Προσφυγή Δημάρχων στο ΣτΕ κατά της απόφασης για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ


Οι Δήμαρχοι υποστηρίζουν πως η υπουργική απόφαση για μειωμένο ΦΠΑ είναι ανήθικη γιατί διέπεται από το δόγμα "όσο αθλιότερες οι συνθήκες, τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ".

Η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου, όπως και οι δήμαρχοί τους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 2/95717 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών) σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά μόνο για ένα εξάμηνο (από 1.1.2019 έως και 30.6.2019) υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των προσφύγων στα τοπικά Hot Spot υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας τους.

Οι τοπικοί φορείς χαρακτηρίζουν ανήθικη την υπουργική απόφαση λόγω του γεγονότος ότι συνδέει τη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ με τον μέσο αριθμό των φιλοξενούμενων στα Hot Spot των πέντε νησιών, ενώ στρέφονται και κατά της παράτασης για μόνο ένα εξάμηνο, δηλαδή από 1.1.2019 έως και 30.6.2019.

Όπως τονίζουν εκτός του ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική (αντίκειται σε επτά συνταγματικές αρχές) είναι ανήθικη, προσβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση και καθιδρύει το δόγμα «όσο αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ» για ορισμένους μήνες.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι μετατρέπονται οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες σε μέσο κρατικής φορολόγησης και εξαναγκασμού σε αλλότριο σκοπό, ενώ ερήμην τους αλλά και σε βάρος τους, διαπράττεται το ανεπίτρεπτο, όσο αθλιότερες οι συνθήκες διαβίωσης τους, τόσο χαμηλότερο ΦΠΑ για μερικούς μήνες ακόμα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 5 αυτά νησιά, θα οδηγήσει:

-Στην αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων, λόγω της αύξησης των εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ενώ παράλληλα μειώνει το εισόδημά τους,
-Στην μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών και
-Στην μείωση των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, λόγω της μείωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Πηγή newsit.gr