Στο “2ο Yachting Festival & στο “Greek Travel Show η Λέσβος- Εντυπωσίασαν τα παραδοσιακά μας προϊόντα


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διπλή παρουσία της Λέσβου, στα δύο θεματικά τουριστικά festivals, που διοργανώθηκαν ταυτόχρονα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα:  

Στο “2ο Yachting Festival – Θαλάσσιος Τουρισμός” (11 έως 14 Απριλίου 2019), που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Mact Media Group” στη Μαρίνα Αλίμου, με στόχο να αναδείξει το θαλάσσιο τουρισμό και ιδιαίτερα το “yachting”, ως ένα τρόπο που μπορεί ο Έλληνας και ο ξένος επισκέπτης να πραγματοποιήσει τις διακοπές του και να γνωρίσει τη νησιωτική, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα, και    

Στην έκθεση διακοπών και ταξιδιών "Greek Travel Show – Ελληνικές Διακοπές" (12 – 14 Απριλίου 2019), που πραγματοποιήθηκε από τη "ΔΕΘ HELEXPO" στο Εκθεσιακό Κέντρο "HELEXPO" του Αμαρουσίου, με στόχο την επιλογή των καλοκαιρινών διακοπών από τους Αθηναίους επισκέπτες.

  
Α. ΓΕΝΙΚΑ

Το οργανωτικό σκέλος και των δύο συμμετοχών και παρουσιών του νησιού, είχε αναλάβει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (στον οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν η Π.Β.Α., ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και άλλοι φορείς του τόπου).


Μεγάλος χορηγός των δύο συμμετοχών της Λέσβου, ήταν o Όμιλος Ακτοπλοϊκών Εταιρειών “ATTICA GROUP”, ο οποίος με τα πλοία των “Blue Star Ferries” και “Hellenic Seaways”, εξυπηρετεί το νησί με την Αττική σε καθημερινή βάση όλο το χρόνο. Η παρουσίαση της Λέσβου στα δύο festivals, υποστηρίχθηκε έμπρακτα από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, το Φορέα Τουρισμού & Ανάπτυξης Πλωμαρίου και την εταιρεία λεσβιακών συμφερόντων “ΗΧΩ Α.Ε.”, η οποία σημειωτέον είχε αναλάβει όλο το κατασκευαστικό & εξοπλιστικό σκέλος του Yachting Festival.


Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου και Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, καθώς και τους παραπάνω φορείς, εκπροσώπησε ο συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. Πάνος Πίτσιος, ο οποίος σε στενή συνεργασία με τη συντονίστρια των Λέσβιων απόδημων εθελοντών της Αθήνας Μυρσίνη Ανδριώτη, είχε αναλάβει την οργάνωση της συμμετοχής & παρουσίας της Λέσβου στα δύο festivals.

Την παρουσίαση της τουριστικής Λέσβου στα περίπτερα του νησιού, συνέδραμαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες των δύο εκθέσεων, οι ακόλουθοι Λέσβιοι δημότες και απόδημοι εθελοντές: Γιώργος Παπαρίσβας & Καλλιρόη Παπαρίσβα (μέλη της αποστολής της Λέσβου), Νατάσσα Σαμαρέλλη (Αντιπρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών), Ευστρατία Καρυοφύλλη (Πρόεδρος του Συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας & μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α.), Γαβριήλ Χαλδέζος (Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού & Ανάπτυξης Πλωμαρίου), Μυρσίνη Ανδριώτη, Άννα Κουνιάρη, Στέλλα Κανδύλη, Σταύρος Σταυρίδης, Ειρήνη Σερέτη (μέλη του Συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας), Ευστρατία Καραγεώργη, Τάσος Νοδαράς, Αικατερίνη Βγενά & Χριστίνα Καμπισιούλη (απόδημοι Πολιχνίτου), Πελαγία Χατζηβαγιάννη & Αθηνά Χριστοφάκη (Πρόεδρος & Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Αμαρουσίου & όμορων Δήμων “Ο Νόστος” αντίστοιχα), Μαρία Ραφτέλλη – Πρωτούλη (δημότης Πλωμαρίου), Νεκτάριος Βακάλης (πρώην Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α.), Μάριος Γιαννάκας & Θεόδωρος Κουκούλης (απόδημοι Μυτιλήνης).     


Β. “2o YACHTING FESTIVAL – ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

Το Yachting Festival, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της “fed HATTA” (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), της “Hellenic Yacht Brokers Association”, του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, του Insuleur, του “European Small Islands Federation”, της “HEL.M.E.P.A.” (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αλίμου, κ.ο.κ., επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού.  

Το open air αυτό festival, οργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη μεγαλύτερη Μαρίνα της χώρας, αυτή του Αλίμου Αττικής, με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (αλλά και σε ξένους επισκέπτες και φιλοξενούμενους επαγγελματίες), να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδικότητα της απόλαυσης των ελληνικών θαλασσών, μέσα από ένα ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε να κυβερνήσουν οι ίδιοι (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση), είτε να χαρούν με τη βοήθεια και υποστήριξη επαγγελματιών.


Στις προβλήτες της Μαρίνας Αλίμου, οι επισκέπτες μπορούσαν να επιβιβαστούν σε συγκεκριμένα ελλιμενισμένα σκάφη, να ενημερωθούν για τους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, να παρακολουθήσουν συνέδρια και εκδηλώσεις σε επαγγελματικά και απλά θέματα σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό, να λάβουν πληροφορίες από τους διάφορους προορισμούς, και να δουν τις διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα σκάφος.

Η συμμετοχή της Λέσβου υπαγορεύθηκε από το γεγονός, ότι προσδοκά οφέλη από τον τουρισμό με yachts, ενώ αποτελεί ούτως ή άλλως ένα προορισμό θαλάσσιου τουρισμού. Γενικότερος στόχος της συμμετοχής της Λέσβου, η προώθηση της θαλάσσιας, της παράκτιας και της εν γένει τουριστικής φυσιογνωμίας του νησιού και ειδικότερος η προσέλκυση επισκεπτών κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα με μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Λέσβος είχε την ευκαιρία εντός του περιπτέρου της, να προωθήσει τόσο τις σχετικές με το θαλάσσιο τουρισμό και το yachting τουριστικές της υπηρεσίες (ακτοπλοϊα, ελλιμενισμός & ναυλώσεις σκαφών, sailing, καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες), όσο και το γενικότερο τουριστικό και γαστρονομικό της πλούτο.


Το περίπτερο της Λέσβου, αποτελείτο από 5 μεγάλες ανεξάρτητες, αλλά συνεχόμενες “παγόδες”. Εντός των 4 πρώτων, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, ήτοι: α) Ανατολική Λέσβος, β) Νότια Λέσβος, γ) Βόρεια Λέσβος, και δ) Κεντρική & Δυτική Λέσβος, όπου παρουσιάστηκαν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα διάφορα τουριστικά “προϊόντα” τους και οι διαθέσιμες υπηρεσίες θαλάσσιων δραστηριοτήτων του καθενός, ενώ η 5η “παγόδα”, φιλοξένησε το “gastronomy section”, όπου εκτίθεντο τα χαρακτηριστικότερα τοπικά διατροφικά προϊόντα και διεξαγόταν γευσιγνωστικές δοκιμές προς το παρευρισκόμενο κοινό.   

Το περίπτερο της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο οποίος την πρώτη ημέρα εγκαινίασε το festival, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. Χαράλαμπος Καρίμαλλης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Πρόεδρος της “fed HATTA” Λύσανδρος Τσιλίδης, η Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π. (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος) Ελένη Βρυώνη και Ευθύμης Μπιμπής αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αλίμου Στέφανος Διαμαντής, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου & Ερέσιος επιχειρηματίας του τουρισμού Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Μυτιληνιός Αντιναύαρχος ε.α. Μίμης Παπαγιαννίδης, ο Διευθυντής της Μαρίνας Μυτιλήνης Κωνσταντής Ξύδας, ο απόδημος executive chef Στράτος Ιωσηφέλλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος” Βασίλης Βαλάκος, το μέλος του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Αθήνας Βασίλης Βεμβέτσος, καθώς και το αθηναϊκό κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση.

Κατά τη διάρκεια των 4 ημερών του festival, οι εκπρόσωποι της Λέσβου είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν εντός του περιπτέρου της, τόσο τις σχετικές με το θαλάσσιο τουρισμό και το yachting τουριστικές της υπηρεσίες (ακτοπλοϊκές εταιρείες, ελλιμενισμός σκαφών στη Μαρίνα Μυτιλήνης και αλλού, ιστιοπλοϊκοί και κωπηλατικοί όμιλοι, sailing, καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες με πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, όσο και το γενικότερο τουριστικό και γαστρονομικό της πλούτο ανά περιοχή του νησιού.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Λέσβου παρακολούθησαν τις εργασίες των δύο συνεδριακών ημερίδων σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό και το yachting στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του festival, καταγράφοντας τις ενέργειες που γίνονται για την αναβάθμιση του τουριστικού αυτού προϊόντος στη χώρα και επισημαίνοντας τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα αυτόν.   

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία δύο χορευτικών σχημάτων των απόδημων Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας. Ένα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών “Η Αναγέννηση”, με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Πιπίνη και ένα του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, με χοροδιδάσκαλο τον Μιχάλη Βουβέλη, τα οποία παρουσίασαν σε διαφορετικές ημέρες του festival, εξαίσια χορευτικά προγράμματα με παραδοσιακούς λεσβιακούς χορούς, που εντυπωσίασαν εκθέτες και επισκέπτες. 

Τέλος εντός του περιπτέρου της Λέσβου και στο ειδικά διαμορφωμένο “gastronomy section”, με την ευγενική χορηγία του κρεοπωλείου “Μανταμάδος” του Βασίλη Βεμβέτσου στο Νέο Κόσμο, πραγματοποιούταν ζωντανή μαγειρική με διάφορες παραδοσιακές ή gourmet συνταγές που βασιζόταν αποκλειστικά σε λεσβιακά προϊόντα, από τη Μολυβιάτισα μαγείρισσα Μυρσίνη Ανδριώτη. Οι γευστικές προτάσεις, τις οποίες απολάμβανε το κοινό της έκθεσης, συνοδεία ούζου Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, ήταν: α) κοχυλάκι με φέτα και λιαστή ντομάτα, β) χυλοπίτες με μελάνι σουπιάς και κρίταμο, γ) παραδοσιακοί γκιουζλεμέδες, δ) μακαρονόπιτα με στριφτάρι, φέτα και κασέρι, ε) τηγανιά από μοσχαρίσιο συκώτι, “σβησμένο” με ούζο, στ) μπουκίτσες ψωμιού, με φέτα και σάλτσα ντομάτας και ούζου, ζ) μπουκίτσες ψωμιού, με φέτα και ψίχα ελιάς, η) πρόβειο γιαούρτι με μέλι ή σπιτική μαρμελάδα, και θ) λουλούδια γεμιστά με τυρί (από την Αικατερίνη Βγενά).  


Γ. “GREEK TRAVEL SHOW – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ”

Το σημαντικό αυτό εμπορικό – τουριστικό festival, απευθυνόταν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή των βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας, με στόχους: α) την επιλογή των φετινών διακοπών του και την απευθείας πώληση τους στον επισκέπτη, και β) την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, υγιεινής διατροφής.

Η παρουσία της Λέσβου στην “Greek Travel Show – Ελληνικές Διακοπές”,  βασίστηκε σε μία παραλλαγή της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις συμμετοχές του νησιού σε εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού. Εντός του ενιαίου περιπτέρου του νησιού (συνολικού εμβαδού 16 τ.μ.), φιλοξενήθηκαν διακριτά: α) τα καταλύματα – χορηγοί της συμμετοχής (ξενοδοχειακές μονάδες, villas, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.α.), β) τα διάφορα θεματικά είδη των γεωγραφικών προορισμών (spa, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πανηγύρια, δραστηριότητες, κ.α.), και γ) η γαστρονομία του νησιού.

Γενικότεροι στόχοι της συμμετοχής ήταν: α) η προώθηση της γενικής τουριστικής φυσιογνωμίας ολόκληρου του νησιού, καθώς και των επιμέρους περιοχών του με τις ιδιαίτερες θεματικές μορφές τους, στο ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες της Αττικής,  μέσω εξειδικευμένου έντυπου υλικού, β) η άμεση προσέλκυση επισκεπτών για τη φετινή πασχαλινή και καλοκαιρινή περίοδο, γ) η παρουσίαση των πιο χαρακτηριστικών – αντιπροσωπευτικών προϊόντων της λεσβιακής γαστρονομίας, με τη διεξαγωγή συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών προς τους επισκέπτες, και δ) η πραγματοποίηση  επιχειρησιακών συναντήσεων με τους Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για άμεσες και μελλοντικές συνεργασίες. 

Όλοι όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο της Λέσβου, είχαν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, να γνωρίσουν τις τοπικές λιχουδιές του νησιού και τα παραδοσιακά διατροφικά – τυποποιημένα προϊόντα του, που όλα μαζί συνθέτουν το γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου. 

Οι Λέσβιοι εθελοντές που στελέχωσαν το περίπτερο της Λέσβου, είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον της καταγραφής όλης της εκφρασμένης ζήτησης (ομαδικής και εξατομικευμένης) για τα διάφορα θεματικά τουριστικά και γαστρονομικά “προϊόντα” του νησιού, από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες (επαγγελματίες και κοινό).


Δ. ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 54 διατροφικές & χειροτεχνικές επιχειρήσεις του νησιού, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τα περίπτερα της Λέσβου στα δύο festivals, τα οποία πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στα νότια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ήταν:     

“AGNUS VITA”: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΓΕΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΛΛΗ

“ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

“ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΦΕΤΑ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ

“ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΣΕΛΑΔΑ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ  

“ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”:  ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ  

“ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΑΙΟΛΙΚΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Τ.” ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ & ΓΚΙΖΑ – ΜΥΖΗΘΡΑ

“ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

“APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

“ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ

“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

“ΒΑΡΔΑΞΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ” ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΙΛΙΑΣ

“BIO ARONIA LESVOS”: ΑΡΟΝΙΑ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ

“ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΥΔΗΡΩΝ 

“ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “MYTILANA” & “CRYSTAL”

“ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ “LESVOS GOLD”

“ΘΥΜΕΛΗΣ Ε. Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΤΙΣΣΑΣ

“IRINI” ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ

“ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

“ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “BLACKBIRD”

“ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

“ΚΟΥΤΑΛΕΛΛΗΣ Π. – ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ Κ. Ο.Ε.”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ, ΕΠΙΠΛΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

“ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ” ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΜΒΕΤΣΟΣ: ΚΡΕΑΤΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚA ΠΡΟΪΟΝΤA ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

“LASIA”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΡΒΕΡΗ

“ΛΕΒΑ Α.Ε.” ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEOLION”

“ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΜΠΗΛΑ

“LESVIGAL” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

“ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΜΕΛΙ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ

“ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ

“MEROPI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

“ΜΕΣΑΝΤΡΑ”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ & ΟΙΝΟΙ “ΜΥΤΙΛΟΣ” ΕΡΕΣΟΥ, ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΞΕΝΕΛΛΗ

“ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

“ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

“NISSOS” GREEK FOOD: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ, ΣΟΦΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ

“OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

“OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

“ΠΑΝΤΑΖΗΣ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ” ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΡΑΚΗ

“ΠΑΥΛΕΛΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ & ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ο.Ε.” ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ

“ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ

“ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEGEAN GOLD”

“SAPFO”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΜΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ

“ΣΑΝΤΖΙΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΡΜΗΣ

“ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΥΨΗΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

“ΣΟΥΛΑΚΕΛΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΑΣΟΥ

“ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”

 “STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

“ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

“ΤΖΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΚΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΑΓΙΑΣΟΥ

“ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΚΑΜΑΤΟΥ

“FAENA PRODUCTS”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΑΠΟΥΝΙΑ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

“ΦΛΟΚΑΚΙ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. και υπεύθυνος της συμμετοχής – παρουσίας της Λέσβου στα δύο festivals, Πάνος Πίτσιος, δήλωσε: 


«Αν και εξαιρετικά δύσκολη η οργάνωση της παρουσίασης του νησιού σε δύο εκθέσεις ταυτόχρονα, θεωρώ ότι ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, με τη συμπαράσταση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, αλλά και όλων των άλλων χορηγών – υποστηρικτών, καθώς και με την ενεργοποίηση πολλών απόδημων εθελοντών της Αθήνας, πέτυχε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που ελπίζω να αποδώσει καρπούς φέτος το καλοκαίρι. Τόσο με τους συμβατικούς τρόπους, όσο και με το yachting, το οποίο μολονότι βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο ανάπτυξης στη Λέσβο, υπό προϋποθέσεις μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος εξέλιξης στο νησί μας. Η γαστρονομία της Λέσβου, για ακόμη μία φορά έκανε το καθήκον της, κερδίζοντας τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών. Θερμές ευχαριστίες, σε όλους αυτούς τους απόδημους εθελοντές της πρωτεύουσας, που για πολλοστή φορά συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξαιρετική παρουσίαση της Λέσβου».