Συμβουλές από την Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου προς τους πολίτες ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς ΔευτέραςΗ Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, με αφορμή την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται κατά το διάστημα αυτό σε δημόσιους χώρους, αλλά και την συχνή απουσία πολιτών από τις οικίες τους, για εργασία, διακοπές ή για διασκέδαση, απευθύνει στους πολίτες τις παρακάτω χρήσιμες υποδείξεις- συμβουλές:

Για την πρόληψη κλοπών -διαρρήξεων σε οικίες:

·         Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας, μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας, ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση οποιουδήποτε σε αυτήν.
·         Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, κλειδαριά ασφαλείας στην κύρια είσοδο της οικίας σας.
·         Μην εγκαταλείπετε τα κλειδιά στην κύρια είσοδο.
·         Ασφαλίστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα της οικίας σας, κυρίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα.
·         Ασφαλίζετε τα γκαράζ και τους αποθηκευτικούς χώρους, τα οποία επίσης μπορούν να αποτελέσουν πιθανό στόχο.
·         Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
·         Μην αφήνετε σημειώματα σε περίπτωση απουσίας, για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
·         Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
·         Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στην οικία σας.
·         Να αφήνετε κάποιο φως αναμμένο, (καλό θα ήταν με χρονοδιακόπτη κατά τις νυχτερινές ώρες).
·         Ενημερώστε για την απουσία σας συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή και γείτονες της εμπιστοσύνης σας.
·         Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
·         Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
·         Προσπαθήστε να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας, αλλά και τυχόν αναλήψεις χρημάτων, κυρίως από Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
·         Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας, ενώ μην τοποθετείτε χρήματα σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας, όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
·         Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, καφετέριες κ.λ.π.) μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα.
·         Αποφεύγετε να τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καμπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού. Επίσης ασφαλίζετε πάντα το όχημα, όταν απομακρύνεστε από αυτό, έστω και για λίγο.
·         Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν κυρίως με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών.
·         Καλέσετε σε βοήθεια, αν κάποιος επιχειρήσει να σας πάρει την τσάντα, εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.1.     Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
2.     Μη δίνετε εύκολα το κινητό σας σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σας ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να ερευνάτε και να βεβαιώνεστε για το ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Σε κάθε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης, ακόμα και σε απόπειρα, καλέστε άμεσα το 100 ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας.