Πυροσβεστικά, ασθενοφόρα αστυνομία.. και «φωτιά» στο «Νήσος Σάμος»


Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η άσκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ ΙI» στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης διυπηρεσιακή  Άσκηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία  «ΑΛΚΑΙΟΣ ΙΙ», με ευρεία συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται κατ’ αρμοδιότητα. Τον συντονισμό είχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το πλοίο «Νήσος Σάμος» κατά την πρόσδεσή του στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης (ΝΕΟ ΓΑΜΑ) στις 18 Απριλίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων,  προσκρούει στην προβλήτα του λιμανιού με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, να  εκδηλωθεί πυρκαγιά στο κατάστρωμα 7, με  τραυματισμό έξη επιβατών, ενώ άγνωστος αριθμός επιβατών, λόγω πανικού, πέφτουν στη θάλασσα.


Στην άσκηση συμμετείχαν 17  φορείς, 131 άτομα, 28 παντός τύπου οχήματα εκ των οποίων 3 ασθενοφόρα και 6 δίκυκλα της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

Ο γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση της ανταπόκρισης των εμπλεκομένων φορέων και του μεταξύ τους συντονισμού και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, καθώς και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού ιδίως όψει της τουριστικής περιόδου.
         
Επιπλέον εξετάστηκαν τα εξής:

  • Έλεγχος πληρότητας επιχειρησιακών σχεδίων.
  • Έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων από την εκδήλωση ατυχημάτων ευρείας κλίμακας.
  • Διαπίστωση τυχόν κενών και επικαλύψεων στις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων.
  • Εντοπισμός αδυναμιών επίλυσης ζητημάτων που προκύπτουν από τις συναρμοδιότητες.
  • Δοκιμή νέων μεθοδολογιών.
  • Προσδιορισμός του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και καταγραφή διαθέσιμων υλικών.

H άσκηση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Για πρώτη φορά  δοκιμάσθηκαν drone για έρευνα και διάσωση, ενώ η εικόνα μεταδόθηκε στην αίθουσα του ΣΟΠΠ για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, εντοπίσθηκαν και καταγράφηκαν κενά και αδυναμίες, ώστε να βελτιωθούν τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια. Ταυτόχρονα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις αντιμετώπισης  ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας.

Στον χώρο του λιμανιού όπου πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΑΛΚΑΙΟΣ ΙΙ» παραβρέθηκε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της για την αξιολόγηση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τον εντοπισμό των αδυναμιών ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε καταστάσεις κρίσεων.