ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Η εκκίνηση δόθηκε, τα σενάρια τρέχουν....Πίνακες, Φώτο κλπ....»


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019»

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (1) Ίσως να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα η εδώ μονομαχία από τον Δήμο Μυτιλήνης. Βέβαια θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά (προσέξτε τα ποσοστά, όχι τις θέσεις) των συνδυασμών. Όμως μπορούμε να θέσουμε κάποιες σκέψεις. Προς το παρόν έχουμε τέσσερις συνδυασμούς. Νίκος Χήρας με χρίσμα από Ν.Δ., Ζαφείρης Στρατής χρίσμα από ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Συκάς βαρβάτο χρίσμα από ΚΚΕ και Ταξιάρχη Βέρρο χωρίς χρίσμα. Φουριόζος όμως για την διεκδίκηση με προοπτική στήριξης από το ΚΙΝΑΛ έτσι όπως αναμένεται ν΄ ανακοινωθεί. Του οποίου  ΚΙΝΑΛ την τοποθέτηση περιμένουμε εφόσον καταφέρουν τα ξεμπερδέψουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα βρίσκοντας έναν στοιχειώδης κοινό βηματισμό.  Τα λέμε και παρακάτω.  Αλλά και με αυτά τα τέσσερα ονόματα πόσες εξισώσεις μπορείτε να κάνετε. Στον δεύτερο γύρο αποκλείεται ο υποψήφιος της Ν.Δ. να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως βέβαια και το αντίθετο. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ εάν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο δεν θα δώσει καμιά στήριξη απλώς θα δουλέψουν υπογείως και με βάση βέβαια τη θέση του εχθρού τους. Ο οποίος προφανώς στη συγκυρία αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε μένει μπαλαντέρ ο Ταξιάρχης Βέρρος. Ο οποίος εάν περάσει στον δεύτερο γύρο, μπορεί να κάνει παιχνίδι με όλους.


ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (2) Από τους τέσσερις οι τρεις είναι Καλλονιάτες. ΄Η έστω δυο Καλλονιάτες και ένας από τα Δάφια. Και οι τρεις μπορεί να ξεκινούν από διαφορετική πολιτική δεξαμενή, αλλά συναντώνται όμως και στην ίδια  δεξαμενή του λεκανοπεδίου Καλλονής. Ποιος θα κερδίσει τους πιο πολλούς; Σαφώς και θα παίξουν ρόλο παράγοντες του τόπου και βασικά ονόματα. Ο συνδυασμός του Στρατή Ζαφείρη διαθέτει το βαρύ όπλο Παναγιώτης Σελάχας ο οποίος μάλιστα στην χθεσινή παρουσίαση καθόταν δίπλα στον επικεφαλής του συνδυασμού. Τι θα κάνει ο Άρης Ελευθερίου ο οποίος ναι μεν συστρατεύθηκε με τον Ταξιάρχη Βέρρο στο θέμα του σπασίματος πλην όμως έχει και συγγενική σχέση με τον Παναγιώτη Σελάχα! Και ας μην επεκταθούμε περαιτέρω για μια περιοχή όπου δείχνει να …μποτιλιάρονται Επικεφαλής συνδυασμών, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, συγγένειες και προσωπικές καταστάσεις. Άντε να βγάλεις άκρη ποιος θα ρίξει ποιόν! Και όλα αυτά  είναι σημαντικά σημεία που περιμένουμε να δούμε για να διακρίνουμε τη δυναμική του καθενός. Αλλά και ποια κατεύθυνση θα έχουν δρομολογήσει οι υπόγειες διαδρομές…

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (3) Να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο σημαντικό. Σε τούτες τις εκλογές με την … άδολη απλή αναλογική δεν καλούμαστε να εκλέξουμε μόνο Δήμαρχο. Αλλά και πλειοψηφική αρχή! Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι σε τούτες τις εκλογές,  τα παζάρια δεν τελειώνουν με το άνοιγμα της κάλπης στον Β΄ Γύρο. Τουναντίον. Τότε αρχίζουν και ανεβαίνουν στην πίστα τα μεγάλα ονόματα! Όπου θα πρέπει να συγκληθούν όλες αυτές οι πολυποίκιλες διαφορετικότητες για να σχηματιστεί η περιβόητη δημοτική πλειοψηφία.


ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ Το ότι ανακοίνωσε επίσημα τον συνδυασμό του το γνωρίζετε. Αυτό που έχει σημασία είναι τα σχόλια που γράφονται στο facebook κάτω από την ανάρτηση. Όπως π.χ. αυτό ενός γνωστού κομματικού στελέχους της Ν.Δ που ήταν μάλιστα στο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να γράφει τα εξής: «Με ως τα σημερινά δεδομένα μάς για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου υποψηφιότητα του ΒΕΡΡΟΥ είναι η καλύτερη αυτή είναι η άποψη μου..Ελπίζω και εύχομαι όλοι που θα στελεχώσουν την υποψηφιότητα του να αφήσουν της κομματικές ταυτότητες σκοπιμότητες με πάθος υπομονή επίμονη να αγωνιστούν έντιμα καθαρά για ένα δυνατό σύγχρονο Δήμο που θα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας!! Καλή επιτυχία με πολλά κουράγια!!» Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε. Μόνο καλά  ξεμπερδέματα με τους κομματικούς ταγούς..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΚΑΣ Αυτός έχει τη δική του δεδομένη και παγιωμένη δεξαμενή του ΚΚΕ. Από εκεί και πέρα, είναι πόσους συγχωριανούς για λόγους τοπικιστικούς θα ευαισθητοποιήσει. Πόσοι απ΄ αυτούς εκφράζονται θετικά στο πρόσωπο του,  θα την εκφράσουν επίσης και στην κάλπη; Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα κριθούν από τα ποσοστά των υπολοίπων συνδυασμών. Αξίζει να παρατηρήσουμε τον παρακάτω Πίνακα. Ο οποίος στην πρώτη στήλη μας δίνει τις Δημοτικές Ενότητες, στην δεύτερη τα ποσοστά του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές και στην τρίτη τα ποσοστά της υποψήφιας του κόμματος στις αυτοδιοικητικές του 2014. Τι παρατηρούμε;  Ότι σε όλες ο υποψήφιος διατηρεί τις δυνάμεις του κόμματος αλλά σε μερικές εμφανίζει σημαντική αύξηση. Εάν μπορέσει ο συνδυασμός του Γιάννη Συκά να παρουσιάσει μια μικρή συνολική αύξηση, θα έχει βάσιμες ελπίδες να περάσει στον επόμενο γύρο. Και από κει και πέρα όλα παίζονται….



ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ







Κι εδώ έχουν ξεκαθαρίσει οι συνδυασμοί πλην της κινούμενης άμμου ΚΙΝΑΛ! Από φίλους κι αντιπάλους, φαβορί για την πρώτη θέση θεωρείται ο Στρατής Κύτελης ο οποίος βέβαια εκκινεί από την μεγάλη δεξαμενή του κόμματος που τον στηρίζει. Από εκεί και πέρα αναζητείται ο δεύτερος αλλά και το ποσοστό διαφοράς των δύο.  Εριφύλη Χιωτέλλη, Νίκη Τσιριγώτη, Μιχάλης Μαμάκος, Παναγιώτης Παρασκευαίδης και Παναγιώτης Ζαφειρίου. Θα μείνουν στο παιχνίδι όλοι αυτοί ή μετά την άφιξη του Γιώργου Καμίνη θα υπάρξουν λιγότεροι υποψήφιοι; Ποιος θα μπει στον δεύτερο γύρο; Και με τι ποσοστό για να μπορέσει να χτυπήσει τον πρώτο; Αλλά πόσες έδρες θα έχει κερδίσει ο κάθε συνδυασμός ώστε κι εδώ να υπάρξει πλειοψηφία;  Στους παρακάτω τρεις Πίνακες εμφανίζουμε τρία σενάρια κατανομής εδρών όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασκήσεις επί χάρτου! Σημειωτέον ότι απόλυτη πλειοψηφία θεωρείται η κατάκτηση 17 εδρών.




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ Μέσω facebook ανακοίνωσε την στελέχωση του συνδυασμού του Κώστα Μουτζούρη. Η ανακοίνωση καθυστέρησε δεδομένου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και διεργασίες για τον δημοτικό συνδυασμό όπου το όνομα του  εμφανιζόταν στους ενδιαφερόμενους. Τώρα και μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Νίκου Χήρα, ανακοίνωσε την κάθοδο του με τον Κώστα Μουτζούρη.  Στην ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει πως: «Ξέρω ότι δεν έχουν νόημα οι υποσχέσεις. Νόημα έχει η προσπάθεια, η κοινή προσπάθεια, η μάχη, το αποτέλεσμα. Σε αυτή την προσπάθεια ζητώ τη δική σας στήριξη στο Κώστα Μουτζούρη. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας στο συνδυασμό ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Με όλες μας τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε και να σεβαστούμε την εντολή σας.»

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ Γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια στελέχωσης του συνδυασμού από πρόσωπα έξω από τον κομματικό  πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανής ο σκοπός. Να διευρυνθεί η εκλογική βάση αλλά και να μην ταυτιστεί απόλυτα με το κυβερνών κόμμα. Αναζητούνται λοιπόν πρόσωπα που κινούνται  στον λεγόμενο «ευρύτερο προοδευτικό χώρο». Κάτι δηλαδή που πάει να γίνει ευρύτερα  από το κυβερνών κόμμα που αλλάζει μέχρι και το όνομα προκειμένου να προσελκύσει έστω και δυο τρία δυνατά ονόματα της Κεντροαριστεράς. Ήδη χτες ακόμα και ο μουσάτος πλέον Γιωργάκης Παπανδρέου,  εμφανίστηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση για τον Μοράλες της Βολιβίας.  Επιστρέφουμε όμως στα καθ ημάς. Που θα βρεθούν αυτά τα πρόσωπα; Γίνονται ήδη επαφές κυρίως μέσα από φορείς, συλλόγους (π.χ. ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ), αλλά η μέχρι στιγμής ανταπόκριση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ Είναι πικραμένος. Και γιατί να μην είναι. Τον έβαλαν στο παιχνίδι να διεκδικήσει τον Δήμο Δυτικής Λέσβου που θα μπορούσε να τον χτυπήσει έτσι όπως τα κατάφερε το 2002 στον Δήμο Μυτιλήνης κάνοντας την έκπληξη απέναντι στον Νάσο Γιακαλή. Αλλά τον … καθάρισαν τα μεγάλα μαχαίρια.  Έδωσε πάντως το παρόν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθήμενος στα πρώτα καθίσματα. Δεν ξέρουμε όμως εάν θα συνεχίσει να στηρίζει με την ίδια θέρμη την υποψηφιότητα Κώστα Μουτζούρη. Πάντως όσοι έπαιξαν μαζί του έκαναν μεγάλο λάθος γιατί στελέχη της παράταξης που έχουν σταθεί δίπλα στο κόμμα τα πέτρινα χρόνια, δεν τα μεταχειρίζεσαι με τέτοιο τρόπο. Γιατί το μέλλον ανοίγει σεβόμενος πρώτα απ΄ όλα την ιστορία…


ΚΙΝΑΛ Σήμερα το μεσημέρι ήρθε στην Μυτιλήνη  ο Γιώργος Καμίνης υποψήφιος ευρωβουλευτής. Όχι για να μιλήσει για την Ευρώπη αλλά για να συγκολλήσει τα κομμάτια του κόμματος μετά τις διαφορετικές υποψηφιότητες που έχουν κατέβει. Στον ήσυχο χώρο του ξενοδοχείου Θεόφιλος θ΄ ακούσει όλους. Κι όταν λέμε όλους εκτός από τον Μιχάλη Μαμάκο που έχει πάρει το χρίσμα του κόμματος, θ  ακούσει τον  Παναγιώτη Παρασκευαίδη αλλά και τον Παναγιώτη Ζαφειρίου. Στόχος να κατέβουν όλοι μαζί σαν ενιαίος συνδυασμός. Θα τα καταφέρει; Λίγο δύσκολα με τα ζητήματα που θέτει ο καθένας από την πλευρά του. Η πλευρά π.χ. του Παναγιώτη Παρασκευαίδη δέχεται υπό την προϋπόθεση να μπει άλλος επικεφαλής. Είναι όμως εφικτό όταν ήδη το κόμμα έχει δώσει χρίσμα και έχει ξεκινήσει την προεκλογική του προσπάθεια ο Μιχάλης Μαμάκος;  Και εάν πάλι συμφωνήσουν, ποιο είναι αυτό  πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνήσουν όλοι;  Η κατάληξη όλων αυτών ίσως φανεί το βράδυ σε γνωστή ταβέρνα στο Φανάρι. Επίσης θα συναντηθεί και με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του κόμματος Παναγιώτη Χριστόφα.


ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Ένα δυνατό όνομα προστέθηκε στον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη. Αυτό του γνωστού παθολόγου γιατρού ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με τον Σπύρο Γαληνό στην Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα. Είχε αναδειχθεί εκεί πρώτος με 612 σταυρούς κάτι που ενισχύει τον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ  Ο συμπατριώτης μας ανάμεσα σε δυο προσωπικότητες της Αριστεράς αφήνει το δικό του στίγμα στην Ιστορία. Από τη μία ο Εβο Μοράλες και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο δικός μας Γιάννης ως Προϊστάμενος Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, συμμετέχει ενεργά στις διάφορες συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας με ηγέτες άλλων χωρών. Παντού οι Μυτιληνιοί αφήνουν το δικό τους στίγμα…


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Στην Σάμο θα περιοδεύσει την επόμενη εβδομάδα όπου την Τρίτη το βράδυ στις οκτώ  στο ξενοδοχείο  «Σάμος» θα συναντηθεί με φίλους και θα συζητήσει τα προβλήματα του νησιού καθώς και τις λύσεις που απαιτούνται. Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός του προσπαθεί να εκφράσει έναν ουσιαστικό λόγο μέσα από ένα πρόγραμμα που ο Γιάννης Σπιλάνης με την γνώση του μπορεί να εκφράσει. Το ζητούμενο όμως είναι και τα πρόσωπα που θ΄ ανακοινωθούν να είναι τέτοια που θα ενισχύσουν το κόμμα σε μια δύσκολη γι αυτό περίοδο.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ