Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά μέσα Μαρτίου φέτος η υποβολή


Νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις για το 2019

Νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις για το 2019 αφού η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει την εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις μέσα στο μήνα, ενώ και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τον Ιούλιο.

Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά έντυπα της δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018.

Ωστόσο είναι άγνωστο αν μαζί με γρηγορότερη υποβολή των δηλώσεων θα παραμείνει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στην αλλαγή της καταβολής φόρου σε μηνιαίες δόσεις από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Στην ίδια λογική και με δεδομένο ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το φόρο εισοδήματος θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, τον Ιούλιο θα γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος θα ισχύσει η έκπτωση που νομοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και θα φτάνει μεσοσταθμικά το 10% και θα αφορά κυρίως τις ακίνητες περιουσίες από 60.000 έως και 150.000 ευρώ.

Η έκπτωση για φέτος θα αποκλιμακώνεται από το 30% για τις μικρότερες σε όρους αντικειμενικής αξίας περιουσίες ως το 10% για την ακίνητη περιουσία των 150.000 ευρώ…

Ανώτερος αξιωματούχος της ΑΑΔΕ εκτιμούσε με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα ότι για φέτος περίπου 22.500 ζευγάρια που έκαναν τη σχετική αίτηση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα κάνουν χωριστές δηλώσεις.

Αξιωματούχος της ΑΑΔΕ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο επέκτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία συμφωνούσε με τον κεντρικό σχεδιασμό που θέλει τη ρύθμιση να μην είναι οριζόντια, αλλά τόνιζε ότι ο χρόνος θεσμοθέτησης και ενεργοποίησης μιας τέτοιας ρύθμισης είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ.

4 νέες e-φαρμογές

Επίσης η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το επόμενο διάστημα την ενεργοποίηση τεσσάρων ηλεκτρονικών εφαρμογών στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου της «ηλεκτρονικής εφορίας». Συγκεκριμένα:

– Η πρώτη εφαρμογή θα επιτρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό με τη διεθνή εγγραφή του (IBAN), στον οποίο θα πιστώνονται τα ποσά της επιστροφής που θα δικαιούται ο φορολογούμενος ή ακόμη και τα κέρδη της φορολοταρίας.
– Η δεύτερη εφαρμογή θα επιτρέπει στους εργοδότες να κάνουν μηνιαία δήλωση των εισοδημάτων των εργαζομένων τους ώστε να μην υπάρχει στο τέλος κάθε χρόνου η καθυστέρηση με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης, η οποία με τη σειρά της καθυστερεί και τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.
– Η τρίτη εφαρμογή θα επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή μεταβιβάσεων δωρεών και γονικών παροχών που γίνονται μέχρι σήμερα χειρόγραφα επιβαρύνοντας τις εφορίες με γραφειοκρατία.
– Η τέταρτη εφαρμογή αφορά στην ένδειξη «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στην ατομική μερίδα του φορολογούμενου όπου αναγράφονται οι κάθε είδους οφειλές του φορολογούμενου.

Εφεξής στη συγκεκριμένη υπό εφαρμογή θα αναγράφονται -αν υπάρχουν- και τα ποσά που θα δικαιούται ως επιστροφή. Μάλιστα οι επιστροφές θα αναγράφονται αφού έχει γίνει και ο απαραίτητος αυτόματος συμψηφισμός με τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων εφοριών με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου