Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ : «Εποχική Αλλεργία- Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται»


Γράφει για το LesvosPost ο ιατρός γενικής ιατρικής **Μελετιάδης Κωνσταντίνος


**Γράφει για το LesvosPost ο Μελετιάδης Κωνσταντίνος (Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικής, Π.Ι Ιππειου, ΚΥ Μυτιλήνης)

«ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ»

Μελετιάδης Κωνσταντίνος
Μπαίνουμε ημερολογιακά στην άνοιξη και συνάμα στην εποχή εκείνη που πολλοί από εμάς έρχονται αντιμέτωποι με τον ετήσιο προσωπικό τους εφιάλτη...τις αλλεργίες!!!

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν, καθώς, λόγω της αλλαγής του κλίµατος (περισσότερη ηλιοφάνεια και καλοκαίρια ), τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και επιπλέον καλλιεργούνται νέα είδη.

Τι είναι όμως η αλλεργία?

Η αλλεργια είναι μια υπερβολική παθολογική αντίδραση ή αλλιώς υπερευαισθησία του ανοσιακού συστήματος. Η αντίδραση αυτή είναι εναντίον αθώων και ακίνδυνων ουσιών για τον οργανισμό μια και δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να πολλαπλασιασθούν και να τον κατακυριεύσουν αλλά ούτε και τοξική δράση γι αυτόν. Σε ένα μη αλλεργικό λοιπόν άτομο ο οργανισμός του έρχεται σε επαφή με τέτοιες ουσίες ,τις αναγνωρίζει μεν σαν ξένες αλλά έχει την ικανότητα να δει ότι είναι αθώες και για αυτό δεν τις καταπολεμά, δεν ασχολείται με αυτές, απλά τις ανέχεται.

Τι προκαλεί πιο συχνά την εποχική αλλεργία?

Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη, µικροσκοπικοί κόκκοι της οποίας απελευθερώνονται στον αέρα από τα δέντρα, τα λουλούδια και το γρασίδι. Η είσοδος της γύρης στην ρινική οδό κάποιου ο οποίος είναι αλλεργικός προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήµατος. Το ανοσοποιητικό σύστηµα λανθασµένα βλέπει τη γύρη σαν ξένο εισβολέα, για αυτό και απελευθερώνει αντισώµατα – ουσίες που φυσιολογικά αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε βακτήρια, ιούς και άλλους οργανισµούς που προκαλούν νόσους. Τα αντισώµατα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα τα οποία απελευθερώνουν στο αίµα χηµικές ουσίες οι οποίες ονοµάζονται ισταµίνες .

Τα πιο συχνα αλλεργιογονα φυτα ειναι : η οξιά,το μουρο,η δρυς,η ελιά,το πεύκο,η λεύκα,το περδικάκι,το βαμβακόδεντρο,η ιτιά,ο κέδρος,το κυπαρίσσι,η αγριοκαρυδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Τα συµπτώµατα των αλλεργιών περιλαµβάνουν:

• Ρινική καταρροή
• ∆ακρύρροια
• Φτέρνισµα
• Βήχας
• Φαγούρα σε µάτια και µύτη
• Μαύρους κύκλους κάτω από τα µάτια

Τι είδους αλλεργίες συναντούμε πιο συχνά την άνοιξη?

Αλλεργική ρινίτιδα :Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισµα, µπούκωµα, έκκριση από την µύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Η αλλεργική ρινίτιδα εµφανίζεται συχνά σε ατοπικά άτοµα, δηλαδή άτοµα µε οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, έχει εποχικό χαρακτήρα και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριµένη εποχή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από την γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας την ανοιξη.

Αλλεργικό άσθµα :Το αλλεργικό άσθµα εκδηλώνεται µε παροξυσµική δύσπνοια, βήχα και συριγµό, που συνήθως εµφανίζονται κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης του αλλεργικού άσθµατος, ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθµατικού παροξυσµού σηµατοδοτείται µε βλεννώδη απόχρεµψη και υποχώρηση του βρογχόσπασµου . Το αλλεργικό άσθµα εµφανίζει συχνά εποχιακή κατανοµή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα αλλεργιογόνα επιδρούν όλο τον χρόνο όπως οι περιπτώσεις που οφείλονται σε πούπουλα, τρίχωµα ζώων, ακάρεα σκόνης, µύκητες.

Αλλεργική κνίδωση και αγγειοίδηµα :Η εποχική αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδηµα που αφορούν εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη είναι σχετικώς σπάνια σε σύγκριση µε την κνίδωση και το αγγειοίδηµα που εκλύονται µετά από κατανάλωση τροφίµων ή φαρµάκων. Τα συµπτώµατα είναι κνησµώδη εξανθήµατα. Η προσβολή της ανώτερης αναπνευστικής οδού µπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια αναπνοής ενώ του γαστρεντερικού µπορεί να εµφανίσει κοιλιακό κολικό µε έµετο και ναυτία.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εµφανίζεται µε πρήξιµο, ερυθρότητα, φαγούρα στο µάτι .

Πως γίνεται η διάγνωση?

Ο γιατρός σας µπορεί να σας παραπέµψει σε αλλεργιολόγο προκειµένου να υποβληθείτε σε αλλεργικά τεστ προκειµένου να ανευρεθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Ο αλλεργιολόγος µπορεί να σας κάνει κάποιο δερµατικό τεστ , το οποίο περιλαµβάνει την έγχυση µειωµένης ποσότητας δείγµατος του αλλεργιογόνου ακριβώς κάτω από το δέρµα. Μια άλλη διαγνωστική επιλογή είναι το RAST test. Το RAST είναι µια εξέταση αίµατος η οποία ανιχνεύει τα επίπεδα αντισωµάτων του οργανισµού σε συγκεκριµένο αλλεργιογόνο.

Ποια είναι τα μέσα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών?

Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, µπορούν να ελεγχθούν πλήρως τα συµπτώµατα ώστε ο αλλεργικός να ζει µια καθ’ όλα φυσιολογική ζωή Τα φάρµακα που χορηγούνται για τις εποχικές αλλεργίες είναι αποτελεσµατικά για τους περισσότερους ανθρώπους και περιλαµβάνουν τα ακόλουθα:
• Αντισταµινικά: Μειώνουν το φτάρνισµα, την καταρροή , τη φαγούρα, µέσω της µείωσης των επιπέδων της ισταµίνης ( της ουσίας που παράγεται κατά την αλλεργική αντίδραση ) στο σώµα.
• Αποσυµφορητικά :Καθαρίζουν τις βλέννες των ρινικών οδών ώστε να ανακουφίσουν από τη συµφόρηση και το οίδηµα.
• Αντισταµινικά/Αποσυµφορητικά: Συνδυάζουν τα αποτελέσµατα και των δύο παραπάνω φαρµάκων.
• Ρινικά αποσυµφορητικά spray: Ανακουφίζουν από τη συµφόρηση και µπορούν να καθαρίσουν τις φραγµένες ρινικές οδούς γρηγορότερα από τα χορηγούµενα από του στόµατος αποσυµφορητικά
. • Ρινικά spray : Μπορούν να προλαµβάνουν την εµφάνιση πυρετού( εκ χόρτου) σταµατώντας την απελευθέρωση της ισταµίνης πριν αυτή προκαλέσει αλλεργικά συµπτώµατα.
 • Οφθαλµικές σταγόνες: Ανακουφίζουν από τη φαγούρα και τη δακρύρροια.

Και τέλος κάποιες χρήσιμες συμβουλές “επιβίωσης” σε αυτή την τόσο ωραία αλλά και δύσκολη για κάποιους περίοδο:

• Αποφύγετε την άµεση επαφή µε τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία.
• Προτιµήστε να γυµνάζεστε σε κλειστούς χώρους .
• Φοράτε απαραίτητα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
• Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή και χρησιµοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιµατισµό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.
• Προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους όταν η ποσότητα της γύρης στην ατµόσφαιρα είναι πολύ υψηλή ( η γύρη συνήθως βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα τις πρωινές ώρες).
• Όταν είναι δυνατό κρατείστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των εαρινών µηνών ώστε να κρατήσετε έξω τα αλλεργιογόνα. Ένας ιονιστής αέρα, ίσως βοηθήσει.
• Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιµατισµού στο σπίτι. Καθαρίζετε σχολαστικά τα ράφια και όλες τις επιφάνειες µέσα στο σπίτι στις οποίες γύρη µπορεί να κατακαθίσει.
 • Πλένετε τα µαλλιά σας όταν επιστρέφετε σπίτι γιατί η γύρη µπορεί να συλλεγεί σε αυτά.
 • Σκουπίζετε µε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα. Φορέστε µάσκα γιατί κατά τον καθαρισµό µπορεί να απελευθερωθεί η γύρη η µούχλα, η σκόνη, που έχει παγιδευτεί στο χαλί σας.

**Μελετιαδης Κωνσταντίνος
Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικης
Π.Ι Ιππειου

ΚΥ Μυτιλήνης