ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ:«Λίγο πριν το σπάσιμο μπιλιάρδο με Βερρο, Χατζηκομνηνό, Ελευθερίου, Κυρατζή, Ζαφείρη και άλλα παιδιά» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019»

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (1)  Ναι σπάει ο Δήμος Λέσβου!  Τώρα πλέον πρέπει να βρεθεί άλλο άλλοθι για τους όποιους ικανούς ή ανίκανους επιλέξουμε να μας …αυτοδιοικήσουν. Στην θητεία Δημήτρη Βουνάτσου το σπάσιμο ήταν το διακύβευμα της τότε Δημοτικής Αρχής. Θα θυμάστε για ότι πρόβλημα δημιουργείτο, το έριχναν στον … Κακοκράτη. Και από την τότε δημοτική αρχή είτε κάποιοι δεν τόλμησαν να κατέβουν  ξανά στις εκλογές , είτε κάποιοι άλλοι που τόλμησαν, δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Το διακύβευμα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού, αφέθηκε στην …ηδονή του προσφυγικού. Όταν άρχισε όμως να γίνεται κατάρα, άρχισαν να σκέπτονται το σπάσιμο αλλά μέσα από εκλογικές σκοπιμότητες.   Τώρα που σπάει ήρθε και η ώρα των αποφάσεων. Η κατεβαίνουν ή δεν κατεβαίνουν.  Τα ψέματα τέλειωσαν και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν.

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (2)  Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται το μπράβο που κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. /ΠΑΣΟΚ και Χαράλαμπου Αθανασίου/ Νίκου Σηφουνάκη. Εκλογικά βέβαια το κυβερνών κόμμα δεν θα κερδίσει και κάτι ουσιαστικό. Τουλάχιστον στην εκλογική Περιφέρεια Ν. Λέσβου. Η μία έδρα θα παραμείνει στην Ν.Δ. , η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τεράστια η φθορά για να χαθεί. Στη δε Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τα φαινόμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν θα κερδίσει κάτι το ουσιώδες. Διότι αυτό που αιωρείτο η στήριξη του κόμματος στον νυν Δήμαρχο τελικά δεν φαίνεται να καρποφορεί. Αλλά και εάν καρποφορήσει, ζόρικα τα πράγματα.  Να εκλέξει δικό του Δήμαρχο στον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, δεν υπάρχει περίπτωση. Μην τυχόν λοιπόν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με δυο Νεοδημοκράτες Δημάρχους και Νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2002 όπου Νομάρχης είχε εκλεγεί ο Νεοδημοκράτης Παύλος Βογιατζής και παράλληλα Δήμαρχος Μυτιλήνης ο επίσης Νεοδημοκράτης Άρης Χατζηκομνηνός. Τότε βέβαια υπήρχαν κι άλλοι εκλεγέντες δήμαρχοι  στο νησί διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων. Τώρα όμως εάν συμβεί αυτό, θα είναι σαφώς μια καθολική υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλην ενδεχομένως της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης όπου εάν διαδεχθούν τον Πάνο Πίτσιο κηρύξουν αντάρτικο στον νέο Δήμαρχο.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Εδώ τα πρόσωπα είναι δεδομένα. Απλώς περιμένουμε την οριστική απόφαση του Σπύρου Γαληνού ο οποίος εάν δεχθεί σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κατέβει μόνος του θα είναι μια αυτοκτονική απόφαση καθότι  δεν διαθέτει μια δεδομένη δεξαμενή ψήφων που διαθέτουν οι άλλοι.  Εάν τελικά δεν κατέβει θα περιμένουμε το όνομα του Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να είναι πολύ  βαρβάτο όνομα για να πλησιάσει το προηγούμενο ποσοστό του Στράτου Γεωργούλα το 2014 που ήταν 18%. Και με την πολωτική κατάσταση που δημιουργείται στην κοινωνία με συμβάντα όπως του Σταυρού και με δεδομένο τον τεμαχισμό της κοινωνίας σε ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ και ΑΝΤΙΣΥΡΥΖΑΙΟΥΣ, όλοι δουλεύουν υπέρ Στρατή Κύτελη. Εκτός να κάνουν το μεγάλο μπαμ.ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (1)  Εδώ γίνεται το μεγάλο παιχνίδι που είναι κάτι μεταξύ σκάκι και μπιλιάρδου. Γιατί τη στιγμή που οι … μεγάλοι παίκτες κινούν τα πιόνια τους, εμφανίζονται κάποιες καραμπόλες που ανατρέπουν θέσεις και δεδομένα.  Πολλοί οι φιλόδοξοι παίκτες που αδυνατούν να χωρέσουν στο ταρτάν της προεκλογικής περιόδου. Ένα δεδομένο. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Λέγεται Άρης Χατζηκομνηνός, λέγεται Στρατής Κυρατζής, λέγεται Στρατής Καραγεωργίου, λέγεται Απόστολος Αλατζάς, αυτό θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στις καραμπόλες Δήμου /Περιφέρειας ή κομματικού/ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Πάντως θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον Στρατή Ζαφείρη αλλά εκείνος πάλι αντιμετωπίζει δυσκολίες στελέχωσης αυτοτελούς συνδυασμού. Οπότε θα το παίξει Συριζαίικα κινούμενος για ευρύτερο ψηφοδέλτιο προοδευτικού χώρου. Μέχρι να καταλάβει όμως ότι κάτι τέτοια στα δύσβατα εδάφη της Δυτικής Λέσβου δεν έχουν καμιά αξία, θα έχει χάσει το τρένο! Αλλά εάν το δημιουργήσει γιατί να είναι αυτός Επικεφαλής και όχι κάποιος του οποίου το όνομα είναι πιο τραβηχτικό; Και ενδεχομένως να έχει και αυτοδιοικητική εμπειρία; Ο Στρατής Κυρατζής πάλι είναι να μην τα πάρει στο κρανίο του! Διότι εάν δει ότι δεν επιλεγεί ως Επικεφαλής του Νεοδημοκρατικού ψηφοδελτίου, το πάει καραμπόλα στο Περιφερειακό θα είναι η βολικότερη λύση. Μην τυχόν όμως την κάνει μόνος του και τον ακολουθήσουν όχι μόνο Νεοδημοκράτες που επηρεάζει, αλλά και πράσινους!  Και το χειρότερο; Σπάσει το μπετόν αρμέ της ΝΔ που θέλει να κατέβει για να πάρει τον νεοσύστατο Δήμο.


ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (2)  Οι του ΚΙΝΑΛ πάλι τι θα κάνουν; Αποφάσισαν να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο αλλά κολλάνε, προς το παρόν, στον Επικεφαλής. Ένα όνομα που κυκλοφόρησε στο πράσινο στρατόπεδο, δεν το δέχθηκε ο ίδιος ο προτεινόμενος φοβούμενος ότι θα τον αφήσουν ξεκρέμαστο! Άρα καλούνται να επιλέξουν άλλον Επικεφαλή. Να πάνε με ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο; Ναι αλλά ποιόν θα είναι Επικεφαλής; Και πως θα γίνει η κατανομή των υποψηφίων έτσι ώστε να μην καπελωθεί από κόμμα. Γιατί τώρα με την απλή αναλογική, δεν έχει σημασία μόνο η ανάδειξη των Δημάρχων. Σημασία έχει ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων και σε περίπτωση ευρέων συνδυασμών, το από πού θα προέρχονται οι εκλεγέντες σύμβουλοι. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο ΚΚΕ. Εκεί έχει βρεθεί ο Επικεφαλής στο πρόσωπο του Γιάννη Συκά. Δυο τετραετίες ως Δήμαρχος Πολιχνίτου διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία ενώ παράλληλα λόγω ηπίου χαρακτήρα και επαφών με ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους, προσδοκά σε στήριξη πέραν των ορίων του ΚΚΕ. Επίσης ως Πολιχνιάτης αναμένει να έχει την ανάλογη στήριξη 

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (3)  Και ο Ταξιάρχης Βέρρος; Έλα ντε!  Ερώτημα. Εάν κατέβουν ξεχωριστά κομματικά ψηφοδέλτια, από πού θα τους αντλήσει ο πρώην Αντιδήμαρχος; Αρκεί η ικανότητα που πράγματι την διαθέτει; ΄Η όπως ακούγεται προσπαθεί μέσω συζητήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες με διάφορα πρόσωπα να ηγηθεί ψηφοδελτίου όπου εκεί μέσα θα ενταχθούν τα κομματικά ορφανά; Ήδη τα κινητά του Στέφανου Αποστόλου, του Απόστολου Αλατζά, του Στρατή Κυρατζή, του Στρατή Ζαφείρη και άλλων, έχουν πάρει φωτιά!  Βλέπουν την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί, ενοχλούνται από παρεμβάσεις παραγόντων (βουλευτών κλπ) και προσπαθούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την κατάσταση. Πως; Με δημιουργία ψηφοδελτίου τέτοιου που θα συνυπάρξουν διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων στελέχη της περιοχής, θα συνεργαστούν άσπονδοι φίλοι έτσι ώστε να διεμβολίσουν στην ουσία τον Νεοδημοκρατικό συνδυασμό που θα γίνει υπό την επίβλεψη του Χαράλαμπου Αθανασίου. Και παράλληλα να συγκεράσουν τους πράσινους ικανοποιώντας και τους Συριζαίους με τρόπο όμως τέτοιο που να μην ελέγξουν τον συνδυασμό μέσω σταυροδοσίας. Και ποιος μπορεί να τεθεί Επικεφαλής; Ο Ταξιάρχης Βέρρος. Τι  θα βγει όμως τελικά  απ΄  όλες αυτές τις διεργασίες;  Ένας καλός συνδυασμός που θα οργανώσει στέρεα τον νεοσύστατο Δήμο ή έναν … φρανκεστάιν όπου αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και πολιτικές βλέψεις δημιουργήσουν ένα έκτρωμα; Ένα είναι το σίγουρο. Ότι αυτοί εκεί πάνω οι Βόρειοι, νυν Δυτικοί Λέσβιοι, δεν παίζονται. Και προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν. Απλώς μπορούμε ν΄ απολαύσουμε το παιχνίδι που αναμένεται να ξεδιπλωθεί από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η τροπολογία.

ΑΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ   Είναι σημαντικός παράγοντας της περιοχής. Πετυχημένος δικηγόρος, δύο τετραετίες Δήμαρχος Καλλονής με καλές σχέσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους και βασικός πρωταγωνιστής για το σπάσιμο του Δήμου. Ο λόγος του και ο ρόλος σαφώς θα επηρεάσει καταστάσεις και δεδομένα. Προς το παρόν σχολίασε το σπάσιμο του Δήμου με δύο αναρτήσεις του στο facebook.  Και εντυπωσίασε για τα καλά λόγια του στον Γιώργο Πάλλη. ΦΩΤΟ ΚΑΤΩΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΡΑΤΖΗΣ Βρέθηκε χτες στο Δημοτικό θέατρο Καλλονής στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με την Υφυπουργό Γεωργίας. Εκεί συζήτησε με πολλούς αγρότες οι οποίοι τον προέτρεψαν να επιμείνει στην υποψηφιότητα του. Πάντως ακόμα το σκέπτεται όταν μάλιστα τρέχουν μια σειρά από ζυμώσεις και διεργασίες στις οποίες το όνομα του ακούγεται.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ Ο γνωστός συνδικαλιστής του Δήμου Λέσβου, αποφάσισε κι αυτός να εκτεθεί. Θα είναι λοιπόν υποψήφιος με τον Περιφερειακό συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη. Η επιλογή του έγινε μετά από σκέψη και κρίνοντας τον πρύτανη ως άνθρωπο ικανό, τεχνοκράτη που θα οδηγήσει την Περιφέρεια σε άλματα ανάπτυξης.

ΑΘΗΝΑ ΙΩΣΗΦΕΛΛΗ Η αντιδήμαρχος του Σπύρου Γαληνού θέλει να είναι πάλι υποψήφια και πάλι με τον Σπύρο Γαληνό. Παρακολουθεί στενά την υπόθεση του σπασίματος και περιμένει κι εκείνη τις τελικές αποφάσεις.ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ Είδες Κλεάνθη που έσπασα τον Δήμο; Τώρα θα φτιάξω και την σκεπήσας..

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ