Οριστικοποιήθηκε η διάσπαση των δήμων και η σύσταση των νέων για τις εκλογές του Μαΐου-Όλες οι λεπτομέρειες


Τι αλλάζει στους νέους δήμους που δημιουργούνται από τη διάσπαση των 5 «Καλλικρατικών» δήμων

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών η εγκύκλιος που αφορά τη σύσταση των νέων δήμων που δημιουργούνται εν όψει των δημοτικών εκλογών των οποίων ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου και ο δεύτερος, όπου αυτός χρειαστεί, στις 2 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι η διάσπαση αφορά τους δήμους Κέρκυρας, που χωρίζεται στους δήμους Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Νότιας
Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, που χωρίζεται στους δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης, το δήμο Σερβίων – Βελβεντού όπου θα δημιουργηθούν δύο ομώνυμοι δήμοι, το δήμο Λέσβου, όπου θα διαμορφωθούν ο δήμος Μυτιλήνης και ο δήμος Δυτικής Λέσβου και το δήμο Σάμου που θα χωριστεί σε δήμο Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.

Η εγκύκλιος συμπεριλαμβάνει την ονομασία του κάθε νέου δήμου που δημιουργείται, με την έδρα του και τις δημοτικές ενότητες που θα αποτελείται αυτός. Σημειώνεται πως ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας των νέων δήμων θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και ως τότε, η ιδιότητα του δημότη συναρτάται μόνο με τους ήδη υπάρχοντες δήμους.

Εκτός της διαμόρφωσης των νέων δήμων, στην εγκύκλιο συμπεριλαμβάνονται και άλλες πληροφορίες που αφορούν στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα στο επίπεδο αυτών των νέων δήμων. Συγκεκριμένα, παρέχονται πληροφορίες για το ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα και σε ποιόν από τους καινούριους δήμους.
Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι έχουν γεννηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 και ήταν  εγγεγραμμένοι στη χωρική περιφέρεια των υπό σύσταση δήμων ως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.  Αυτό ισχύει και για τους πολίτες των υπόλοιπων 27 κράτων – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στη χώρα.

Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τα αξιώματα του δημάρχου, του δημοτικού συμβούλου, του συμβούλου κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων και του προέδρου κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως και τριακοσίων (300) κατοίκων στους δήμους που δημιουργούνται, έχουν οι κάτοικοι όλων των ήδη υπαρχόντων δήμων και κοινοτήτων, ανεξαρτήτως σε ποιόν  εκλογικό κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι.

 Οι δημότες άλλων δήμων που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στους νέους που συστήνονται, πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες μεταδημότευσης σύμφωνα με τις πάγιες σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά τα κωλύματα εκλογιμότητας, αυτά υπάγονται επίσης στην ήδη υπάρχουσα σχετική νομοθεσία, ενώ το ασυμβίβαστο για τους αιρετούς θα αφορά τη χωρική περιφέρεια των υπό σύσταση δήμων.

Το πρόγραμμα εκλογής στους νέους δήμους θα εκδοθεί και θα δημοσιευθεί από τη δημοτική αρχή των υπό κατάργηση δήμων. Στο παράρτημα της εγκυκλίου συμπεριλαμβάνεται και ο αναλυτικός πίνακας σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι νέοι δήμοι και τα εκλογικά διαμερίσματα της κάθε δημοτικής ενότητας στους νέους, υπό σύσταση δήμους.

Διαβάστε την εγκύκλιο αναλυτικά εδώ