Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας σε όλη την Λέσβο (PICS)Σήμερα Κυριακή, 17 Μαρτίου, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων

Σήμερα Κυριακή, 17 Μαρτίου, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Με  την λιτάνευση των ιερών εικόνων, γιορτάστηκε την Κυριακή (17/03) σε όλη την Λέσβο η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Σε όλους τους Ι.Ν, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της λειτουργίας και με την δέουσα τάξη της Λεσβιακης παραδόσεως, λιτανεύθηκαν οι ιερές εικόνες που τις κρατούσαν οι προσκυνητές των Ι.Ν όπως η ημέρα επιβάλλει.

ΑΓΙΑΣΟΣ

ΦΩΤΟ: Θ. Βαλσαμιδης

ΑΣΩΜΑΤΟΣ

Φώτο, ΒΙΝΤΕΟ:  Ταξιαρχης Ασωματου