Άνοιξε το epidomastegasis.gr για το επίδομα ενοικίου



Πότε θα λάβουν την πρώτη δόση οι δικαιούχοι

Άνοιξε το βράδυ της Τρίτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου.

Το δρόμο για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας https://www.epidomastegasis.gr είχε ανοίξει η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  Το επίδομα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και χορηγείται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως ορίζεται στην απόφαση:

- Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα λάβουν το επίδομα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1/1/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση για τους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις και στο όνομά τους υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή. Δηλαδή, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν αναδρομικά 4 μηνών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

- Τα νοικοκυριά θα λάβουν φέτος το επίδομα ενοικίου ακόμα και αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία δεν είναι στο όνομά τους. Θα πρέπει όμως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το επίδομα θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους που η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο όνομά τους.

- Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας.