Πασχαλινές εκδηλώσεις στην Ερμού Μυτιλήνης


Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ,σας βάζει  σε Πασχαλινή διάθεση

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ,σας βάζει  σε Πασχαλινή διάθεση οργανώνοντας σε συνεργασία με το εικαστικό κέντρο Πολιάνα διασκεδαστικές κατασκευές για παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών την Μεγάλη Τετάρτη στις 11:00 το πρωί στην κεντρική αγορά της πόλης. Κάντε τη βόλτα και τα ψώνια σας στην αγορά μαζί με τα παιδιά σας  και δείτε την Πασχαλινή χαρά να αστράφτει στα μάτια τους, μέσα από τις δικές τους δημιουργίες.

Την  Μεγάλη Πέμπτη στις 11:00 το πρωί μπροστά στη στοά Βεκρέλλη, τηρώντας το έθιμο, λάβετε μέρος στη βαφή και διακόσμηση αυγών με νέες τεχνικές και αυτοσχέδιες βαφές . Όπως και πέρυσι οι εθελόντριες κυρίες του Λαογραφικού Συλλόγου θα είναι εκεί για να μπούμε όλοι μαζί στο κλίμα των ημερών. Ευχαριστούμε  τα ορνιθοτροφεία Μαθιέλλη, για τη χορηγία των αυγών.

Θα ακολουθήσει επίδειξη και βράβευση των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (κουλούρες με βαμμένα αυγά, λαμπάδες, αυγά βαμμένα και τοποθετημένα σε πανεράκια, κούπες, φρουτιέρες, κ.λπ.), που θα προετοιμαστούν και θα παρουσιαστούν έτοιμα εκείνη τη στιγμή, από νοικοκυρές και επαγγελματίες της πόλης. Οι κάτοχοι των τριών καλύτερων “συνόλων”, θα βραβευθούν με μία καλλωπισμένη αναστάσιμη λαμπάδα και μια κουλούρα.  

Όσες νοικοκυρές και όσοι επαγγελματίες επιθυμούν, μπορούν να φέρουν επιτόπου στις 11 π.μ. έτοιμα τα “λαμπριάτικα σύνολα” που θα έχουν φτιάξει. Επίσης μπορούν να ενημερώσουν από πριν, στα τηλέφωνα 6948 618999 (Μαρία Βαμβακίτη) και 6942 520873 (Ραλλού Μπάγια).

Η εκδήλωση θα κλείσει, με προσφορά στους διερχόμενους πιστούς, της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι), για την Ανάσταση.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Υπενθυμίζονται οι τρεις άλλες εκδηλώσεις – πασχαλινά έθιμα, που θα πραγματοποιηθούν φέτος, με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής του “Πάσχα 2019 … στη Μυτιλήνη”: 

Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, ξωκλήσι Παναγίας Αμαλής, ώρα 10:30 μ.μ.: Μετάβαση με πούλμαν ή Ι.Χ. αυτοκίνητα στο βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας, στην Αμαλή (διατηρητέο μνημείο, μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους). Στο ξωκλήσι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, μεταβαίνουν οι πιστοί που παρακολουθούν την Ακολουθία των Παθών στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (στο ομώνυμο χωριό), μετά το 12ο Ευαγγέλιο. Εκεί θα τελεστεί σύντομη ακολουθία, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και θα ακολουθήσει η περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Στη συνέχεια θα προσφερθεί η παραδοσιακή “κρασοψυχιά”, φτιαγμένη με φροντίδα και αγάπη, από τους εθελοντές του Δήμου Λέσβου.

Όσοι δημότες ή επισκέπτες θέλουν να μεταβούν στην Αμαλή με πούλμαν, δεν έχουν παρά να βρίσκονται στην Πλατεία Σαπφούς στις 9:30 μ.μ. Ωστόσο, καλό θα είναι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, στο τηλέφωνο 6942 520873.

Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, Προκυμαία Μυτιλήνης, ώρα 9 μ.μ.: Παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου, σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, συγκέντρωση των πιστών στην Πλατεία Σαπφούς (Προκυμαία), όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των “Εγκωμίων του Κυρίου”. Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και … το “εσωτερικό λιμάνι” της πόλης με τα πλεούμενα σκάφη και τα φαναράκια αέρος, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Θα προσφερθεί το “αντίδωρο του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”).


Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, Ναυμαχίας Έλλης, Επάνω Σκάλα (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου), ώρα 11 μ.μ.: Το “Χριστός Ανέστη” για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, θα ψαλθεί πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης. Η Ανάσταση του Κυρίου, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισα Μάνα, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τα συντριβάνια φωτός, τους  αναμμένους πυρσούς & τα πυροτεχνήματα, τα διάφορα πλεούμενα σκάφη και πολλά άλλα !!! Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.