Με χαρταετούς, λαγάνα, φασολάδα.. ούζο και χορούς γιόρτασαν τα Κούλουμα στην Λέσβο (PICS, VID)


Εκατοντάδες Λέσβιοι επέλεξαν να περάσουν την Καθαρά Δευτέρα και φέτος στην ύπαιθρο.. 

Λαγάνα, ταραμάς, φασολάδα, θαλασσινά και ούζο, είχαν την τιμητική τους, ενώ μικροί και μεγάλοι, με τη βοήθεια των ήπιων ανέμων, πετούσαν τον χαρταετό, όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας.


Την τιμητική η τους είχαν οι περιοχές Χαραμιδα, Κάστρο Μυτιλήνης, Επάνω Σκάλα, Παναγιουδα, Σκάλα Ερεσου, Σκάλα Καλλονής, Ταρτι Γέρας, Πολιχνιτος, Πλωμάρι, Μολυβος, Πέραμα Γερας, Αχλαδερη, Αμαλη, Αεροδρόμιο, Πρ. Ηλίας Μυτιλήνης, Αγιάσος κ.α

Το «αμόλα καλούμπα» ήταν στα χείλη των μεγαλύτερων που σκαρφίζονταν διάφορα κόλπα για να καταφέρουν να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δευτερόλεπτα τις αυτοσχέδιες κατασκευές σε κατάσταση… πτήσης, πριν η βαρύτητα τις προσγειώσει στο έδαφος.


Τα αρτοποιεία της Λέσβου τίμησαν το έθιμο δεόντως κατασκευάζοντας τεράστιες λαγάνες που μαζί με τον χαρταετό κοσμούσαν τις βιτρίνες τους. 


Χορός, τραγούδι, χαρταετοί, σαρακοστιανά και ούζο , αποτέλεσαν τη συνταγή για να αφήσουν για λίγο στην άκρη οι κάτοικοι της του νησιού μας, την καθημερινότητα και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς.

Ο Λεσβιακός ουρανός έτσι, γέμισε από χαρταετούς, με τους ντόπιους αλλά και πολλούς επισκέπτες να γιορτάζουν τα Κούλουμα πατροπαράδοτα.


Μάλιστα σε διάφορες περιοχές του νησιού μας στήθηκαν και γλέντια με ζωντανή μουσική και δωρεάν εδέσματα όπως στο Πλωμαρι, στην Σκάλα Ερεσου, στην Επάνω Σκάλα, στον Μολυβο κ.α

Πλήθος κόσμου όμως ανηφόρισε και στην ορεινή Αγιασο ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με συνοδεία δωρεάν κρασιού, και σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Δείτε βίντεο που κατέγραψε το LesvosPost από την Σκάλα Καλλονής αλλά και πλάνα από τις εκδηλώσεις στο Πλωμάρι


Και του χρόνου!