ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Η Αντωνέλλη στον Μουτζούρη, ο Τσουπής στην Καλογήρου και τα υπόλοιπα ορφανά ψάχνονται..»


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τρίτη 12 Μαρτίου 2019»

ΣΥΡΙΖΑ (1) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική του στην Ελλάδα αλλά και στην Λέσβο. Να διχασθεί το εκλογικό σώμα  και  να δοθεί η μάχη σε θέματα που δεν έχουν σχέση με την καθημερινότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Κι αυτό θα πετύχουν απομονώνοντας τους νεοδημοκράτες ως … ακροδεξιούς προσπαθώντας παράλληλα  να στήσουν γέφυρες με όσους Πασόκους μπορέσουν και … γοητεύσουν! Οι οποίοι βεβαίως  θα χρησιμεύσουν ως υλικό  για δήθεν κτισίματος «προοδευτικών συνδυασμών». Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Μυτιλήνης που αναφέρεται σε «συνεργασία που να βασίζεται πάνω στις προοδευτικές συγκλίνουσες και να απευθύνεται στους πραγματικούς δημοκράτες(!;) αυτής της πόλης».  Στην οποία ανακοίνωση επιτιμούν το ΚΚΕ για τη στάση του!  Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και  οι πρώτες δηλώσεις της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ  Εριφύλης Χιωτέλλη.

ΣΥΡΙΖΑ (2) Όλα αυτά τη στιγμή που υποτίθεται ότι η απλή αναλογική ήρθε για να συγκλίνει διαφορετικές απόψεις και να φύγουμε από το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Πως θα πραγματοποιηθεί αυτό και πως θα γίνουν οι απαιτούμενες συγκλίσεις μέσα από ένα τέτοιο τοπίο διχαστικού λόγου;  Πως θα οικοδομηθεί ένα στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης και μετριοπάθειας περιχαρακώνοντας ομάδες πολιτών; Πως θα διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος στα ζέοντα προβλήματα της μικρής μας κοινωνίας όταν λασπώνουμε αντιπάλους ως ακροδεξιούς και χωρίζοντας τους υπόλοιπους σε λίγο ή πολύ δημοκρατικούς; Έτσι όμως ο ιστός της τοπικής μας κοινωνίας αντί να ενδυναμώνεται, αποδυναμώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται. Ελπίζουμε στόχος να παραμείνει ο διάλογος πάνω στα τοπικά μας προβλήματα και να μην εξαϋλωθεί σε ανούσιες κομματικές αντιπαραθέσεις.

ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ Δεν λέω είναι σπουδαία φιλοδοξία να θέλεις να χτυπήσεις το μαύρο μέτωπο κυνηγώντας μερικούς έξαλλους γραφικούς ακροδεξιούς. Αλλά εδώ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν καλούμαστε να επιλέξουμε ούτε ποιος είναι δημοκρατικός, ούτε εάν υπάρχουν δημοκρατικά σκουπίδια και λακκούβες. Κι ούτε προφανώς να γίνουμε κριτές προσωπικών διαφορών υποψηφίων.  Και πολύ περισσότερο ν΄ αποφύγουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει αμφιθέατρο ανούσιων παιχνιδιών με πλειοψηφίες και μειοψηφίες τη στιγμή που θα απαιτούνται άμεσες αποφάσεις και δράσεις σε καθημερινά προβλήματα. Αντίθετα καλούμαστε να επιλέξουμε αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις  αυτοδιοικητικές υποθέσεις, χωρίς ιδεολογικές εμμονές και χωρίς διχαστικά διλήμματα.

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  Από την άλλη όμως και μέσα από τον Κλεισθένη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  ανέδειξε  τις παθογένειες των κομμάτων ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το οποίο ταυτόχρονα εξελίσσεται και σ΄ ένα στριπτίζ κάποιων στελεχών αναδεικνύοντας κι άλλο την αυτοδιοικητική τους ανεπάρκεια. Δείτε τώρα τι γίνεται. Δυο ιστορικά κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ),  με πολλά στελέχη, κατάφεραν να πέσουν στην παγίδα και να φέρουν στην επιφάνεια όλες τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Μικρές ή μεγάλες.  Η ΝΔ. στην Περιφέρεια αλλά και στους δύο Δήμους στη Λέσβο. Στο ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται οι γκρίνιες, οι διχόνοιες και αδυνατούν  να βρουν κοινό δρόμο δράσης. Σκεφτείτε τι θα γίνει μετά τις εκλογές και τα αποτελέσματα με την απλή αναλογική. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι μας περιμένει με την απλή αναλογική. Την ακούν και ηδονίζονται λες και είναι η πανάκεια των δυσλειτουργιών. Όταν όμως αρχίσει να λειτουργεί τότε μόνο μπορεί να γίνει αντιληπτό αυτό που κατάλαβαν οι γείτονες Ιταλοί που την κατήργησαν άρον άρον….

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ Προτίμησε την Περιφέρεια και βέβαια τον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη όπως άλλωστε αναμενόταν μετά το όχι που είπε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ας επιμένουν αυτοί ότι δεν υπήρχε πρόταση. Σαφώς λοιπόν και είναι μια σημαντική κίνηση του συνδυασμού του Κώστα Μουτζούρη  δεδομένου ότι μέσα από δύο θητείες, η Αντιδήμαρχος έχει αποκτήσει διεισδυτικότητα σε ομάδες ψηφοφόρων που θα συμβάλουν ουσιαστική στην ενίσχυση του ψηφοδελτίου. Στις εκλογές του 2014 ήταν δεύτερη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Γαληνού με 1083 σταυρούς Αλλά πέρα απ΄ αυτό. Όπως ομολογούν στελέχη του συνδυασμού, η παρουσία του Δημήτρη Βουνάτσου είναι καταλυτική. Πρώτον των δεκάδων γνωστών που έχει σε όλο το νησί. Και δεύτερον έχει  τη δυνατότητα και λόγω χαρακτήρα, να εισχωρεί με άνεση σε καφενεία, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Εκεί παρουσιάζει τον πρύτανη και στη συνέχεια στήνεται διάλογος, ενίοτε με συντροφιά άφθονου αλκοόλ. Με την ευκαιρία αυτή να σας παρουσιάσουμε ένα Πίνακα με τους 15 πρώτους σε σταυρούς στο Δήμο Λέσβου στις εκλογές του 2014


ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Τι θα κάνει αύριο που θα είναι εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Κατ΄ αρχάς ο ίδιος θα βρίσκεται Μυτιλήνη. Τώρα εάν θα εμφανισθεί στο Δημοτικό θέατρο είναι κάτι που θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με τους συνεργάτες του. Ήδη το εκλογικό του γραφείο έχει ανοίξει, τυπικά βέβαια όχι, βρίσκεται στην αρχή της προκυμαίας μετά το Πανελλήνιο κι εκεί δέχεται τους φίλους του. Πάντως με την ανακοίνωση των ονομάτων και με τα όσα συμβαίνουν στα υπόλοιπα νησί, καθιστούν τους ανθρώπους ιδιαίτερα αισιόδοξους για την συνέχεια.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Άλλη μια φουρνιά ονομάτων ανακοίνωσε σήμερα, λίγες ώρες πριν υποδεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι την Λέσβο που στέλνει 18 έδρες στο Περιφερειακό, ο συνδυασμός τους θα έλθει πρώτος. Αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες στα υπόλοιπα νησιά, πλην Λήμνου, όπου εκεί θεωρούν ότι με τις επισκέψεις του αρχηγού της ΝΔ θα αναστραφεί το όποιο δύσκολο κλίμα θεωρούν ότι υφίσταται σήμερα. Και βέβαια περιμένουμε να δούμε πως ο αρχηγός της ΝΔ θα στηρίξει την νυν Περιφερειάρχη και πόσο αντίκτυπο θα έχει αυτό στους ψηφοφόρους του κόμματος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΠΗΣ Ένα …ορφανό λιγότερο! Το οποίο έκλεισε με την Χριστιάνα Καλογήρου. Σειρά τώρα τα επόμενα ορφανά τα οποία ήδη αναζητούν στέγαση. Η τακτική που αναμένεται ν΄ ακολουθήσουν είναι «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η ανακοίνωση έγινε μία μερά μετά την συνάντηση των δύο στην Σκάλα Πολιχνίτου παρόντος μάλιστα και της Αντιπεριφερειάρχη Πόπη Γόμου. Στις εκλογές του Δήμου το 2014, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε πάρει την δέκατη έβδομη θέση με 605 ψήφους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Με συνέπεια και αξιοπρέπεια συνεχίζει την προεκλογική του περίοδο με καθημερινές επισκέψεις στη Μυτιλήνη αλλά και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Γνωρίζει κόσμο. Και από την προηγούμενη θητεία του ως Δημάρχου Πλωμαρίου, από την δουλειά του, από την ενασχόληση στα αθλητικά πράγματα αλλά και ως οικογενειάρχης πολυμελούς οικογένειας έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις. Το γεγονός ότι δεν είναι από την Μυτιλήνη για κάποιους ενδεχομένως να είναι αδυναμία. Μήπως όπως είναι και μια δύναμη αλλά και ευκαιρία σ΄ έναν άνθρωπο που έρχεται ακριβώς έξω από τέτοια κυκλώματα και να δώσει τη δική του μάχη;  Χτες το πρωί ο βρέθηκε στην Αγιάσο όπου συναντήθηκε με φίλους και αργότερα στο Πέραμα όπου και γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα. Στην φωτογραφία μαζί με την Βάσω Χοχλάκα η οποία και θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ. Συνεχίζει αθόρυβος, τόσο όμως αθορύβως που μερικοί φίλου του εκφράζουν την ενόχληση τους. ‘Ούτε ονόματα μας λέει, ούτε κάτι για πρόγραμμα».  Κουβεντιάζουν επίσης για την ανάγκη της σύνταξης ενός προγράμματος το οποίο ακόμα αγνοούν. Βέβαια από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης, κρατάει τα χαρτιά του κλειστά περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο χορός των ονομάτων για τις υποψηφιότητες προκειμένου να τα ανακοινώσει. Οπότε κι εμείς αναγκαστικά περιμένουμε…

ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Με  την ανακοίνωση της Εριφύλης Χιωτέλλη, κλείνει το παλμαρέ των υποψηφίων. Να περιμένουμε κάποιον από τα ορφανά; Να ξεπεταχθεί κανείς ως έκπληξη; Πάντως σήμερα το πρωί σε γραφείο στελέχους της Δημοτικής Αρχής συναντήθηκαν και συζήτησαν τα … ορφανά. Και κατέληξαν σε αδιέξοδο. Και οσονούπω θα φανούν που θα προσχωρήσουν.




ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ Έχει ήδη καταρτίσει συνδυασμό για κάθοδο του στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Είναι αισιόδοξος, έχει όπως λέει ο ίδιος ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο και οσονούπω ετοιμάζει μέχρι και πολυσέλιδο έντυπο για το πρόγραμμα του! Λέτε η μονομαχία στης Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης να έχει πιο ενδιαφέρον από τον Δήμο Μυτιλήνης;

ΑΦΙΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΟΥΣΕΦ Αν νομίζετε ότι το βαρύ όπλο της Περιφέρειας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνετε λάθος. Είναι η εντυπωσιακή Γιουσέφ που η αφίσα της εμφανίστηκε στους στύλους της Χίου! Κακό δεν είναι μια κι έχουμε απόκριες. Το θέμα είναι όμως ότι συνδιοργανωτής εμφανίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Δεν λέμε απόκριες έχουμε αλλά τέτοιες κακόγουστες εκδηλώσεις και αφίσες είναι λάθος να φέρνουν το όνομα της Περιφέρειας.  

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ


Έτοιμη η ομάδα Κυριάκο; Μάλλον όχι και καλώς έρχεσαι  να την μοντάρεις. Θα τα καταφέρεις όμως με τόσα ατίθασα παιδιά;. Και καλά η ομάδα να μπει στο γήπεδο και να βάλει ένα γκολάκι.; Άμα φάει όμως  φάει αυτογκόλ;
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ