Νέα εποχή για το Οδυσσέας Ελύτης | Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης


Η νέα εποχή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της επένδυσης με το μεγαλύτερο καταβληθέν τίμημα παραχώρησης στην Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά

Η νέα εποχή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της επένδυσης με το μεγαλύτερο καταβληθέν τίμημα παραχώρησης στην Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά, ολοκληρώνοντας με ταχείς ρυθμούς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κοινοπραξία Fraport Greece από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε και επίσημα η διαγωνιστική διαδικασία.

Μία νέα εποχή που εγκολπώνει την ενίσχυση και την ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας έρχεται ως «απάντηση» στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.

Στη Μυτιλήνη (MJT), οι εργασίες κατασκευής του ολοκαίνουργιου τερματικού σταθμού στο βόρειο άκρο του αεροδρομίου προχωρούν σταθερά. Τα έργα σκυροδέματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει οι εσωτερικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων.

Η νέα επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών έχει ξεκινήσει με τα έργα βελτίωσης του εδάφους, ενώ ο υπάρχων βόρειος χώρος στάθμευσης έχει ανακαινιστεί με  νέα στρώση ασφάλτου.

Ο νέος σταθμός διάσωσης και πυρόσβεσης βρίσκεται υπό κατασκευή, καθώς επίσης και ο νέος σταθμός επεξεργασίας λυμάτων.


Αναλυτικά

Η διαδικασία για το «πέρασμα» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον ιδιωτικό τομέα άρχισε να σχηματοποιείται με την έναρξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση τον Μάρτιο του 2013. Το 2014 η κοινοπραξία της Fraport Greece κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την ανάληψη της λειτουργίας, ύψους 1,234 δισ. ευρώ (εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό), προσφορά που ανακηρύχθηκε προτιμητέα.

Επόμενη χρονιά- σταθμός ήταν το 2016 όταν και επικυρώθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο του 2017 η κοινοπραξία ανέλαβε τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια, καταβάλλοντας εφάπαξ το προκαταβολικό ποσό, των 1,234 δισ. ευρώ.

Σήμερα όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί, γίνονται με εντατικούς ρυθμούς πραγματικότητα καθώς ήδη τρία αεροδρόμια είναι υπό παράδοση ενώ τα υπόλοιπα 11 είναι στο στάδιο των εργασιών με πλάνο ολοκλήρωσης το 2021.

Tα τρία υπό παράδοση αεροδρόμια, σε Ζάκυνθο, Καβάλα και Χανιά.

Το έργο των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, η λειτουργία, διαχείριση, ανάπτυξη και συντήρηση δηλαδή, είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Με τεράστια οφέλη για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, η επένδυση λειτουργεί ως όχημα πολυεπίπεδης ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η Fraport Greece είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αεροδρομίων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Χανίων.

Το έργο της διαχείρισης των αεροδρομίων, διάρκειας 40 ετών, δημιουργεί νέες προοπτικές για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν όχι μόνο το τουριστικό τους προϊόν, αλλά και τομείς ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας όπως η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η αξιοποίηση ακινήτων και πολλά άλλα.

Τα σχέδια της μεγάλης επένδυσης προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και/ή την επέκταση της υποδομής των αεροδρομίων, συμπεριλαμβάνοντας εργασίες όπως ανακαινίσεις υποδομών, κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στις περιοχές και στους χώρους των αεροδρομίων. Συνολικά, η Fraport Greece θα επενδύσει 415 εκατ. ευρώ  στην ανάπτυξη της υποδομής των αεροδρομίων μέχρι το 2021.

Τερματικοί σταθμοί

Τα κτίρια των επιβατικών τερματικών σταθμών της Ζακύνθου (ZTH) και της Καβάλας (KVA) θα είναι πλήρως ανακαινισμένα και ανανεωμένα, με ολοκαίνουργια συστήματα αναχώρησης για επιβάτες και αποσκευές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται νέες θυρίδες check-in, μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και νέων οθονών πληροφοριών πτήσεων (FID).
Ο εξοπλισμός των σημείων ελέγχου ασφαλείας, οι πάγκοι ελέγχου διαβατηρίων και οι πάγκοι των πυλών αναχώρησης είναι επίσης ολοκαίνουργια. Και τα δύο κτίρια των σταθμών είναι εξοπλισμένα με «έξυπνα» συστήματα και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δεδομένων με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας όπως εξοπλισμό HVAC κλάσης Α, φωτισμό LED και μονωμένα παράθυρα, καθώς και συστήματα ασφαλείας όπως κεντρικό σύστημα CCTV / Ελέγχου Πρόσβασης, «Green» Boxes και σύστημα πυρανίχνευσης και συναγερμού.

Επέκταση όλων των τερματικών

Στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και των Χανίων (CHQ) έχουν υπάρξει «εσωτερικές» επεκτάσεις των ημιορόφων τους και στον τερματικό της Καβάλας επέκταση των πυλών και του χώρου διαχείρισης αποσκευών.

Στους κοινόχρηστους χώρους και των τριών αεροδρομίων, οι επιβάτες θα έχουν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ για τις έξυπνες συσκευές τους με σαφείς ανακοινώσεις για τις πύλες από το νέο/ανακαινισμένο σύστημα, νέα σήμανση διαδρομών, μοντέρνα WCs, ακριβή έλεγχο θερμοκρασίας, εξαιρετικούς εμπορικούς χώρους και άφθονα καθίσματα. Ολοκαίνουργια καθίσματα όσον αφορά την περίπτωση του αεροδρομίου της Καβάλας.

Διάδρομος αποπροσγείωσης

Και στα τρία αεροδρόμια, οι περιοχές στάθμευσης αεροσκαφών θα  έχουν μετατραπεί σε χώρους με λειτουργίες οπισθώθησης (pushback), με νέους/ανακαινισμένους ιστούς, φωτισμό LED, βελτιωμένα οδοστρώματα και πρότυπα EASA για διαγραμμίσεις και σήμανση. Οι διάδρομοι και οι τροχόδρομοι θα αποκτήσουν επίσης νέα σήμανση και διαγράμμιση, αν και θα χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για ολοκλήρωση των εργασιών.

Ευρύτερος χώρος αεροδρομίου

Στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, ο πυροσβεστικός σταθμός, το φυλάκιο και ο κύριος ηλεκτρικός υποσταθμός έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλαιά κτίρια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της κατεδάφισης.

Σε εκείνο της Καβάλας, το φυλάκιο είναι εντελώς καινούργιο ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις επεκτείνονται και ανακαινίζονται. Σε αμφότερα τα αεροδρόμια Χανίων και Καβάλας, διαμορφώνονται νέες συνδέσεις με τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για καλύτερη διάθεση των λυμάτων.

Περιοχή ελεύθερης πρόσβασης

Το αεροδρόμιο της Ζακύνθου διαθέτει νέα εξωτερικά πάνελ οροφής και προσφάτως βαμμένη πρόσοψη. Εκείνο της Καβάλας αποκτά μια πλήρως ανακαινισμένη εξωτερική εμφάνιση με φινίρισμα εν είδει μαρμάρου και ελκυστικό περίγραμμα. Το αεροδρόμιο των Χανίων αποκτά νέες υποδομές στάθμευσης οχημάτων.

Τα αεροδρόμια με πλάνο ολοκλήρωσης το 2019 και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2021Οι τερματικοί σταθμοί σε Άκτιο (PVK) και Κεφαλονιά (EFL) θα έχουν τα ίδια συστήματα και τεχνολογία με τα περιγραφέντα. Στο αεροδρόμιο στο Άκτιο θα γίνει επέκταση, ενώ εκείνο της Κεφαλονιάς αποκτά έναν εντελώς νέο τερματικό σταθμό.

Οι βασικές κατασκευαστικές δραστηριότητες για τις προσεχείς φάσεις περιγράφονται παρακάτω.

Μυτιλήνη (2019)

Στη Μυτιλήνη (MJT), οι εργασίες κατασκευής του ολοκαίνουργιου τερματικού σταθμού στο βόρειο άκρο του αεροδρομίου προχωρούν σταθερά. Τα έργα σκυροδέματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει οι εσωτερικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων.

Η νέα επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών έχει ξεκινήσει με τα έργα βελτίωσης του εδάφους, ενώ ο υπάρχων βόρειος χώρος στάθμευσης έχει ανακαινιστεί με  νέα στρώση ασφάλτου.

Ο νέος σταθμός διάσωσης και πυρόσβεσης βρίσκεται υπό κατασκευή, καθώς επίσης και ο νέος σταθμός επεξεργασίας λυμάτων.