίπρα» σ΄ απαντάει αμέσως εκείνη. Κι εσύ βρε αθεόφοβε πρύτανη τι το ήθελες. Εν πάση περιπτώσει ας τα ξεκαθαρίσουν. Το θέμα είναι ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει μπει σε μπελάδες. Αλλά ποιο κόμμα; Το κόμμα εδώ είναι κάθετα αντίθετο στην νυν Περιφερειάρχη. Τους οπαδούς διαλύουν. Και μακάρι γι αυτούς να μην μείνουν οι δυο τους στο δεύτερο γύρο. Γιατί η διαπάλη της εξουσίας θα οξύνει περισσότερο ττο αλληλοφάγωμα των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας ενώ θα κληθούν ν΄ αποφασίσουν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων. Ενώ θα έχει ενδιαφέρον ο νικητής με ποιους θα σχηματίσει την Περιφερειακή πλειοψηφία.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (2) Με την ευκαιρία να δούμε κάποιους ενδιαφέροντες πίνακες. Ο παρακάτω  Πίνακας εμφανίζει  τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες που απαρτίζουν την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη Χίο. Δυνατός στην μονοεδρική Σάμου όπου ενδέχεται να είναι η μόνη μονοεδρική που δεν θα κερδίσει η Ν.Δ. Το ΚΚΕ δυνατό όπως πάντα και ιδιαίτερα στην Σάμο χάρη στην Ικαρία όπου εκεί σκίζει και είναι πρώτη δύναμη με 33%. Να σημειώσουμε ότι δεύτερο κόμμα  είχε αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26 % ενώ η ΝΔ μόλις και με τα ζόρια 12%! Άσε πια η Συμπαράταξη! Η οποία ευτυχώς διατηρεί κάποιες δυνάμεις ακόμα στην Χίο.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (3)   Ο επόμενος Πίνακας καταγράφει τα ποσοστά του πρώτου γύρου των υποψηφίων Περιφερειαρχών στις προηγούμενες εκλογές του 2014.  Η νυν Περιφερειάρχη πάνω κάτω πήρε το ποσοστό της Ν.Δ.  Ο Νάσος Γιακαλής είχε υπερβεί κατά πολύ το ποσοστό που εμφάνισε στις εκλογές η Συμπαράταξη. Κάτι η εξουσία του ως Περιφερειάρχης, κάτι η προσωπικότητα του, κάτι η αυτοδιοικητική δύναμη των πράσινων, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Η Αγλαΐα Κυρίτση με την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ τότε και με την προσωπική της αίγλη λόγω ΕΡΤ έπιασε ένα 19% και ο Στρατής Κόρακας συσπείρωσε το ποσοστό του ΚΚΕ.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (4)   Τι θα γίνει τώρα; Πόσο λέτε να έχει ανέβει η Ν.Δ.; Να πούμε ότι χονδρικά πιάνει  ένα 35%; Άντε 38%.  Πως θα χωριστεί αυτό μεταξύ νυν περιφερειάρχη και πρύτανη;  Να υποθέσουμε αυθαίρετα για χάρη των ασκήσεων επί χάρτου που μας … ηδονίζει να πούμε ότι ο ένας πιάνει 20 και ο άλλος 18; Πόσο όμως θα πιάσει ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ (πρώην Συμπαράταξη) Παναγιώτης Χριστόφας; Δύσκολο να βάλουμε σαν βάση το ποσοστό του Νάσου Γιακαλή δηλαδή το 25,88%. Προφανώς στόχος του θα είναι η συσπείρωση του πράσινου κόμματος. Και επιδίωξη η συσπείρωση όλου του αυτοδιοικητικού της στελεχιακού δυναμικού. Γίνεται αυτό, το βλέπετε;  Και σε τι ποσοστό θα μεταφραστεί αυτό; Θα μπορέσει να είναι τέτοιο που να υπερκεράσει έναν εκ των δύο γαλάζιων; Αυτό είναι ένα καίριο ζήτημα.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (5) Και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σπιλάνης;  Να στοχεύει το 19% που είχε πάρει η Αγλαΐα Κυρίτση το 2014; Δύσκολο δεδομένου ότι δεν έχει να διαχειριστεί μόνο την όποια φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Έχει και αντίπαλο του Στρατή Γεωργούλα ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης διεκδικώντας σημαντικό κομμάτι από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ( πρώην ή και νυν). Έχει επίσης απέναντι του και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ζερδελή ο οποίος διατηρεί ισχυρή δύναμη στο χώρο της Αριστεράς στην Λέσβο και ο οποίος στελεχώνει το ψηφοδέλτιο του Στρατή Γεωργούλα. Και οι δύο τους αυτοί θα στοχεύσουν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (6) Και για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζουμε τον Πίνακα που καταγράφονται τα ποσοστά του κάθε υποψήφιου Περιφερειάρχη στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Το καλύτερο ποσοστό της νυν Περιφερειάρχη καταγράφηκε στην Λήμνο. Λογικό αφού πέρα από τους δικούς της είχε και δυο πράσινα στελέχη. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο και Κώστα Αδαμίδη. Ο δεύτερος συνεχίζει μαζί της ο πρώτος πάει για Δήμαρχος Λήμνου. Το χαμηλότερο της στην Ικαρία. Ο Νάσος Γιακαλής ψηλότερο την Χίο όπου ούτως ή άλλως οι πράσινοι έχουν παράδοση αλλά καταποντίστηκε στην Ικαρία. Παρατηρήστε το ποσοστό του Στρατή Κόρακα στην Ικαρία. Άγγιξε το 40% επιβεβαιώνοντας αυτό που αναφέραμε παραπάνω για τη δύναμη του ΚΚΕ σ΄ αυτό το νησί.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΕΛΤΖΗΣ   «Έπειτα από πολλή σκέψη έλαβα την απόφαση να συμμετάσχω σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Ταξιάρχη Βέρου. Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα συνδικαλιστικά πεπραγμένα των εκπαιδευτικών όπου εδώ και πολλά χρόνια συνεχώς εκλέγομαι στην πρώτη θέση στα υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, με καθιστούν άνθρωπο με σαφή πολιτική άποψη και στάση.» Μ΄ αυτήν την ανάρτηση αναγγέλλει την κάθοδο του. Στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου και είχε πάρει  1.045 ψήφους εκ των οποίων οι 300 από την Καλλονή.


ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ  Είναι το φαβορί κι όλοι μ΄ αυτόν ασχολούνται. Στο τέλος θα τον φάνε τον άνθρωπο! Την Κυριακή θα κάνει μια πρώτη συγκέντρωση και με τους 45 υποψηφίους του. Θα είναι κλειστή και πέρα από την μεταξύ τους γνωριμία θα συζητήσουν το πλάνο δράσης του συνδυασμού τους. Και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του

ΣΠΙΛΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Την Κυριακή στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου που βρίσκεται στις Κολώνες στην Προκυμαία Μυτιλήνης.. Εν τω μεταξύ συνεχίζει τις περιοδείες του σε χωριά της Λέσβου και πρόσφατα βρέθηκε στον Παπάδο γέρας. Εκεί πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του προγράμματος της “Συμπαράταξης Πολιτών”. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης για μια ακόμα φορά τόνισε τη σημασία που δίνει στο τρίπτυχο “Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση , Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη , Αλληλεγγύη για όλους”. Νωρίτερα και μαζί με στελέχη του συνδυασμού του,είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους κατοίκους του Σκοπέλου , του Μεσαγρού και του Παπάδου στην αγορά και τα καφενεία της περιοχής , ακούγοντας τις απόψεις τους , αλλά και τους προβληματισμούς που εξέφρασαν για την ανυπαρξία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την καθημερινότητα τους.

 
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Έρχεται αύριο πρωί με το πλοίο στην Μυτιλήνη. Σήμερα βρίσκεται στην Χίο όπου έχει αρχίσει να λειτουργεί το εκλογικό του κέντρο στην οδό Βενιζέλου 5. Και ξημερώματα στο πλοίο για να συνεχίσει τις περιοδείες του στην Λέσβο που τις άφησε στη μέση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.  


ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Άλλη μια συνέντευξη σε εφημερίδα. Αυτή τη φορά στον Ελεύθερο Τύπο όπου αναφερόμενη στο μεταναστευτικό τονίζει πως η αποσυμφόρηση έχει προτεραιότητα. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Περιφέρεις, για το ακτοπλοϊκό, για την ανεργία των νέων και γενικότερα για τη ζωή.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ! Μην χαίρεστε! Δεν αφορά εμάς αλλά τον Δήμο Χίου!   «Ο Δήμος Χίου με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα υλοποιεί ένα αίτημα πολλών ετών. Μια υποδομή με σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών θα καλύψει τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες των ομάδων.» η ανακοίνωση που έβγαλε ο Δήμος Χίου μετά την απόφαση χρηματοδότησης ύψους 850.000 ευρώ. Ετσι για να μαθαίνουμε…
.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Στο άτυπο μουσείο με την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Αμπελικιωτη με αναμνήσεις του Παλλεσβιακου βρέθηκε χτες συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Ματούλα Γιαρλού, Κωνσταντίνο Στεφάνου και Χαράλαμπος Κονταρας. Εκεί αφού είδαν όλα τα αναμνηστικά δήλωσε πως ο Παλλεσβιακός δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος αθλητικός σύλλογος, αλλά πάνω απ'όλα είναι η ομάδα εκείνη που φέρει το όνομα της Λέσβου μας. Στο τέλος της επίσκεψης ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, τόνισε το πόσο μεγαλη σημασία έχει το να αποτελούν οι παλαίμαχοι αθλητές παράδειγμα προς μίμηση προς τη νέα γενιά αλλά και την υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής να στέκεται δίπλα σε αθλητικούς συλλόγους παλαίμαχων αθλητών ως διαρκής αρωγός. Αύριο θα περιοδεύσει μαζί με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους στο Λαζαρέτο όπου και θα μιλήσει με καταστηματάρχες της περιοχής για το έργο της ΔΕΥΑΛ. Το απόγευμα άυριο θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο συνάντηση των υποψήφιων του συνδυασμού για να δουν τις επόμενες κινήσεις, ενώ από εβδομάδα θα συνεχίσει τις περιοδείες του στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης με πρώτο σταθμό την Αγιασο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Πρωτοσέλιδος στις εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ για μια λάθος έκφραση! Το λάθος του είναι ότι σε πολιτικά ερωτήματα προσπαθεί ν΄ απαντήσει νομικά. Στα οποία ναι μεν είναι άριστος γνώστης πλην όμως ως πολιτικός θα πρέπει να κινείται σύμφωνα με το πολιτικό κλίμα και πνεύμα του κάθε προβλήματος που ανακύπτει.Αλλά φταίει και η Νέα Δημοκρατία που έκανε το λάθος και επέτρεψε τους βουλευτές της να εμφανίζονται στα κρατικά κανάλια. Τώρα τι κλαίγεται;

ΕΡΙΦΥΛΛΑ ΧΙΩΤΕΛΛΗ Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα, τις επισκέψεις και περιοδείες στα χωριά. Πρώτο χωριό  τα Λουτρά που όπως επισημαίνει η ίδια: «Είναι το χωριό, που τα τελευταία, πολλά, χρόνια, υπηρετώ σαν δασκάλα. Οι κάτοικοι του, οι μαθητές μου, με έχουν αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια με την αγάπη και την εκτίμησή τους. Η πορεία μας για την διεκδίκηση του νέου Δήμου Μυτιλήνης θα ξεκινήσει από εδώ. Τους το οφείλω...»

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΖΑΝΟΣ. Τον .. συλλάβαμε την ώρα που δεχόταν τους δημότες στο ..γραφείο του. Το βλέπετε και στην φώτο. Σ΄ ένα παγκάκι έξω από το Δημαρχείο συζητούσε με περαστικούς για τα προβλήματα του Δήμου. Είναι πλέον ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος και αναμένεται να πάρει πολλούς σταυρούς. Το θέμα είναι να βρεθεί ικανός αντικαταστάτης προκειμένου να συνεχισθεί η καλή δουλειά που γίνεται στο θέμα της καθαριότητας.

ΚΚΕ Μας πήραν και μας επιτίμησαν. Ποιο το αμάρτημα μας;  Ότι τους δημιουργούμε πρόβλημα γιατί βάλαμε λάθος ένα όνομα! Τότε να μας συγχωρέσουν και ποτέ πάλι δεν θα ξανασχοληθούμε με τους υποψηφίους τους. Τα ακούσατε κυρία Τσιριγώτη και κύριοι Συκά και Τάσσο; Μην μας κάνετε παράπονο που δεν θα σας ξαναβάλουμε…


ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ  «Θυμηθείτε το παρελθόν, ζήστε το παρόν, ονειρευτείτε το μέλλον. Μαζί μας. Μπροστά» Το σύνθημα του για την κάθοδο για πρόεδρος του Πλωμαρίου. Και συνεχίζει: «Στάθηκα ανεξάρτητος σε όλους και σε όλα, αντίθετος στα συμφέροντα και σε ανθρώπους που καταδυνάστευσαν το Πλωμάρι και έκαναν καριέρα εις βάρος σας. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, δεν πρέπει να το επιτρέψετε για τα παιδιά μας. Δεν ψηφίζουμε από υποχρέωση, δεν ψηφίζουμε από συμφέρον, δεν ψηφίζουμε κόμμα, κουμπάρους και δόλιους ανθρώπους.»


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ  Μην ξεχάστε όσοι φυσικά δεν ψηφίσατε, να ψηφίσετε στην δημοσκόπηση του LesvosPost που αφορά τον Δήμο Μυτιλήνης. Θα κρατήσει έως την Τετάρτη 17/04 και μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μια φορά. Και βέβαια θα επακολουθήσουν  και άλλες ανάλογες δημοσκοπήσεις οι οποίες κι αυτές θα μας μεταφέρουν τον παλμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ



ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ