«Σαρακοστιανες μπανάνες» | Η Μαϊμού του Αθλητισμού της Λέσβου


Γράφει ο Στρατής Τσιντωτας

«Τρίτη 12 Μαρτίου 2019»

Καλώς τα παιδιά. Νεύρα μου έχετε πολλά και δεν κάνει, μπήκαμε στην Σαρακοστή, ηρεμήστε…

+ Αιολικό δεν έχω πολλά να σας πω. Οι παίκτες πληρώθηκαν, η νίκη μέσα στην Σαντορίνη κρατά σε εγρήγορση για άλλες δυο εβδομάδες τουλάχιστον άπαντες (αν και η αναδιάρθρωση δεν βλέπω να γίνεται) και γενικά υπάρχει μια ηρεμία στο στρατόπεδο. Μέχρι την επόμενη καταιγίδα…

 + Θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Ξεκινάω από το παιχνίδι του Αετού με τον Διαγόρα. Ένα ματς ντέρμπι τίτλου που οι δυο ομάδες, οι παίκτες και οι παράγοντες τους το χειρίστηκαν άψογα. Δεν υπήρχε ένταση ούτε μεταξύ των φίλων των δυο ομάδων που κάθονταν δίπλα – δίπλα. Και όμως το ματς θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα από τον διαιτητή Βλουτέλλη ο οποίος επειδή τον έχω ξανά δει σε παιχνίδι, μάλλον δεν κάνει για διαιτητής. Και αυτό γιατί έβγαλε πάνω από 10 κίτρινες κάρτες, σε ένα ματς που δεν είχε το παραμικρό, εκνεύριζε τους παίκτες και την κερκίδα και στο τέλος έστειλε και τον λογαριασμό στις δυο ομάδες. Όπου λογαριασμός τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν τα δυο σωματεία, επειδή από την κερκίδα οι οπαδοί τους έβριζαν λέει τον διαιτητή. Δεν ξέρω αν υπάρχει εντολή να γράφονται τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί στα τοπικά πρωταθλήματα ένας διαιτητής έτσι. Όταν οι παράγοντες και οι παίκτες είναι καθόλα τυπικοί, ήρεμοι και στα πλαίσια τα αθλητικά, δεν μπορείς να ζητάς να ανεβούν και στην κερκίδα και να βάλουν φίμωτρο σε 2-3 που σε βρίζουν. Και ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι τόσο τυπικός και τόσο εκτός ψυχολογίας του αγώνα, που δεν κάνει για διαιτητής, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη. Μπορεί ως δικηγόρος να διαπρέψει, καθώς εκεί απαιτείται το γράμμα του νόμου, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν είναι δικαστήριο… Και το τι θα συνέβαινε το συζητάγαμε μεταξύ μας στο γήπεδο πριν ξεκινήσει ο αγώνας… Για αυτό και δεν θα ασχοληθώ αν ήταν ή όχι οφσάιντ το γκολ του Διαγόρα που ακυρώθηκε ή αν ήταν θέατρο ή όχι η πτώση που έφερε την αποβολή του Τζέκα μέσα στην περιοχή.



+ Στον Μεσότοπο έγινε της αποκριάς την Κυριακή. Η τοπική ομάδα έπαιζε με τον Ανδρονικά, ματς αδιάφορο και χωρίς ουσιαστικά λόγο οι δυο ομάδες να σκοτωθούν. Μέχρι το 85 κυλούσε καλά. Εκεί έγινε μια αποβολή του Σελάχα υπήρξε ένταση και παράπονα από πλευράς φιλοξενούμενων και στην συνέχεια είχαμε μεγάλη κόντρα Γιακαλή – Δουκάκη. Ο δεύτερος απέβαλλε από τον πάγκο του τον πρώτο γιατί διαμαρτυρήθηκε για μια φάση λέγοντας στον Δουκάκη «είναι απαράδεκτα αυτά που κάνεις», ο ρέφερι απάντησε κατά τον Γιακαλή «εσύ είσαι απαράδεκτος» και οι δυο τους «έδωσαν ραντεβού» μετά την λήξη. Εκεί όταν πια είχε κλείσει το φύλλο αγώνος, ο Γιακαλής περίμενε τον Δουκάκη για να του ζητήσει εξηγήσεις, οι δυο άντρες να μην σας τα πολυλογώ ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο στην κυριολεξία και αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις. Απειλές, βρισιές και πολλά άλλα που δεν γράφονται.

+ Το χω γράψει και παλιότερα ότι ο Γιακαλής είναι ως χαρακτήρας εκρηκτικός, δημιουργεί εντάσεις αλλά μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος «συνεργάτης» ενός διαιτητή σε ένα ματς, αλλά συμβαίνει. Κρίνεται, αποβάλλεται, πληρώνει τα πρόστιμα του και αυτό είναι όλο. Από την άλλη ο Δουκάκης είναι ένας διαιτητής που έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής και δεν έχει την λογική του διαιτητή. Η οποία είναι πως δεν απαντάμε και δεν τσακωνόμαστε με παίκτες και προπονητές. Δεν ξέρω αν είναι καλός ή κακός διαιτητής, αλλά επειδή μέσα στο γήπεδο δεν μπορείς να είσαι διαιτητής με νοοτροπία ποδοσφαιριστή, μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί καλά αν θέλει να συνεχίσει να σφυρίζει. Μπορώ να γράψω πάρα πολλά για το συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν θα το κάνω. Γιατί είμαστε μικρή κοινωνία και πάνω στην ένταση της στιγμής λέμε και μαλακίες που δεν ισχύουν και δεν θα τις λέγαμε υπό άλλες συνθήκες. Ας ελπίσω να μην χρειαστεί να επανέλθω την ερχόμενη εβδομάδα και να τελειώσει το θέμα εδώ με μια συγνώμη από κάθε πλευρά.

+ Και στην ίδια λογική και ο Βουλγαρέλλης που άνοιξε διάλογο με τον Πρόεδρο του Μεσοτόπου και του έλεγε να φύγει από το γήπεδο αν δεν του αρέσει. Γενικά οι διαιτητές με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν χάσει την μπάλα. Είμαι ο πρώτος και ο μόνος που τους υπερασπίζομαι αλλά τελευταία έχουν ξεφύγει κάποιοι και δυστυχώς κάνουν κακό στις ομάδες. Δεν ξέρω αν υπάρχει ΕΠΣΛ, αν υπάρχει σύνδεσμος, αν όλα αυτά είναι γνωστά ή όχι. Προφανώς και είναι. Αλλά όταν γενικότερα υπάρχει μια κατάσταση αδιάφορη από τους διοργανωτές και τους εποπτικούς μηχανισμούς, τι να σου κάνουν και οι διαιτητές. Θα ακολουθήσουν την ίδια οδό.



 + Παρεμπιπτόντως παρατηρητής στο Μεσότοπος – Ανδρονικάς ήταν ο Μάρκος Βρατσάνος. Ο οποίος πριν από λίγο καιρό ήταν για αρκετά χρόνια Τεχνικός Διευθυντής στον Ατρόμητο Ανεμότιας. Δεν υπονοώ κάτι. Ας άφηναν τουλάχιστον να τελειώσει η σαιζόν και ας τον όριζαν παρατηρητή. Θα μου πείτε εδώ βάζουν παρατηρητές τα γραφεία τύπου τους. Γενικά κάνουν ότι θέλουν χωρίς έλεγχο και χωρίς να κρατούν καν τα προσχήματα.

+ Φωνάζουν και οι Λημνιοί γιατί λέει ο τελικός εκεί για το Κύπελλο ήταν διοργάνωση για κλάματα. Επίσημοι σκόρπιοι στις κερκίδες, απονομή στην σακούλα, οργάνωση μηδέν. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο ή άδικο, αλλά αν κρίνουμε από την στάση της ΕΠΣΛ στα δικά μας πρωταθλήματα και κύπελλα, πάλι καλά να λένε που είχαν και σακούλα για να βάλουν τα μετάλλια. Αλλά ας πρόσεχαν εκεί στην Λήμνο, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

+ Μην μπλέκεται το ποδόσφαιρο με την πολιτική και τις εκλογές. Καμία ομάδα δεν θα κάτσει να χάσει ή δεν θα δώσει παιχνίδι σε άλλη για να κερδίσει ψήφους κάποιος. Γιατί το ακούσαμε και αυτό…

+ Αυτά για σήμερα. Έχουμε και τις εκλογές βλέπετε αυτή την περίοδο και δεν σας προλαβαίνουμε. Άσε που έχουμε και ορφανά να τακτοποιήσουμε… Εις το επανιδείν..