Ακατάλληλες οι συνθήκες υγιεινής των μεταναστών στη Μόρια- Κρούσματα ανεμοβλογιάς σε ανήλικα


Για  ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής των προσφύγων και μεταναστών και κυρίως στα παιδιά τους στη Μόρια της Λέσβου αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, Βασίλης Οικονόμου και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως σημειώνεται στην ερωτηση “Προσφάτως και σύμφωνα με καταγγελίες, έχει εμφανιστεί – όπως και πέρυσι – πλήθος κρουσμάτων ανεμοβλογιάς σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών στον εν θέματι καταυλισμό, προκαλώντας ανησυχία στους φορείς του νησιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης :

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Κρούσματα ανεμοβλογιάς σε παιδιά στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου
Οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς προβληματικές. Η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει όχι μόνο στις συνεχείς ροές των προσφύγων αλλά κυρίως στο να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς κατάλληλες συνθήκες υγιεινής – παρά τον πακτωλό κονδυλίων που έχει λάβει σχετικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσφάτως και σύμφωνα με καταγγελίες, έχει εμφανιστεί – όπως και πέρυσι – πλήθος κρουσμάτων ανεμοβλογιάς σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών στον εν θέματι καταυλισμό, προκαλώντας ανησυχία στους φορείς του νησιού.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση σας τα κρούσματα ανεμοβλογιάς στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στον εν θέματι καταυλισμό; Αν ναι, πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου;

2. Σε ποιες σχετικές και άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών;

3. Γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στα παιδιά του εν θέματι καταυλισμού για ανεμοβλογιά; Παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε το σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμών ανά έτος για το 2018 και το 2019.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας
Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας
Χαράλαμπος Αθανασίου Λέσβου