ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Ο Κυριάκος επί τον τύπον των ήλων! Θα βρεθεί λύση;....»


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  Ήδη βρίσκεται στη Μυτιλήνη και ακολουθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του. Η συνάντηση του με την ΝΟΔΕ και με άλλους κομματικούς παράγοντες στο Ηλιοτρόπιο χαρακτηρίζεται και η πλέον σημαντική. Γιατί εκεί θα παιχτούν όλα! Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα όσο αφορά τη διαμάχη Χριστιάνας Καλογήρου και Κώστα Μουτζούρη. Μιας διαμάχης που όλοι την έβλεπαν, κανείς δεν εκκαθάριζε το τοπίο και ιδού τα αποτελέσματα. Ένα άνευ προηγουμένου κομματικό αδιέξοδο. Αυτά ούτε επί διαμάχης Βουνάτσου-Σηφουνάκη δεν συνέβαιναν! Εκεί λοιπόν θα τοποθετηθούν όλοι. Το αν θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, το οποίο αυτό είναι και το ζητούμενο παραμένει αιωρούμενο. Και πιθανόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάει με νόμιμο και με αντάρτη υποψήφιο Περιφερειάρχη. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει όση στήριξη μπορεί στην νυν Περιφερειάρχη, σήμερα στην Μυτιλήνη και αργότερα στα υπόλοιπα νησιά. Γιατί στόχος της ΝΔ είναι να κατακτήσει όλες τις Περιφέρειες.

ΔΗMΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (1) Άλλο πρόβλημα κι εδώ. Μετά τον Άρη Χατζηκομνηνό, από το παιχνίδι βγήκε και ο Στρατής Κυρατζής  ο οποίος μετακομίζει στο Περιφερειακό συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου.  Θεωρήθηκε φαβορί για το χρίσμα της ΝΔ. στον Δήμο αλλά βγήκαν άλλα πάλι μαχαίρια! Τι να σας πω. Το κόμμα των μαχαιριών θα έπρεπε να ονομαστεί. Ποιος είναι ο επόμενος; Στρατής Καραγεωργίου; Στέφανος Αποστόλου; Απόστολος Αλατζάς; Κάποιο όνομα έκπληξη; ΄Η όλοι και όλα δουλεύουν για τον Ταξιάρχη Βέρρο; Δεν είναι κακό, αλλά τουλάχιστον μην ταλαιπωρείτε το κόμμα και μην πληγώνετε στελέχη που θέλουν να προσφέρουν. Και υποτίθεται πως τα όργανα του κόμματος είναι για να λειτουργούν στην ουσία σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνεδρίασαν και εάν ναι τι αποφάσεις είχαν πάρει; Εάν όχι γιατί;  Γιατί είναι δυνατόν κύριοι να υπάρχουν επτά, παρακαλώ επτά υποψήφιοι από το χώρο σας και να μην μπορείτε να βρείτε κάποιον να τον χρίστε υποψήφιο σας;  Ποιος είναι τέλος πάντων ο ρόλος σας σε όλη αυτή την κατάσταση;
 
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (2) Έτσι προς το παρόν επισήμως έχουμε δύο υποψηφίους. Τον Στρατή Ζαφείρη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Συκάς που τον στηρίζει το ΚΚΕ. Περιμένουμε τον Νεοδημοκράτη που πρέπει να υπάρξει αλλιώς θα είναι λάθος του κόμματος, το ΚΙΝΑΛ και τον Τααξιάρχη Βέρρο. Περιμένουμε κανέναν άλλο; Όχι τίποτα αλλά να τελειώνουμε και να ξεκινήσει η προεκλογική κούρσα. Και λέγαμε ότι μόλις σπάσει ο Δήμος θα ξεκαθαρίσουν όλα. Αμ δε, παραμένουν σκοτεινά περιμένοντας την Θεία φώτιση εκ της Αθήνας…




ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ. (3) Τώρα εκεί στον νεοσύστατο Δήμο  αρχίζουν να παίρνουν μια πρώτη ιδέα της προβληματικής του Δήμου. Η οποία εμφανίζεται αφενός μεν με το έντονο τοπικιστικό συναίσθημα και αφετέρου με το γεγονός ότι δεν υπάρχει η κυριάρχουσα Δημοτική Ενότητα. Δηλαδή ενώ στον Δήμο Μυτιλήνης είναι σαφέστατη η κυριαρχία της Μυτιλήνης και λόγω πληθυσμού αλλά και λόγω εδρών. Σε σύνολο 33 εδρών διαθέτει τις 20. Ενώ στον νεοσύστατο Δήμο ναι μεν εμφανίζεται πρώτη η Καλλονή με 9 έδρες αλλά δεν  κατέχει μια κυρίαρχη θέση  όπως αυτής της Μυτιλήνης. Θα μου πουν ότι αυτό είναι καλό, δημοκρατικό και ευνοεί την συλλογικότητα. Αμ δε, θα σου πω εγώ στη συνέχεια! Ήδη ξεκίνησε  με τους υποψηφίους. Προτείνει ένα κόμμα υποψήφιο από Πολιχνίτο, γκρινιάζουν π.χ. οι Μανταμαδιώτες. Προτείνουν από Καλλονή, δεν τον θέλουν π.χ. οι Άγιο Παρασκευώτες. Προτείνουν υποψήφιο από Σκαλοχώρι, βάζουν πόδι π.χ. στην Αντισσα. Και η δυστοκία καλά κρατεί.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ. (4) Και άντε καλά βγάλουμε άκρη τώρα προεκλογικά. Σκέπτεστε τι θα γίνετε μετά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα είναι αποτέλεσμα απλής αναλογικής; Θα επικρατούν συσχετισμοί παραταξιακοί, κομματικοί ή τοπικοί; Δεν είναι θέμα κινδυνολογίας καλόν είναι όμως να υπάρχει ο ανάλογος προβληματισμός σ΄ έναν νεοσύστατο Δήμο ο οποίος σε τούτες τις αντίξοες εποχές, θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση των χωριών. Μια μεγάλη, δύσκολη έκταση όπου η υποδομή θα είναι το στοίχημα και η βασική δυσκολία του. Από την καθαριότητα και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, μέχρι την εκτέλεση έργων. Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει τις Δημοτικές Ενότητες και πόσους στέλνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Με λίγη φαντασία μπορείτε ν΄ αντιλήφθητε τι έχει να γίνει μετά την 1η Σεπτέμβρη



ΚΙΝΑΛ Τελικά δεν έρχεται αύριο ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος όπως είχαμε γράψει. Όχι δεν είχαμε λάθος πληροφορίες. Απλώς στο κόμμα έκριναν ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να έχει την απαιτούμενη επιρροή. Έτσι άλλαξαν και το Σάββατο έρχεται ο Γιώργος Καμίνης προκειμένου να συζητήσει με τα στελέχη προκειμένου να βρεθεί κοινός δρόμος συμπόρευσης στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Η όλη κατάσταση στο χώρο είναι τόσο ρευστή που κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οπότε νεώτερα πλέον από εβδομάδα κι εφόσον προκύψουν κάποιες συμφωνίες. Διαφορετικά θα συνεχιστεί το αδιέξοδο μέχρι την ημέρα επίσημης ανάδειξης των υποψηφίων!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  Άμα διαβάσει κανείς τις αναρτήσεις των υποψηφίων, είναι να σαν να διαβάζεις εκθέσεις ιδεών. Και ενίοτε κακογραμμένες. Σου γράφει ο άλλος. «Πρέπει να μειώσουμε την ανεργία» Ναι ρε μεγάλε, όμως για την λακκούβα της γειτονιάς να κλείσεις σε ψηφίζουμε, όχι να διαπραγματευτείς με την τρόικα. Αλλά εν πάση περιπτώσει. Να μην την μειώσουμε. Αλλά πως; Δεν μας λέει, μας το κρατάει μυστικό! Ο άλλος είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια και λέει την φοβερή ιδέα. «Να αυξηθεί η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ» Μεγάλε πως σου κατέβηκε τέτοια φοβερή ιδέα; Κανείς δεν την είχε σκεφθεί! Πως όμως  θα στριμώξεις τους υπαλλήλους σου να τρέξουν τα προγράμματα; Πως θα προχωρήσεις μέσα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες; Πως; Οι διαπιστώσεις είναι εύκολες. Το θέμα είναι το πώς σε μια γραφειοκρατούμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία εγκλωβίζεται και από την γενικότερη κρατική δυστοκία. Και αποδεικνύεται πως ελάχιστες προτάσεις εμφανίζονται σε προεκλογικές περιόδους όπου το βασικό επιχείρημα είναι το πρόσωπο!

ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης χτύπησε. Και μάλιστα δυνατά! Μ΄ ένα  κείμενο που συνοδεύεται από δεκάδες ονόματα γνωστών κατοίκων της πόλης, που δείχνει την δυναμική που έχει ο συνδυασμός του. Θα έχει απέναντι του την Δημοκρατική Μυτιλήνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες τον Κώστα Αστυρακάκη. Οπότε η μάχη κι εδώ προμηνύεται ενδιαφέρουσα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΛΑΧΑΣ 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας του ΕΜΠΡΟΣ ο γνωστός επιχειρηματίας της Καλλονής θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Στρατή Ζαφείρη. Όπως σας είχαμε αναφέρει την πληροφορία μέρες πριν σημειώναμε ότι θα είναι το δυνατό χαρτί του συνδυασμού διότι εκτός από την μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στην περιοχή.



ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΣ . Από τους απογοητευμένους Συριζαίους του 2015 που αποχώρησαν ότι η Πρώτη Φορά Αριστερά υπέκυψε. Τώρα δηλώνει ότι δεν  κατεβαίνει σε τούτες τις εκλογές. Μας αφήνει  όμως σαν κληρονομία τις συμβουλές του. Να αγωνιστούμε για «την αναχαίτιση της επέλασης της ακροδεξιάς, την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, την εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη των νησιών μας προς όφελος των πολλών». Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα….

 
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ  Το ερώτημα το ανέβασε στο facebook «Δεν είναι κρίμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μια Περιφέρεια με τόσο μεγάλο δυναμικό, να είναι: · Δεύτερη πτωχότερη στην Ελλάδα και δεκάτη τέταρτη στην Ευρώπη (στοιχειά από EUROSTAT);  · Τρίτη από το τέλος στην απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ ( μόνο το 19,89%, πέντε χρόνια  μετά την έναρξη του προγράμματος!!). Δεν υπάρχουν ευθύνες για τις θλιβερές αυτές επιδόσεις μας;;; Δεν ανήκουν στις εφαρμοσθεισες τα τελευταία πέντε έτη πολιτικές από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου;;;;;». Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια αναφέρεται για μια «μάταιη πολιτική κερδοσκοπία»!

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ


Δυο νταλίκες έξω από το Δημοτικό Θέατρο για την κάλυψη της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι φήμες ότι θα εμφανιζόταν και η ευειδής παρουσιάστρια της ΕΡΤ Κατερίνα Ακριβοπούλου, κρίνονται ως ανυπόστατες….»

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ