Σπάει και η Σάμος στα δυο; - Τη Δευτέρα στη Βουλή η Τροπολογία για το σπάσιμο των Δήμων


“Την τελική απόφαση της Κυβέρνησης”, όπως αναφέρει, για το σπάσιμο των Δήμων δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της Εφημερίδας “Έθνος”. 

Ακολουθεί επί λέξει το σχετικό δημοσίευμα :

“Δημιουργούνται 12 «νέοι» δήμοι από πέντε που σπάνε
Με Τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστεί την Τρίτη, προωθείται «το σπάσιμο» πέντε δήμων από τους οποίους θα προκύψουν 12 νέοι δήμοι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να διασπαστούν οι σημερινοί δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Σερβίων-Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου.  
Μετά τη διάσπαση, ο αριθμός των δήμων θα ανέβει από τους 325 στους 332.

Αρχικά σχεδιαζόταν να μπει η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά τελικά φαίνεται πως θα ενταχθεί σε τροπολογία μέσα ΣΕ ΑΛΛΟ προς ψήφιση νομοσχέδιο, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος εν όψει εκλογών. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δήμοι που προκύπτουν είναι:

1) Τρεις από τον νυν Δήμο Κέρκυρας:

-  Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.
- Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, από τις ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.
- Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, από τις ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.

2)  Τρεις από τον Δήμο Κεφαλληνίας:

- Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.
-  Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.
-  Δήμος Σάμης µε έδρα τη Σάμη, από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.

3)  Δύο από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού:

- Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.
- Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα  Βελβεντού.

4)  Δύο από τον Δήμο Λέσβου:

- Δήμος Μυτιλήνης, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.
- Δήμος Δυτικής Λέσβου, µε έδρα την Καλλονή, από τις ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού - Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

5)  Δύο από τον Δήμο Σάμου,  εκ των οποίων στο ανατολικό μέρος εντάσσονται Βαθύ και Πυθαγόρειο και στο δυτικό Καρλόβασι και Μαραθόκαμπος. “

Πηγή airetos.gr