Συνέντευξη στο LesvosPost του υπ. Δημοτικού Συμβούλου Δημ. Μυτιλήνης κ. Στεφάνου Κωνσταντίνου


Στο LesvosPost.com και στον αρχισυντάκτη/Δ/ντη του Στεφάνου Γεώργιο μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης της Δ.Ε Ευεργετουλα με το συνδυασμό του Παναγιώτη Ζαφειρίου «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» κος Στεφάνου Κωνσταντίνος.

Ένας άνθρωπος με οράματα, με αγάπη για την πόλη του, αλλά πάνω από όλα με όρεξη για δουλειά, είναι ο Στεφάνου Κωνσταντίνος, ένας άνθρωπος που προτίμησε να ενεργοποιηθεί παρά να μείνει αδρανείς κακοτυχίζοντας την μοίρα του, τη μοίρα όλων αυτών των νέων ανθρώπων που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας ένα πιο φιλόξενο εργασιακό τοπίο.

Ο δρόμος της αναζήτησης του συναντήθηκε μ’ αυτόν του συνδυασμού «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» μιας ομάδας ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές αφετηρίες που όμως δηλώνουν παρών για την αναβάθμιση της ζωής και την ανάδειξη του τόπου μας. Δηλώνει πολύ αισιόδοξος για την εκλογική αναμέτρηση ενώ θέτει στόχους και προτεραιότητες. Τέλος αναφέρει ότι χρειάζεται δουλειά, θαρραλέες αποφάσεις, έντιμους ανθρώπους στη διοίκηση και συμμετοχή των δημοτών στη λήψη αποφάσεων.

Ας παρακολουθήσουμε αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα είπε:

Ερώτηση Γ.Σ: Κ. Στεφάνου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κουβέντα που θα κάνουμε με αφορμή τη συμμετοχή σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Είσαστε μια νέα και δυναμική προσωπικότητα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της Λέσβου, θα μας βοηθήσετε να κατανοήσουμε όλοι το ποιος είναι ο Στεφάνου Κωνσταντίνος;

Απάντηση Σ.Κ:


Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να μιλήσουμε για τον Δήμο Μυτιλήνης και την υποψηφιότητα μου με το συνδυασμό «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ».  

Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, κάναμε οικογένειες και δουλεύουμε σε αυτόν τον τόπο, έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο Δήμο Μυτιλήνης, για μας και τα παιδιά μας. Σαν ενεργό μέλος λοιπόν του Δήμου μας παρακολουθούσα με λύπη μου να μεγαλώνει η ανεργία και να αναγκάζονται πολλοί Λέσβιοι να τον εγκαταλείπουν σε αναζήτηση εργασίας, η ανυπαρξία έργων που οδήγησε σταδιακά τον Δήμο μας σε μία παρακμή και μαρασμό, δεν μπορώ να βλέπω τον Δήμο μας να είναι χωρίς υποδομές, χωρίς οικολογική συνείδηση, χωρίς τεχνολογική ανάπτυξη, με προβλήματα στο κυκλοφοριακό, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στην ύδρευση, στην διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, στην ποιότητα ζωής, στην κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και το γεγονός ότι τόσα χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι διοικούσαν το δήμο χωρίς όραμα, χωρίς φρέσκες ιδέες μην έχοντας να προσφέρουν τίποτα παραπάνω, με οδήγησαν στην απόφασή μου να διεκδικήσω μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί είμαι ένας άνθρωπος με οράματα, με αγάπη για τον τόπο μου αλλά πάνω από όλα με όρεξη για δουλειά.  Η συμμετοχή μου στα κοινά από τη θέση του δημοτικού συμβούλου είναι σίγουρα μια νέα και ξεχωριστή εμπειρία. Πρόθεσή μου ήταν και είναι να συνδράμω με ιδέες, με απόψεις, με γνώσεις και δουλειά στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κατά το μέγιστο εύρυθμη λειτουργία του νέου Δήμου Μυτιλήνης. Στη συμμετοχή μου αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Π. Ζαφειρίου.

Ερώτηση Γ.Σ: Γιατί “Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ” και όχι κάποια άλλη Δημοτική Παράταξη;

Απάντηση Σ.Κ:

Γιατί έχουμε ΟΡΑΜΑ για ένα διαφορετικό Δήμο Μυτιλήνης. Γιατί έχουμε τους ανθρώπους που μπορούν να το εκτελέσουν. Γιατί δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε οποιαδήποτε συμφέροντα, κόμματα ή παράγοντες. Γιατί έχουμε την απαιτούμενη όρεξη και τον απαραίτητο ενθουσιασμό για να δουλέψουμε σκληρά για το Δήμο μας. Γιατί έχουμε αποδείξει ότι η συνεργασία είναι αποτυπωμένη στο DNA αυτής της παράταξης και αυτό είναι εχέγγυο για να ηγηθούμε μιας συνεργασίας με δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων, βασιζόμενη σε προγραμματικές θέσεις και όχι στη συναλλαγή. Γιατί οι κάτοικοι του νέου Δήμου Μυτιλήνης θέλουν να δούνε μια νέα θετική πρόταση για το δήμο και όχι τις κοκορομαχίες του παρελθόντος.

Ερώτηση Γ.Σ: Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα πλέον βασικά θέματα, τα οποία απασχολούν τις περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης και ποιες οι τρεις προτεραιότητες που πρέπει να προτάξει η νέα Δημοτική Αρχή;

Απάντηση Σ.Κ:

Κοιτάξτε, αν θέλουμε να μιλάμε για έργο σε αυτόν τον Δήμο θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε με την καθαριότητα, την ασφάλεια των δημοτών μας, επιτέλους οι δρόμοι μας να είναι δρόμοι και όχι παγίδες για κάθε διερχόμενο από τις λακκούβες, να κοιτάξουμε να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα με τα όμβρια που σε κάθε βροχή απειλούν περιουσίες και μετατρέπουν τους δρόμους σε ποτάμια και επιτέλους να σκύψουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στο πρόβλημα των εκτός σχεδίων περιοχών μας. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους με ψεύτικες ελπίδες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τάζοντας τους για να πάρουμε τις ψήφους τους και την επόμενη μέρα να τους ξεχνάμε και να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις και "θα" μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πρέπει κάποια στιγμή οι δημότες μας να νιώσουν ότι τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν επιστρέφουν σε αυτούς με έργα, έργα που είναι προς όφελός τους και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, και συγνώμη, δεν θεωρώ έργα μόνο να βάζουμε εποχιακά λουλουδάκια στις νησίδες των κεντρικών δρόμων. 

Οι τρεις προτεραιότητες είναι οι αυτονόητες:

Διοικητική και Οικονομική Οργάνωση
Λειτουργική ενοποίηση πληροφορικών συστημάτων
Καθαριότητα, Νερό, Περιβάλλον
Μεταναστευτικό

 
Ερώτηση Γ.Σ: Ποια θα ‘ναι η επόμενη μέρα στο δήμο εφ’ όσον τελικά ο συνδυασμός σας και σεις προσωπικά εκλεγείτε;

Απάντηση Σ.Κ:

Η επόμενη μέρα στο μυαλό μου είναι χαραγμένη με μια μόνη λέξη, δουλειά, δουλειά, δουλειά, είναι απίστευτες οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε, όμως έχουμε την θέληση, την γνώση και το πείσμα να τα αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά. 

Ο τόπος θα ορθοποδήσει σε πείσμα των «Κασσάνδρων» που ήδη έχουν βγει και μας επικρίνουν για να ανακόψουν την πορεία μας, μια πορεία που ότι και να γίνει δεν ανακόπτεται. Όσον αφορά εμένα προσωπικά θα αγωνιστώ με την ίδια θέρμη και διάθεση σε όποια θέση κι αν με βάλει ο αρχηγός μας κος Ζαφειρίου γιατί πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες που και βέβαια έχω, είναι το καλό του τόπου μας γιατί έτσι γαλουχήθηκα και έτσι θα συνεχίσω, στην ίδια αταλάντευτη πορεία.  Η εκλογή μου ανάμεσα σε τόσους αξιόλογους συνυποψήφιους θα υψώσει αυτόματα το αίσθημα προσωπικής μου ευθύνης τόσο απέναντι στην παράταξη, όσο και απέναντι στο πολίτη του Δήμου Μυτιλήνης.  Όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε την σοβαρότητα των ζητημάτων για τα οποία θα κληθούμε να αποφασίσουμε σε περίπτωση εκλογής μας. Το έργο όλων μας θα είναι πολυσύνθετο και σημαντικό, αν συνυπολογίσουμε και τον νέο νόμο που απαιτεί συνεργασία όλων των δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παράταξης. Τέλος, αναφορικά με τις προσωπικές μου προτεραιότητες, θα πορευτώ με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει ο νέος νόμος. Φρονώ ότι με αυτά τα κριτήρια πρέπει να πράξουν όλοι οι εκλεχθέντες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου Μυτιλήνης, να αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα μεγάλα έργα (π.χ. Νότια Παράκαμψη, νέο κολυμβητήριο κτλ) για τα οποία έχουμε μιλήσει αυτά τα χρόνια, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες αναπτυξιακές πολιτικές κλπ.

Ερώτηση Γ.Σ: Βλέπεται προοπτική για τον τόπο μας στο μέλλον;

Απάντηση Σ.Κ:

Πιστεύω ότι σε όλη την Λέσβο υπάρχουν παρά πολλά μυαλά, άνθρωποι επιστήμονες που εργάζονται στην Περιφέρεια, στο Δήμο Λέσβου, σε Υπουργεία μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, σε καίριες θέσεις, άνθρωποι που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν τον τόπο τους, με τις προτάσεις τους, τις συμβουλές τους και τις προσβάσεις τους ενδεχομένως. Αρκεί κάποιος να του ενεργοποιήσει. Αλλά ποιος;  Η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου μόνο ή μιας μικρής ομάδας. Είναι υπόθεση όλων μας, γιατί κανείς δεν περισσεύει.

Ερώτηση Γ.Σ: Ποια η γνώμη σας για τα δημοτικά-κοινοτικά διαμερίσματα, πως λειτούργησαν ως σήμερα και πως θα έπρεπε να λειτουργούν;

Απάντηση Σ.Κ:

Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή αν και είχε την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί προς όφελος των δημοτών τον θεσμό, όχι μόνο τον υποβάθμισε αλλά θα τολμούσα να πω τον τορπίλισε με τα γνωστά αποτελέσματα δυσλειτουργίας όλων των διαμερισμάτων. Η θέληση του συνδυασμού μας είναι όχι μόνο να τα αναβαθμίσει και να τους δώσει την θέση που πρέπει να έχουν στην τοπική κοινωνία αλλά να τα κάνει και εργαλεία επίλυσης προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο έξω και πέρα από προσωπικές και πολιτικές συμπάθειες και αντιπαραθέσεις, άλλωστε αυτή ήταν και η φιλοσοφία του νομοθέτη, να μην αποκοπεί η τοπική κοινωνία από τον κεντρικό ιστό διοίκησης.

 
Ερώτηση Γ.Σ: Κύριε Στεφάνου, πόσο έχει ξεκαθαρίσει το αυτοδιοικητικό τοπίο στο διάστημα που απομένει μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές; Πως βλέπετε να διαμορφώνετε η δυναμική του συνδυασμού «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ»;

Απάντηση Σ.Κ:

Οι αλλαγές που επέφερε ο Κλεισθένης με την απλή αναλογική και το διαχωρισμό των ψηφοδελτίων για εκλογή δημοτικής αρχής και προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, δημιουργούν εκ των πραγμάτων μια νέα κατάσταση, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς από καμία παράταξη. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, σύμφωνα και με όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται, είναι κοινά παραδεκτό ότι τρεις παρατάξεις θα παλέψουν για τη νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές και οι υπόλοιπες τρεις θα προσπαθήσουν να εκπροσωπούνται στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με όσο το δυνατόν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους. Και μόνο που «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» διεκδικεί τη νίκη ισότιμα στις επόμενες δημοτικές αρχές, μαζί με τις δύο παρατάξεις, δείχνει ότι η δυναμική της παράταξής μας είναι πολύ μεγάλη. Για την ακρίβεια, η δυναμική που έχουμε σήμερα, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε στον 2ο γύρο στις εκλογές της 26ης Μαΐου και θα εκλέξουμε τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.

Ερώτηση Γ.Σ: Τι μηνύματα έχετε πάρει μέχρι σήμερα στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τους πολίτες;

Απάντηση Σ.Κ:

Το κυριότερο μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τις κοκορομαχίες, τα ταξίματα, τα ψέματα, τους φθαρμένους πολιτικούς, γενικά, το ΠΑΛΙΟ. Και για αυτό στρέφεται «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» ως την εναλλακτική πρόταση για τη διοίκηση του δήμου. Έχει αποσυνδέσει τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την τοπική αυτοδιοίκηση και αποζητά νέα πρόσωπα, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά κυρίως ανθρώπους που για πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά. Μπορεί οι αναγνώστες σας να θεωρήσουν ότι το λέω αυτό γιατί ευνοεί την παράταξή μας. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι το μόνο που αρκεί είναι να αναρωτηθεί κάποιος αν του αρέσει η σημερινή κατάσταση στο Δήμο Μυτιλήνης. Αν δεν του αρέσει, το πιθανότερο δηλαδή, είναι εύκολο να γυρίσει την πλάτη του στο παλιό και να ψάξει το νέο.

Ερώτηση Γ.Σ: H επόμενη δημοτική περίοδος θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από αυτήν που διανύουμε ήδη; Tι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες;

Απάντηση Σ.Κ:

Όλοι, προφανώς, ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερη. Η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά όσο αφορά τις συνεργασίες που απαιτεί ο Κλεισθένης. Από την άλλη, κινούμαστε προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου, που διανύουμε και σύμφωνα με την εμπειρία άλλων προγραμμάτων, ξέρουμε ότι στο τέλος αυτών των περιόδων υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης. Οι πολίτες, πάντως, δεν πρέπει μόνο να περιμένουν από τους πολιτικούς. Πρέπει, κατά την άποψή μας, να εμπλέκονται στη διοίκηση του δήμου, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών, τοπικών δημοψηφισμάτων και μεγαλύτερης ενεργοποίησής τους.

 
Ερώτηση Γ.Σ: Για ποιο λόγο να επιλέξουν οι πολίτες “Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΖΙΕΙ” και τι θα τους λέγατε με φόντο τις δημοτικές εκλογές που επίκεινται;

Απάντηση Σ.Κ:

Το μέλλον ανήκει σε συνδυασμούς που απαρτίζονται από άτομα από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, ανθρώπους αξιόλογους και καταξιωμένους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στην πόλη και στις Δημοτικές Ενότητες και έχουν πολύ μεράκι και διάθεση για αυτό, όπως τέτοια είναι η παράταξή μας. Ζητούμε από τους συνδημότες μας να μας δώσουν την δυνατότητα να δοκιμαστούμε και να προσφέρουμε. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τις προτάσεις του συνδυασμού «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» θα καταφέρει ο Δήμος μας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και να μην μένει ουραγός των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Ζαφειρίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που θα προκύψουν τον Μάιο μέσω της εκλογικής διαδικασίας, θα τιμήσουν την ψήφο του πολίτη και θα παραμείνουν στο δημοτικό συμβούλιο ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.

Ερώτηση Γ.Σ: Κ. Στεφάνου, σ’ ευχαριστούμε για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Απάντηση Σ.Κ:

Και εγώ σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου σ’ έναν από τους πλέον σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης, μέσω του SITE σας.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ονομάζομαι ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου και της Ευριδικης , γεννήθηκα στις 05/06/1958 στη Μυτιλήνη. Η οικογένεια μου αποτελείται από πέντε άτομα: Εμένα την σύζυγο μου Ευτέρπη και τα τρία παιδιά μου τον Γιώργο που είναι 30 ετών , τον Ευστράτιο που είναι 26 ετών , και τον Ραφαηλ-Αναστάσιο 17 ετών. Το 1980 αποφοίτησα από τα ΚΑΤΕΕ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ και Το 2010 αποφοίτησα από το ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Από το 1987 διατηρώ λογιστικό φοροτεχνικό γραφείο στην πόλη της Μυτιλήνης, επίσης ήμουν καθηγητής μηχανογραφημένης λογιστικής στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Κεντερη Μιχαήλ τα οποία υπάγονται στον όμιλο ΞΥΝΗ από το 2004 έως 2012.  Είμαι πιστοποιημένος καθηγητής λογιστικής  στο μητρώο εκπαιδευτών ΣΕΚ του ΕΚΕΠΙΣ  . Επίσης είμαι εκπαιδευτικός στα δημόσια ΙΕΚ  πάνω από πέντε χρόνια, και καθηγητής σε σεμινάρια του ΒΛΑΧΟΥ και του ΚΕΚ ΔΕΛΗΜΗΤΡΟΥ με πάνω από 500 ώρες διδασκαλίας. Από μικρός ασχολούμαι με τα κοινά καθώς είμαι πρόεδρος του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥ ΣΥΚΟΥΝΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ και αντιπρόσωπος στην ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ. Είμαι μέλος του Ο.Ε.Ε, Επί πολλά έτη υπήρξα πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Συκουντας, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Λογιστών και μέλος του Δ.Σ Τριτεκνων Λέσβου.


Σημείωση: *Η προβολή κομμάτων και υποψηφίων δεν σχετίζεται με την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής και μη επικαιρότητας από το lesvosPost.com και την LesvosPost.com WEB TV  για την οποία τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.