ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Τι αλλαγές φέρνει το σπάσιμο και η Απλή Αναλογική {Πίνακες}...» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (1) Από τον Αλέξη  Χαρίτση περιμέναμε τις ανακοινώσεις για το σπάσιμο, από το  site  airetos.gr μας ήρθαν τα ευχάριστα! Και μετά ο Υπουργός  δηλώνει ότι δεν σχολιάζει διαρροές! Σιγά  μεγάλε, εδώ σου διέρρευσαν ολόκληρη την τροπολογία,  η διαδικασία σ΄ ενόχλησε; Αλλά έχει και τα δίκια του. Διότι το στοιχείο του αιφνιδιασμού χάθηκε και φαντάζομαι ότι σήμερα στο Υπουργείο του θα έγινε χαμός με τηλέφωνα κυβερνητικών βουλευτών. Όλοι θέλουν να σπάσουν τους Δήμους τους! Δεν ρωτάνε τον μεγάλο μεταρρυθμιστή Γιάννη Ραγκούση που τώρα είδε φώς και προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά από την άλλη πλευρά μπράβο τους που κατάφεραν αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι. Να σπάσει ο Δήμος. Και να μην ακούσω δικαιολογίες ότι άλλες τότε οι συνθήκες. Τις συνθήκες τις διαμορφώνουν οι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που βρίσκονται στα πράγματα.
φωτο απο lesvosnews.gr

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ (2) .
 Κι εμείς από την πλευρά μας σας ενημερώναμε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις. Τι είμαστε άλλωστε, κυβερνητικό μέσο; Αρκεί να παρακολουθείς την ροή των γεγονότων όπως αυτή εξελίσσεται σε περιόδους σαν κι αυτή. Και η προσπάθεια αυτή εξαργυρώνεται καθημερινά από τις καταγραφές επισκέψεων. Αλλά ας  πάμε στο ζουμί της υπόθεσης που λέγεται εκλογές με δύο δήμους. Τρίβουν τα χέρια οι υποψήφιοι, τα τρίβουμε κι εμείς! Έχουμε δύο δημάρχους με τριάντα τρεις δημοτικούς συμβούλους έκαστος. Και με την απλή αναλογική έχει να γίνει τουρλουμπούκι!   Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα και μετά μια πρόβλεψη κατανομής εδρών
ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ένας δήμος με 33 έδρες πως κατανέμονται οι έδρες; Φαίνονται στον Πίνακα κάτω όπου λογικά το μεγαλύτερο αριθμό τον έχει η Μυτιλήνη με 20 έδρες. Και η κατανομή στη συνέχεια γίνεται με βάση τον πληθυσμό. Ειδικά τώρα με την απλή αναλογική, θα πρέπει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να κρίνουν μήπως τυχόν τους συμφέρει να εκλεγούν από  την επαρχία κι όχι από την Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης που συνήθως … μποτιλιάρονται τα βαρβάτα ονόματα. Διότι με την απλή αναλογική και με επτά ενδεχομένους συνδυασμούς η εκλογή από την Μυτιλήνη θα ναι μια πολύ δυσκολότερη περίπτωση από τις προηγούμενες φορές.  Με αποτέλεσμα  πολλές εκπλήξεις και με κάποια ονόματα να βρεθούν εκτος δημοτικού συμβουλίου…



ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Εδώ έχει ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί πρόκειται περί ενός καινούργιου Δήμου. Αλλά επειδή συγκεντρώνονται αρκετές υποψηφιότητες, κάποιες εκτός κομματικών στεγανών, κάποιες από τον ίδιο παραταξιακό χώρο. Κι όλα αυτά γαρνιρισμένα με έντονες προσωπικές διαμάχες και φιλοδοξίες. Έχουμε κι εδώ 33 έδρες μόνο που δεν υπάρχει η μεγάλη Δημοτική Ενότητα που θα καρπούται το μεγαλύτερο αριθμό εδρών. Θα έχουμε πολλές και μικρές μάχες στις Δημοτικές Ενότητες όπου η έξυπνη στρατηγική με τα κατάλληλα ονόματα, θα δώσει έδρες. Κι όχι μόνο αυτό. Γιατί λόγω απλής αναλογικής το ζητούμενο δεν θα είναι μόνο να εκλεγεί ο Δήμαρχος. Θα είναι να υπάρξει και η ανάλογη πλειοψηφική αρχή προκειμένου να διοικηθεί ο Δήμος. Διοίκηση βέβαια με απλή αναλογική είναι μεγάλη κουβέντα η οποία θα γίνει μετά από μερικά χρόνια όπου θα έχουμε βιώσει το σύστημα αυτό. Στον Πίνακα λοιπόν κάτω βλέπετε την κατανομή


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. Πάμε σ΄ έναν άλλο ενδιαφέροντα Πίνακα που δείχνει την κατανομή των συνδυασμών με την απλή αναλογική στους Δήμους. Έστω ότι κατεβαίνουν στον Δήμο Μυτιλήνης επτά συνδυασμοί. Ούτως η άλλως ήδη έχει εκφραστεί πρόθεση  από επτά υποψηφίους δημάρχους. Και ας πάρουμε τα παρακάτω υποθετικά αποτελέσματα μόνο και μόνο για να πάρουμε μια ιδέα την προβληματική του συστήματος της απλής αναλογικής. Εστω λοιπόν ότι ο πρώτος παίρνει ποσοστό 30% Βγάζει 10 μόνο έδρες. Τώρα μια πάνω με ενδεχόμενος υπόλοιπα δεν αλλάζει την ουσία του θέματος. Στο δεύτερο γύρο ο Επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού εκλέγεται Δήμαρχος. Δεν κερδίζει όμως τον Δήμο! Γιατί δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 17 εδρών. Οπότε καλείται να κάνει τις ανάλογες συμμαχίες προκειμένου να μπορέσει να διοικήσει. Και εάν τα βρει με τον δεύτερο συνδυασμό έχει καλώς. Γιατί διαφορετικά πρέπει να γίνουν άλλου είδους εξισώσεις. Και βέβαια να μην είμαστε αφελείς. Όλα αυτά δεν θα γίνουν σε βάση … προγραμματικών συγκλίσεων. Θα γίνουν στη βάση Αντιδημαρχιών και Προέδρων διαφόρων φορέων.




ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ Κλείνοντας, για σήμερα,  αυτό το θέμα, παρουσιάζουμε έναν Πίνακα με τα ποσοστά και τις έδρες που πήραν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στις προηγούμενες εκλογές του 2014. Και σ΄ αυτόν συγκρίνουμε την κατανομή των εδρών με το τότε ισχύον σύστημα και με την απλή αναλογική εάν ίσχυε. Ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν καλύτερα, ενδεχομένως και χειρότερα. Ένα είναι το σίγουρο. Ότι οι υποψήφιοι αλλά και οι πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν τους τοπικούς τους εκπροσώπους θα πρέπει ναι μεν να δείξουν την  πρέπουσα σημασία σε προγράμματα. Αλλά κυρίως θα πρέπει να αξιολογήσουν τους υποψηφίους υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της επιλογής που απαιτεί το σύστημα της απλής αναλογικής . Διότι διαφορετικά το μόνο δεν θα φταίει θα είναι το σπάσιμο του Δήμου.



ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ Ένα διαφορετικό άνοιγμα στην κοινωνία θα πραγματοποιήσει τούτη την εβδομάδα. Και πως θα γίνει αυτό; Με λαϊκό πανηγύρι την Τσικνοπέμπτη στα γραφεία του κόμματος που βρίσκονται απέναντι από την Περιφέρεια. Εκεί το κάθε κομματικό μέλος θα φέρει το κάτιτις και θα γίνει το σχετικό  γλέντι. Καλά να περάσουν εμείς περιμένουμε το άλλο γλέντι. Αυτό των εκλογών…
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ  Δεν ξέρουμε για ποιόν ή για ποιους χτυπάει η καμπάνα, αλλά η ανάρτηση του υποψήφιου Δημάρχου Δυτικής πλέον Λέσβου είναι ενδεικτική του  κλίματος που θα επικρατήσει. Και τι λέει; «Οσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρετούν ένα κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη και την προκοπή του τόπου. Επομένως θεωρώ ότι δεν χωράνε προσωπικές επιθέσεις και διασπορά ψευδών, στον κοινό αυτό αγώνα. Ειδικά από ανθρώπους που αφενός υπηρέτησαν και στο παρελθόν τον θεσμό και αφετέρου περιμένουν χρίσματα, στηρίξεις και ευλογίες για να θέσουν υποψηφιότητα. Συνεπώς καλόν θα ήτο να κρατήσουμε ένα επίπεδο»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Τι μαθαίνουμε; Ότι εμφανίστηκαν γκρίνιες στον συνδυασμό για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθείται. Ειδικότερα ο επικεφαλής του συνδυασμού  δεν είναι ικανοποιημένος από την προβολή του και έχει θέσει το θέμα  στον εδώ ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρεθεί λύση. Η μουρμούρα ξεκίνησε και τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό η ένδεια στελεχών του κόμματος που έχει. Ήδη αυτή η ένδεια έχει αντανάκλαση στη στρατηγική που θέλουν να χαράξουν όταν μάλιστα δυσκολεύονται να δημιουργήσουν …. προοδευτικά μέτωπα . Και δεδομένου ότι και η σχέση με τον συνδυασμό του Σπύρου Γαληνού δεν έχει ακόμα καταλήξει στην τελική μορφή του, αντιλαμβάνεται κανείς τι δύσκολες μέρες περιμένουν το κόμμα.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΡΑΤΖΗΣ Μαθαίνω ότι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και για να προλάβει άλλες καταστάσεις ετοιμάζεται να εξαγγείλει την κάθοδο του στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Λέσβου. Στόχος του πρώτος να κόψει τα πόδια άλλων υποψηφίων από το χώρο της Ν.Δ.. Δεύτερος να καταστεί ο μοναδικός  υποψήφιος της παράταξης του. Και τρίτον να στριμώξει τον άσπονδο φίλο Ταξιάρχη Βέρρο. Είναι αυτό που έχουμε γράψει. Ότι τούτος ο νέος  Δήμος θα έχει την δική του ιστορία…
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Εξετάζει την περίπτωση να κατέβει για υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου όπου υπό τη σκέπη του να μονιάσουν οι φιλοδοξίες των γαλάζιων της Δυτικής Λέσβου. Το θέμα έχει ρίσκο γιατί εκτός του ότι είναι καθαρά κομματικό, ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ θα πρέπει ν΄ ασχολείται με τα ευρύτερα κομματικά καθήκοντα. Πόσο μάλλον εάν συμπέσουν και οι εθνικές εκλογές. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ «Έχω δηλώσει παρών στις διαδικασίες της παράταξης μας» γράφει στο facebook του και περιμένει μέχρι την Κυριακή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το σπάσιμο και να εκδηλώσει δυναμικά το ενδιαφέρον του. Άλλος ένας γαλάζιος υποψήφιος όπου αναρωτιέται κανείς πως θα τους συμβιβάσει όλους αυτούς ο Χαράλαμπος Αθανασίου, θα γίνει κάποια ολομέλεια της Ν.Δ. στην Καλλονή ή θ΄ αφεθούν όλα στο έλεος των όποιων εξελίξεων;  Ένα είναι το σίγουρο. Θα περάσουμε καλά….




ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ : «Άσε τους άλλους να παίζουν στα κακοτράχαλα γήπεδα  της προεκλογικής περιόδου. Άρχοντας εγώ μια ζωή στο χορτάρι….»

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ