Και επίσημα Δήμος Μυτιλήνης & Δήμος Δυτικής Λέσβου- Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την διάσπαση


Ψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή, η τροπολογία για την διάσπαση των Δήμων Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού. .


Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία υπερψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία για τη διάσπαση των πέντε δήμων (Λέσβου, Σάμου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού).

Η τροπολογία Ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».


ΝΑΙ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΡΩΝ η ΝΔ, ΝΑΙ το ΔΗΣΥ -ΚΙΝΑΛ, ΟΧΙ η ΧΑ, Παρων το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

 Οι δήμοι που δημιουργούνται στην Λέσβο:

– Δήμος Μυτιλήνης, με έδρα την Μυτιλήνη αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.

– Δήμος Δυτικής Λέσβου, µε έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ομιλίες βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αν εξαιρέσει κανείς την βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη η οποία διαφωνεί με τη διάσπαση του νησιού της σε τρεις δήμους, οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν διαφωνία με το περιεχόμενο της τροπολογίας, δηλαδή, το «σπάσιμο» των πέντε δήμων, αλλά:

α) Διαφώνησαν με τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας, μόλις 81 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.


β) Ζήτησαν οι διασπάσεις να μην περιοριστούν μόνο στους συγκεκριμένους πέντε δήμους αλλά να επεκταθούν και στις δικές τους περιοχές.

Απών σε όλη τη διάρκεια της σημερινή ημέρας από τη Βουλή ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Έτσι ο υπουργός δεν άκουσε την έντονη κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που αφορά την διάσπαση των δήμων, στην ουσία του την επέβαλε ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης και άλλοι βουλευτές του κόμματος. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης, την ώρα που η τροπολογία ψηφιζόταν στη Βουλή προτίμησε να βρίσκεται στα τηλεοπτικά στούντιο της ΕΡΤ.