Στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Μυρσινιάς με το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων


Δημόσια Ακρόαση (Public Hearing) με Θέμα: “Είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές κατάλληλες στο να βοηθούν την επιχειρηματικότητα στα νησιά;”

Την Παρασκευή 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) από κοινού με την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (EESC) και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIN) συνδιοργάνωσαν Δημόσια Ακρόαση (Public Hearing) με Θέμα: “Είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές κατάλληλες στο να βοηθούν την επιχειρηματικότητα στα νησιά;”

Στη πολύ σημαντική αυτή συνάντηση, για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στο νησιωτικό χώρο - στο πλαίσιο και της χάραξης των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου (2021-2017) - συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Αντιπρόεδρος του «Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (INSULEUR) κ. Μυρσινιάς Ευάγγελος.


Στο πλαίσιο της Δημόσιας Ακρόασης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου εισηγήθηκε το Θέμα: «Οι επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στις ευρωπαϊκές νησιωτικές οικονομίες».

Ο κ. Μυρσινιάς έκανε εκτενή αναφορά στο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου από τη μεγαλύτερη και σφοδρότερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αναφέρθηκε στην μειωμένη αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπτώσεις που έχει η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στις νησιωτικές οικονομίες και κυρίως στο κλάδο του τουρισμού στα νησιά του Β.Αιγαίου, σε μια εποχή όπου ήδη η ελληνική οικονομία γενικότερα και η νησιωτική οικονομία ειδικότερα, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση.

Η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κατέληξε στην υποβολή των παρακάτω συγκεκριμένων προτάσεων:

Ανάληψη συντονισμένης δράσης και κατάρτιση ειδικού χρηματοδοτικού σχεδίου για την αντιστροφή της εικόνας των νησιών του Β.Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης

Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της τοπικής νησιωτικής οικονομίας και ιδιαίτερα των τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αφού η ειδική κατάσταση στη οποία σήμερα βρίσκεται αυτή, απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και άρα υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων.

Εφαρμογή της Αρχής της Αναλογικότητας ως προς τον πληθυσμό στην υλοποίηση της πολιτικής εγκατάστασης των προσφύγων/μεταναστών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με απόλυτο σεβασμό των μεγεθών της κάθε περιοχής.

Πέρα από το ζήτημα των επιπτώσεων της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, ειδικές αναφορές έγιναν από τους συμμετέχοντες σε ζητήματα όπως:

Η ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δώσει η Πολιτική Συνοχής της νέας Προγραμματικής Περιόδου (2021-2027) της Ε.Ε. στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.

Η απόλυτη ανάγκη διατήρησης αλλά και επέκτασης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθώς το μέτρο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χορήγηση κάποιου χαριστικού προνομίου, αλλά μέτρο ενίσχυσης των τοπικών νησιωτικών οικονομιών λόγω της απομόνωσης και των ανισοτήτων που προκαλεί η ίδια η νησιωτικότητα και η ανάληψη πρωτοβουλιών από το INSULEUR προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανάγκη βελτίωσης του Κανονισμού των Κρατικών Ενισχύσεων (Κανονισμός de minimis) προς όφελος των νησιωτικών Επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση της δυνατότητας που πρέπει να έχουν οι ΜΜΕ των νησιών ώστε να επωφελούνται χρηματοδοτήσεων τύπου «μικροδανείων».