Στην ημερίδα τουρισμού από την «Phileas Lesvos Guides» η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα Σαραντινού


Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα. Αγγελική Σαραντινού, μίλησε την Κυριακή 7-4-2019 σε ημερίδα αφιερωμένη στον τουρισμό η οποία διοργανώθηκε από την «Phileas Lesvos Guides» στο Επιμελητήριο Λέσβου.


Η κα. Σαραντινού παρουσίασε τον απολογισμό των έργων στον τουρισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και τις βασικές αρχές της πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη της επόμενης προγραμματικής περιόδου.  Μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: 

«Ως Περιφερειακή Αρχή, διασφαλίσαμε όλα αυτά τα έτη συντονισμένη και ισόρροπη στρατηγική για την ανάπτυξη κάθε νησιού ξεχωριστά.  Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και την ανάδειξη έργων πολιτισμού. Μέσα από συνδυασμένες δράσεις προβολής αναδεικνύουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το Βόρειο Αιγαίο, τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα, το περιβάλλον.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου επιτύχαμε το 2018 να φτάσουμε τον τουρισμό στα επίπεδα του 2014 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των προγραμματισμένων πτήσεων (charter) από το εξωτερικό.  Στο σύνολο της Περιφέρειας το 2018 οι επισκέπτες από το εξωτερικό σε σύγκριση με το 2016 αυξήθηκαν κατά 51,14% (στη Λέσβο η αύξηση ήταν 97,97%).

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο σύγχρονος επισκέπτης επιδιώκει την αυθεντική επαφή με τον πολιτισμό και τους ντόπιους, μέσω εμπειριών που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον τόπο που επισκέπτεται αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από το ταξίδι του. Θέλουμε να γνωρίσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν το Βόρειο Αιγαίο.

Στρατηγικός μας στόχος συνεχίζει να είναι η καινοτόμος και αειφόρος ανάπτυξη, με τη διασφάλιση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και η ενίσχυση του τομέα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, ώστε να αποτελέσει το βασικό πυλώνα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του τουρισμού μας.  Να συνδέσουμε τον ήπιο τουρισμό και την ήπια τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».