Διάσπαση Δήμων: Σε Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας θα ψηφιστεί η Τροπολογία την Τρίτη;


Καταρτίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS, η Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα 4-8/3/2019. 

Την Τρίτη 5/3/2019 οι εργασίες της Ολομέλειας περιλαμβάνουν Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα τη «μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου “Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις” ».

Για τη διάσπαση των 5 Δήμων ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι «τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή η σχετική Τροπολογία και την Τρίτη πιστεύω ότι θα ψηφιστεί ».

Συνεπώς, εάν αυτό που επί λέξει είπε ο Υπουργός είναι αληθές, η Τροπολογία θα κατατεθεί και ψηφιστεί στο ανωτέρω Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας επιτάσσει οι Τροπολογίες να έχουν σχέση με το κύριο αντικείμενο του Ν/Σ όπου εντάσσονται. Ειδικότερα, η (διαρκώς παραβιαζόμενη) παρ.5 του αρ.74 του Συντάγματος ρητά να ορίζει πως «Τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου δεν εισάγεται για συζήτηση ».

Επιπλέον, σημειώνεται πως η επιλογή να αλλάξει η Διοικητική Διαίρεση της Χώρας μέσω Τροπολογίας και όχι με άρθρο εντός Ν/Σ, πρακτικά αποκλείει τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντός του Κοινοβουλίου. 

(Η ακρόαση Φορέων στη Βουλή για το συγκεκριμένο Ν/Σ του Υπ.Υγείας έχει τελειώσει πριν δύο εβδομάδες, στις 20 Φεβρουαρίου).

Η φωνή πάντως του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ, ακούστηκε έστω μέσω Ανακοίνωσης , και ήταν σαφέστατη: 

« Καλούμε την Κυβέρνηση κι όσους κρύβονται πίσω από αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, επιτέλους να σοβαρευτούν. Να αντιληφθούν ότι είναι άλλο το Κράτος κι άλλο το κόμμα. Θεωρούμε αδιανόητο η συζήτηση αυτή να διεξάγεται το προηγούμενο διάστημα εν κρυπτώ, σε κλειστές συσκέψεις που διεξάγονται σε κομματικά γραφεία, ελάχιστους μήνες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ζητούμε να αναστείλει άμεσα το “σπάσιμο” των Δήμων, μόλις 3 μήνες πριν τις εκλογές ».

Περαιτέρω, να σημειωθεί πως στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο δικό του “Ν/Σ-σκούπα” δήλωσε « (...) στο Ν/Σ το οποίο ΗΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ και θα συζητηθεί ελπίζω να μπει στις Επιτροπές την επόμενη εβδομάδα (...) ».

Το Ν/Σ του ΥΠΕΣ στη Βουλή ΔΕΝ έχει κατατεθεί.

Όσο, τέλος, για δημοσιεύματα της 1ης Μαρτίου, που “ενημέρωσαν” ότι η Τροπολογία του “σπασίματος” θα ψηφιστεί στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομίας περί εταιρικών μετασχηματισμών, προφανώς δεν ήταν εφικτό να ισχύουν, αφού το συγκεκριμένο Ν/Σ έχει ήδη ψηφιστεί στις 26 Φεβρουαρίου


Αυτοδιοικητικές εκλογές ΛΕΣΒΟΥ ΜΑΙΟΣ 2019 by LesvosPost

Όλα τα νέα των εκλογών και των υποψηφίων όπως τα καταγράφει το δημοσιογραφικό επιτελείο του LesvosPost.com,  Για επικοινωνία lesvospost@gmail.com ..ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ