“Συντεταγμένη στήριξη στην Χριστιάνα Καλογήρου”- Όλη η περιοδεία Μητσοτάκη στην Μυτιλήνη (ΒΙΝΤΕΟ ,PICS)


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με την οποία έπεσε και η αυλαία της επίσκεψης του στο νησί σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά σε δεκάδες οπαδούς του κόμματος (ο χώρος αποδείχτηκε πολύ μικρός για να φιλοξενήσει τον κόσμο που βρέθηκε εκεί) πέρα από την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του, αποκαλώντας τον ψεύτη, έδωσε την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου ζητώντας από τα στελέχη και τον κόσμο της ΝΔ να βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει των εκλογών του Μαίου. Παράλληλα έδωσε ξεκάθαρη και με έμφαση στήριξη στην Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια με την ΝΔ Χριστιάνα Καλογήρου, αναφέροντας αρκετές φορές στην ομιλία του πως οφείλουν όλοι στο κόμμα να αφήσουν τις προσωπικές αντιπαλότητες και να στηρίξουν την επιλογή του κόμματος.


Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, η Χριστιάνα Καλογήρου θα είναι και πάλι Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και θα συνεργαστεί με τον ίδιο ως αυριανό πρωθυπουργό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δίνοντας στήριξη στην κα. Καλογήρου, ήταν και ο κ. Μυταράκης Βουλευτής Χίου, αλλά και οι τρείς εκπρόσωποι των ΝΟΔΕ, Λέσβου, Χίου και Σάμου, που έδωσαν το παρών και χαιρέτησαν την εκδήλωση, αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λήμνου που με επιστολή του η οποία αναγνώστηκε έδωσε και εκείνος την στήριξη του στην νυν Περιφερειάρχη.


Ο μοναδικός που δεν έκανε προσωπική αναφορά στην υποψηφιότητα και δεν εξέφρασε την στήριξη του προς την κα. Καλογήρου ήταν ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

 Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως δεν έγινε από κανέναν από τους παραπάνω ούτε μια μικρή έστω αναφορά στην υποψηφιότητα του Στρατή Κύτελη για τον Δήμο Μυτιλήνης.


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επισκέφθηκε για πέμπτη φορά από τη εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, την Λέσβο “για να παράσχω αμέριστη στήριξη σε μία επιτυχημένη Περιφερειάρχη την Χριστιάνα Καλογήρου και να σας ζητήσω να στηρίξουμε ενωμένοι την κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος… Έχουμε δώσει πολιτικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές. Όχι μόνο για να είναι και στις περιφερειακές εκλογές ο χάρτης γαλάζιος όπως και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές, αλλά και γιατί θα συνεργαστούμε την επόμενη ημέρα με τους εκλεγμένους ώστε να κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό σχέδιο. Ζήτησε δε από τα στελέχη του κόμματος:


“Να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις και παράπονα – που είναι αναμενόμενα στην πολιτική – και να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ:


Ρεπορτάζ Στρατής Τσιντωτας
ΦΩΤΟ: Στεφάνου Γεώργιος










-Η ομιλία της Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης από κοινού οι ΝΟ.Δ.Ε. Λέσβου, Λήμνου, Σάμου και Χίου, είπε τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε, κ. Πρόεδρε, στο Βόρειο Αιγαίο.
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ.
Είναι η παρουσία σας για τον τόπο μας, μια στιγμή όπως η σημερινή,  έκφραση στήριξης, μήνυμα ελπίδας, ελπίδας και αισιοδοξίας.
Καθώς τελειώνει η θητεία των εκλεγμένων Περιφερειακών Αρχών, βρισκόμαστε μπροστά στην αναμέτρηση του Μαΐου.
Μετά από πέντε χρόνια δουλειάς, επίμονης και πειθαρχημένης προσπάθειας, έργου θα έλεγα και δοκιμασίας.
Η κοινωνία του Βορείου Αιγαίου στάθηκε όρθια, αντιμετώπισε πρωτόγνωρα προβλήματα, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και σοβαρές φυσικές καταστροφές, στήριξε τον εαυτό της και προχώρησε και προχωράει.
Δεν έχουν αυτή τη στιγμή νόημα ούτε η παράθεση του έργου, ούτε οι συνηθισμένοι απολογισμοί. Στην προεκλογική περίοδο, που τώρα αρχίζει, με λεπτομέρεια, ειλικρίνεια και αλήθεια, θα μιλήσουμε και για το σήμερα και για το αύριο. Θα μιλήσουμε, θα ακούσουμε, δεσμευτικά  θα προτείνουμε.
Η μάχη μπροστά μας, η κοινή προσπάθεια, η προσπάθεια όλων μας, μέσα στις συνθήκες της κρίσης, σε ένα περιβάλλον ευρύτερα δύσκολο, σε μια εποχή με νέα αιτήματα και νέες ανάγκες, θα είναι δύσκολη.
Με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας προχωράμε. Και με οδηγό ένα κριτήριο: Το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα που βελτιώνει σταθερά τη ζωή των ανθρώπων. Εργαζόμενοι σε όλα τα μέτωπα, τοπική οικονομία, τουρισμός, ανάπτυξη, το αποτέλεσμα είναι ο μόνος οδηγός μας. Η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μετράει, αυτό  δίνει νόημα στη δράση.
Σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε, με ενότητα και κοινό πνεύμα.
Σε εποχές όπως η σημερινή, συχνά οι συνθήκες και οι καταστάσεις, ως πρόσωπα, μας υπερβαίνουν. Έχοντας επίγνωση αυτού, η κοινή δράση, η ενότητα των ανθρώπων και της κοινωνίας, η αντίληψη προσφοράς, γίνονται παράγοντας που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές μας, τις δυνατότητες του τόπου μας.
Η πολιτική αλλαγή που έρχεται, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα ανοίξει έναν κύκλο ανάπτυξης, που εμείς στο Βόρειο Αιγαίο, όσο καμιά Περιφέρεια της χώρας, έχουμε ανάγκη.
Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι. Και η αισιοδοξία αυτή μας δυναμώνει, δυναμώνει τα νησιά μας.
Σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε, ακόμη μια φορά για την παρουσία σας εδώ.
Είναι συμπαράσταση, είναι στήριξη της προσπάθειας των νησιών μας.
Σας ευχόμαστε, εδώ, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όλοι μας, από την καρδιά μας, καλή δύναμη στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή, το δύσκολο βάρος που σηκώνετε, τη μάχη που καθημερινά δίνετε.
Μια πολιτική αλλαγή, που με την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός, θα σας δώσει τη δύναμη, ως Πρωθυπουργός, αύριο να εκφράσετε.
Και τότε, είμαι σίγουρη, όλα θα πάνε καλύτερα.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Σας ευχαριστώ όλες και όλους».





-Συνάντηση με ποτοπαραγωγούς, ψαράδες, ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη (13/03/2019) στη Μυτιλήνη είχε συνάντηση με ποτοπαραγωγούς, ψαράδες, ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους σε γνωστό παραδοσιακό ουζερί του νησιού.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ στη συζήτηση που είχε με τους ποτοπαραγωγούς, αναφέρθηκε ότι το ούζο είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς εξάγεται σε 60 χώρες.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής φορολογίας που καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί μέσω του ΦΠΑ αλλά και του φόρου οινοπνεύματος, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που επηρεάζουν και την παραγωγή τους.



Από την πλευρά τους οι αλιείς έδωσαν έμφαση και αυτοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους φόρους και τις εισφορές δείχνοντάς του μάλιστα τα εκκαθαριστικά με τις περσινές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ενώ σημείωσαν πως θα πρέπει να προστατευθούν τα φυσικά αποθέματα ψαριών από πρακτικές που τα μειώνουν.

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε αν εξακολουθεί η σαρδέλα να αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της αλιευτικής παραγωγής και ποια εποχή την ψαρεύουν, οι αλιείς του απάντησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφθεί το νησί τότε, ιδανικά ως πρωθυπουργός», τονίζουν στην Πειραιώς ενώ με τους ελαιοπαραγωγούς η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του δάκου.



Συγκεκριμένα του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης του δάκου είναι ξεπερασμένες κι ότι υπάρχουν πλέον νέοι τρόποι καταπολέμησης, φιλικοί προς το περιβάλλον. Πρότειναν μάλιστα οι ίδιοι νέους τρόπους προστασίας του καρπού.

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησε ο κ. Μητσοτάκης του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η Λέσβος είναι ο νομός με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα ενώ ανέφεραν ως μείζον πρόβλημα τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες είναι αναγκασμένοι να πωλούν το προϊόν τους.



Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει όλες τις προτάσεις των παραγωγών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ σε ό,τι αφορά το κοινό αίτημα για λιγότερους φόρους, επανέλαβε την κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει άμεσα το φορολογικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.



Πέραν, όμως, αυτού, σημείωσε ότι είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα – όπως για παράδειγμα η μείωση του φόρου εισοδήματος στα συλλογικά αγροτικά σχήματα στο 10% -, ώστε να ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις ομάδων παραγωγών, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας.

-Μητσοτάκης από Μόρια: Απάνθρωπες και ντροπιαστικές οι συνθήκες 

Για τρίτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια και ξεναγήθηκε από το προσωπικό στους χώρους.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στη Μόρια λίγο μετά τις 15:00 και ενημερώθηκε από το διοικητή του Κέντρου, Ιωάννη Μπαλμπακάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, το οποίο, όπως επισημαίνουν στη ΝΔ, έχει σχεδιαστεί για 3.100 άτομα, φιλοξενούνται σήμερα 5.225, με τη συντριπτική πλειονότητα (83%) να είναι Αφγανοί.



Στη ΝΔ σχολίαζαν πως «έπρεπε να επισκεφθεί για τρίτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μόρια για να κάνουν όλως τυχαίως σήμερα την εμφάνισή τους οι πρώτες μπουλντόζες, οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού» προσθέτοντας πως «οι αρμόδιοι στον καταυλισμό τις περίμεναν από τον Οκτώβριο, καθώς αυτή ήταν η τελευταία δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα είχε υποτίθεται ολοκληρώσει το έργο το 2017».



Σε ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ επισημαίνεται πως η έλλειψη ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμού δεν είναι ασφαλώς το μόνο πρόβλημα της Μόριας, καθώς στην περιοχή γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων οι συνθήκες που επικρατούν εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες και ντροπιαστικές για μία ευρωπαϊκή χώρα.



Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάθε χημική τουαλέτα που βρίσκεται στον περίβολο του Κέντρου αναλογεί σε περισσότερους από 25 ανθρώπους και ένα ντους σε περισσότερους από 85. Όπως σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων, για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης τους συνεχάρη, το μεγαλύτερο πρόβλημα -εκτός από τις συνθήκες υγιεινής- παραμένει η μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου. Καθυστέρηση που, όπως εξήγησαν στον κ. Μητσοτάκη οι αρμόδιοι, οφείλεται πρωτίστως στο χρονοβόρο νομικό πλαίσιο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και το οποίο επανειλημμένα έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει η ΝΔ».