ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Γιατί απέτυχε η σύγκληση δύο υποψηφίων δημάρχων; Και άλλα ονόματα υποψηφίων » (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019»

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ  Ήταν μια κλειστή εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν μόνο μερικοί από τους υποψηφίους συμβούλους του. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να παρουσιασθεί το λογότυπο του συνδυασμού και κάποιες βασικές αρχές. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Επικεφαλής του συνδυασμού αναφέρθηκε με λίγα λόγια και με χαμηλούς τόνους στην αναγκαιότητα της ανάδειξης μιας νέας Δημοτικής Αρχής που θα οργανώσει τον Δήμο έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος των δημοτών. Τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού ήταν έτοιμα  και τα έδωσε στα μέσα ενημέρωσης. Στην  παρουσίαση παραβρισκόταν αρκετοί οι οποίοι κι αυτοί είδαν για πρώτη φορά το λογότυπο του συνδυασμού που θα στελέχωναν. Παράλληλα ο επικοινωνιολόγος Φώτης Μπαλλής παρουσίασε μερικά στοιχεία της στρατηγικής του συνδυασμού ως κίνητρο διαλόγου προκειμένου το πρόγραμμα του συνδυασμού να καλύψεις όλες τις ομάδες των πολιτών του Δήμου και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Ήταν μια πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο κι άλλων συναντήσεων  που  θ΄ ακολουθήσουν σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου. Στη συνάντηση κυριαρχούσε η αισιοδοξία όχι μόνο για την πρωτιά του συνδυασμού αλλά και για ένα ποσοστό έκπληξη.  Πολλοί θεωρού ότι το χαμηλό προφίλ του Επικεφαλής, η μετριοπάθεια και η συναινετικότητα του θα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα όχι μόνο για την  εκλογική νίκη αλλά και για την άσκηση των καθηκόντων του ως Δήμαρχος.

 Οι 43 υποψήφιοι του συνδυασμού είναι: Γιάννης Άνεμος, Παναγιώτης Βάλεσης, Δημήτρης, Βασιλακάκης, Δημήτρης, Βαρβαγιάννης, Παναγιώτης Γυμνάγος, Αντώνης Διμπαμπής, Παναγιώτης Δεμερτζής, Στρατής Δαγκλής, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, Κώστας Κουνέλης, Νίκος Καπτανής, Παράσχος Μανούσος, Βασίλης Μουζάλας, Φωτης Μπαλής, Θεόδωρος, Μπουρούς, Σωτήρης Μαρινάτος, Ραφαήλ Μελιγωνίτης, Δούκας Πατρέλλης, Κώστας Παπαδόπουλος, Στρατής Τζαννής, Παναγιώτης Τσακύρης, Στρατής Τζιμής, Κώστας Φραγκόπουλος, Μιχάλης Φραντζέσκος, Κώστας Φαιδάς, Συμεών Χαραλάμπους, Δημοσθένης, Χατζηγιάννης, Προκόπης Σαρρής, Ελένη Μητσέλλη, Μαρία Χαϊδεμένου, Δέσποινα Βασίλαρου, Δήμητρα Αλεξανδρή, Γεωργία Καραχάλια, Ειρήνη Γιαννάκα, Ροδούλα Καρακλά, Μαρία Κεφάλα, Μαρία Πλειανθίδη, Πολυξένη Καραγιάννη, Βάσω Λινάρδου, Διαμάντω Μανέτα Δέσποινα Πατσέλλη.  Ήδη οργανώνεται το πλάνο δουλειάς του συνδυασμού ενώ σύντομα ο Επικεφαλής μαζί με συμβούλους θα ξεκινήσουν περιοδείες στα χωριά.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ Έδωσε το παρών στην εκδήλωση του Στρατή Κύτελη. Έδωσε το παρών για να συμπαρασταθεί στον Υποψήφιο Δήμαρχο με τον οποίον εκτός του ότι τον συνδέουν αισθήματα φιλίας, είχαν συνεργαστεί όταν εκείνος ήταν Δήμαρχος Μυτιλήνης. Να σημειώσουμε ότι ο Άρης Χατζηκομνηνός είναι ο μοναδικός μέχρι τώρα Νεοδημοκράτης που έχει εκλεγεί μεταπολιτευτικά Δήμαρχος Μυτιλήνης. Και βεβαίως ο Στρατής Κύτελης φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος. Μιλώντας λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση,  ο πρώην Δήμαρχος μας εξέφρασε για μια ακόμα φορά την πικρία του για τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκαν στο θέμα της υποψηφιότητας του στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.  Θεωρεί ότι το κόμμα της ΝΔ. εδώ στην Λέσβο κάνει λάθη ενώ θεωρεί φαβορί τον Στρατή Κύτελη για Δήμαρχο.

ΜΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΑΣ  Τι γύρευε ο Μάκης στην συγκέντρωση του Στρατή Κύτελη; Γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν την εποχή της Δημοτικής Αρχής του Άρη Χατζηκομνηνού (2002-2006).  Τώρα του ζητήθηκε να ενεργοποιηθεί και πάλι, να στελεχώσει τον συνδυασμό του και να τον βοηθήσει όταν επανεκλεγεί. Ο Μάκης Βενέτας ακόμα δεν έχει πει το ναι αλλά συζητώντας μαζί του φαίνεται ότι θα … υποκύψει! Άλλωστε ο Μάκης με την εμπειρία του και την ενεργητικότητα του θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο της νέας Δημοτικής Αρχής.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Μπορεί να βρισκόταν μακριά από τη Μυτιλήνη αλλά οι φίλοι του πραγματοποιούσαν χτες βράδυ στο ξενοδοχείο Blue Sea σύσκεψη για οργανωτικά θέματα. Ο Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο Θεόφιλος Κωστής, ο Γώργος Σίμος, ο Βασίλης Τσαγκάρης, ο Χάρης Αδαλής κ.α. συζήτησαν για τη λειτουργία του γραφείου τους  που ανοίγει την επόμενη εβδομάδα καθώς και το πρόγραμμα επισκέψεων του πρύτανη για την επόμενη εβδομάδα που θα έλθει πάλι στην Λέσβο. Σήμερα ως γνωστόν βρίσκεται στη Σάμο. Το επιτελείο του είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη. Μένει βέβαια να φανεί εάν αυτή η αισιοδοξία αποτυπωθεί και στις κάλπες.

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ  Το παλιομοδίτικο τρόπο συλλογής υπογραφών φαίνεται να προτάσσει ο συνδυασμός της για την διακήρυξη των αρχών και θέσεων της παράταξης της.  Σε πρώτη φάση δημοσιοποιήθηκαν οι υπογραφές 147 ατόμων, η πλειοψηφία  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα  στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του, ενώ αναμένεται και νέα φουρνιά υπογραφών. Και με το μοτίβο «Είμαστε με τους πολλούς! Είμαστε πολλοί και πολλές!». Αρκεί βέβαια να αποδειχθεί στις κάλπες.. Διότι στις αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες εκεί και μόνο αποτυπώνεται η λαϊκή βούληση… Οπότε αυτό που έχει αξία είναι τα ονόματα που θα απαρτίζουν τον συνδυασμό…

ΔΗΣΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  Όπως ανακοινώθηκε ο γνωστός οικονομολόγος  λογιστής της Καλλονής θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του Ταξιάρχη Βέρρου. Πρόκειται για ένα δυνατό χαρτί του συνδυασμού «Μαζί από την Αρχή» διότι πρόκειται περί ενός γνωστού ανθρώπου της εκεί τοπικής κοινωνίας και αφετέρου γιός του παπά του Ταξιάρχη Μανταμάδου. Με τέτοιες κινήσεις σαφώς ενδυναμώνεται ο συνδυασμός ο οποίος απ΄ όλους φέρεται ως φαβορί για τη νίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν χτες απόγευμα στο Λέσβιον για να συζητήσουν την στελέχωση του συνδυασμού καθώς  και την οργάνωση της προεκλογικής περιόδου. Ελλείψει απαρτίας αναβλήθηκε! Αναμένουμε την επόμενη συνάντηση τους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Συνεχίζοντας τις περιοδείες του σ΄ όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην πολύπαθη πλέον Περιφέρεια Β. Αιγαίου, θα βρίσκεται την Δευτέρα, ημέρα της Εθνικής Επετείου στην Λήμνο. Θα συνοδεύεται βέβαια και από την Χριστιάνα Καλογήρου ως συνέχεια της  εξόρμησης που κάνει το κόμμα προκειμένου να … μαντρώσει τους οπαδούς του στην υποψηφιότητα της νυν Περιφερειάρχη. Είναι … ξεροκέφαλος αυτός ο Κυριάκος και δεν θ΄ αφήσει το παιχνίδι να χαθεί. Και όπως σας ενημερώσαμε το Σάββατο κλιμάκιο του κόμαμτος θα βρίσκεται στην Σάμο. Έτσι θα κλιμακωθεί από δω και μπρος η τακτική του κόμματος. Είτε ο αρχηγός της Ν.Δ. είτε κλιμάκιο του κόμματος να περιοδεύει κάθε εβδομάδα και σ΄ ένα από τα νησιά που απαρτίζουν την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Και όλα έχοντας ανά χείρας τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τις τάσεις των ψηφοφόρων.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Ανακοίνωσε την πρώτη φουρνιά ονομάτων που σαφώς στόχος είναι και οι ψηφοφόροι του συνδυασμού του Γιάννη Σπιλάνη. Το δυνατό όνομα του συνδυασμού είναι βέβαια ο Γιάννης Ζερδελής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης με τον συνδυασμό «Κίνηση Πολιτών» όπου πήρε 1.465 ψήφους και ποσοστό 7,75%. Πολύ καλό ποσοστό δεδομένου του ποσοστού του τότε ΣΥΡΙΖΑ που κυμαινόταν γύρω στο 3%.  Ανάμεσα στα ονόματα κι αυτό της Εύας Μάντζαρη που ήταν υποψήφια και στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές με την Αγλαΐα Κυρίτση όπου και έλαβε 445 σταυρούς. Είναι κόρη του Δημήτρη Μάντζαρη επί χρόνια στελέχους  του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ Στο Σκόπελο βρέθηκε χτες προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Ημέρας της Γυναίκας. Εκεί βραβεύτηκαν γυναίκες που πρόσφεραν  κι ανάμεσα σ΄ εκείνες ήταν και η Αντιδήμαρχος ως εκπρόσωπος του προσωπικού ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου. Σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα ομολόγησε πως στεναχωριέται που αφήνει τη θέση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας , μια θέση στην οποία θεωρεί ότι τίμησε οργανώνοντας φορείς που στάθηκαν δίπλα στις αδύνατες ομάδες συμπολιτών μας. Όμως  και από την Περιφέρεια όπου είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη, θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της όπου κι αν βρεθεί σε όλους όσους έχουν την ανάγκη της βοήθειας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί Τρίτη απ΄ όλους τους υποψηφίους λαμβάνοντας 1.083 σταυρούς. Ετσι αναμένεται πάλι να βρεθεί σε εκλόγιμη ψιλή θέση.

ΜΑΜΑΚΟΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ Ναι είναι γεγονός. Συναντήθηκαν χτες το βράδυ! Σκοπός βέβαια να υπάρξει κάποιο κοινό σημείο προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις εκλογές του Δήμου Μυτιλήνης. Και από τους δύο υπήρξε η κατανόηση αλλά και η βούληση  της ανάγκης για κοινή πορεία. Ιδιαίτερα δε από τη πλευρά του Μιχάλη Μαμάκου που ο άνθρωπος έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε. Από την άλλη πλευρά και ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης έδειξε κατανόηση, προκειμένου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους. Όμως συνεργάτες του τελευταίου φέρονται να αντέδρασαν δυναμικά στην συμφωνία με αποτέλεσμα η συνάντηση να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε αισθήματα  έντονης απογοήτευσης στο πράσινο στρατόπεδο που πρόσμενε σε μια ευτυχή κατάληξη προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα μιας σοβαρής παρουσίας στα δημοτικά πράματα. Τώρα διασπασμένο το πάλαι ποτέ ακμαίο ΠΑΣΟΚ, αφήνει αμυδρές ελπίδες για κάποιο  θετικό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον που στους ήδη τρεις πράσινους προστέθηκε και τέταρτος με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο Κώστας Αστυρακάκης. Υπάρχουν ελπίδες για κάποια ακόμη συνάντηση τις επόμενες μέρες; Αμυδρές ελπίδες…


ΚΙΝΑΛ  Βέβαια το κόμμα προτιμάει τα εύκολα! Ανακοίνωσε το όνομα της Βάσω Χοχλάκα για το ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές. Να συνενώσει τα κομματίδια στο Δήμο εκεί ήταν τα δύσκολα κι εκεί θα έπρεπε να κριθεί σε μια κομματική οργάνωση που δεν δείχνει σημεία επιβολής στοιχειώδους κομματικής πειθαρχίας.  

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ 

Το είπε και το έκανε. Σήμερα το μεσημέρι επίσημα πλέον εξήγγειλε την κάθοδο του στον Δήμο Μυτιλήνης. Και το όνομα αυτού «Επανεκκίνηση του Δήμου Μυτιλήνης». Τα ονόματα γιατί αυτά παίζουν, τα ήδη βλέπετε στην σχετική φώτο όπου πρώτο φιγουράρει το όνομα του Γιώργου Κατζανού. Μιλώντας ο έβδομος  υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε στα πρόσωπα που είναι εντελώς νέα στην Αυτοδιοίκηση κατηγορώντας άλλους συνδυασμούς που στεγάζουν φθαρμένα πρόσωπα που δεν έχουν τίποτα πλέον να προσφέρουν. Συμφωνούμε με τον  υποψήφιο μόνο που καλώς ή κακώς αυτά τα … φθαρμένα πρόσωπα φέρνουν ακόμα ψήφους. Ο Κώστας Αστυρακάκης τόνισε πως η πόρτα σου συνδυασμού του είναι ανοικτή για τα στελέχη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Αυτό που τόνισε επίσης είναι πως δεν πάνε για δύο έδρες προκειμένου για να βγουν τα δύο γνωστά ονόματα του συνδυασμός. Στόχος τους είναι ένα ποσοστό έκπληξη.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΖΑΝΟΣ Μιλώντας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παραίτηση του που έγινε για λόγους ευθιξίας επειδή τον κατηγορούσαν ότι προσλάμβανε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους έκτακτους υπαλλήλους στον Δήμο Λέσβου. Αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα που αφορούν την λειτουργία του Δήμου αλλά και για τους στόχους του μαζί με τον Κώστα Αστυρακάκη. Σαφώς είναι το  δυνατό όνομα του συνδυασμού λόγω της πολύχρονης ενασχόλησης με τον δύσκολο τομέα της καθαριότητας για τα οποία τα αποτελέσματα είναι σημαντικά.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ  Μην ξεχάστε να ψηφίστε στην δημοσκόπηση του LesvosPost που αφορά την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Θα κρατήσει έως την Κυριακή και μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μια φορά. Και βέβαια θα επακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δημοσκοπήσεις οι οποίες κι αυτές θα μας μεταφέρουν τον παλμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ



ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ