ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: Βόρειοι, Νότιοι, Γαλάζιοι, Πράσινοι, καραβάκια στις φουρτούνες της αυτοδιοίκησης..... (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)
Από Δευτέρα εως Σάββατο… κάπου εκεί λίγο μετά τα μεσημέρι η παραπολιτική στήλη που αγαπήσατε στις οθόνες σας από το LesvosPost και την ειδική «Παραπολιτική» μας ομάδα…. Η μοναδική παραπολιτική στήλη του νησιού μας…. Προσοχή στις απομιμήσεις


ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ (1) «Μια εβδομάδα εξελίξεων ξεκινά όσο αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Λέσβο. Αυτό πιστεύω και αυτές είναι και οι ενδείξεις που υπάρχουν. Χρόνια πολλά στους Θεοδωρους και στις Θεοδώρες» σημείωνε στο facebook. Κάτι ξέρει αυτός! Λοιπόν καλή εβδομάδα και σε σένα Ταξιάρχη και μπορεί όπως πάνε τα πράγματα να είναι  ζόρικα αλλά ένα έχε στο νου σου. Nil desperandum όπως λέει το λατινικό ρητό.  Μπορεί να γίνει κανά θαύμα, μπορεί να σπάσει ο Δήμος κι έτσι να κατεβάσεις συνδυασμό για τον νέο Δήμο. Λίγες βέβαια οι ελπίδες αλλά είπαμε Nil desperandum. Με αυτά κι αυτά,  Καλλονή γίνετε το κέντρο εξελίξεων και αποφάσεων. Οχι μόνο για την βόρεια πλευρά του νησιού αλλά και το κέντρο των εξελίξεων. Και δεν το λέμε τυχααία . Διαβάστε το επόμενο σχόλιο

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ (2) Ο Δήμος μπορεί να μην έσπασε, συνδυασμό να μην έχει ακόμα, αλλά ξεκίνησε τις αρχηγικές του εμφανίσεις. Και από πού παρακαλώ; Από τον Πολιχνίτο.  Εκεί αύριο στις 7 θα μιλήσει στο Πολύκεντρο του χωριού με θέμα τον Κλεισθένη και γενικότερα τις εξελίξεις στην Λέσβο. Ποιος τον κάλεσε; Ο φίλος του πλέον Δημήτρης Αλεξίου, Πολιχνιάτης ο οποίος κι αυτός τα έχει σπάσει με τον Σπύρο Γαληνό κι εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Ταξιάρχη σε περίπτωση που σπάσει ο Δήμος Λέσβου. Η φωτογραφία δίπλα είναι από το γνωστό τραπέζωμα αυτοδιοικητικών όπου Αλεξίου και Βέρρος κάθισαν δίπλα δίπλα. Κι αυτή η κίνηση που κάνουν δεν ειναι καθόλου τυχαία. Πάνε να προλάβουν άλλες υποψηφιότητες ή διεργασίες στην περίπτωση που σπάσει ο Δήμος. Γιατί ξέρετε πόσοι λουφάζουν τώρα περιμένοντας να σπάσει για να κάνουν «τζα»; Οπότε ο Ταξιάρχης Βέρρος με την γνωστή ευφυΐα που τον διακρίνει μπορεί να προδιαγράψει καταστάσεις οι οποίες δεν τελειώνουν στις 26 Μαΐου. Αλλά ενδεχομένως και για τις επόμενες τετραετίες και όχι μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ. Συγκεντρώθηκαν στο ΠΑΣΙΦΑΗ και συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση έτσι όπως αυτή προδιαγράφεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις που δίνουν ελάχιστες αν όχι αμυδρές ελπίδες για σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Προεδρεύων της συγκέντρωσης ο διορισθείς Γραμματέας της Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Σκουρκέας, παρόντος του υποψηφίου δημάρχου Μιχάλη Μαμάκου. Κυρίαρχα θέματα το  εάν θα σπάσει ή δεν σπάσει ο Δήμος, οι σχέσεις με άλλους πράσινους που εμφανίζουν τάσεις πλεύσης εκτός γραμμής. Επίσης  τα … ορφανά του Σπύρου Γαληνού εάν αυτός τελικά δεν κατέβει, η ανταρσία Παναγιώτη Παρασκευαίδη και γενικά τέθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται των γενικότερων διεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Γιάννη Βατού που με την μακρόχρονη πορεία του και εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , οριοθέτησε την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Αποφασίστηκε πως σε περίπτωση σπασίματος του Δήμου, το κόμμα θα κατεβάσει δικό του ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Σε περιπτωση πάλι ενιαίου Δήμου θα υποστηριχτεί απ΄ όλα τα στελέχη, απ΄ όλο το ΚΙΝΑΛ, ο συνδυασμός του Μιχάλη Μαμάκου. Κάποια στελέχη εξέφρασαν απορίες για την αντιπροσώπευση της ολομέλειες ενώ αποφασίστηκε μια νέα συνάντηση. Αυτή θα γίνει το επόμενο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής όπου αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί  η εκκρεμότητα με το σπάσιμο.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ Γι εκείνον όμως η εβδομάδα ξεκίνησε μια χαρά. Διότι δημιούργησε σελίδα facebook, όπου στην προμετωπίδα γράφει Υποψήφιος Δήμαρχος. Στη συνέχεια ανέβασε το βιογραφικό του κι επειδή είστε περίεργοι σας λέω ότι είναι γεννηθείς του 1949.  Γνωστός άλλωστε ο γιατρός ο οποίος εκλέχτηκε δύο φορές Δήμαρχος Πολιχνίτου και όποτε κατεβαίνει υποψήφιος στον Δήμο Μυτιλήνης/Λέσβου,  εκλέγεται τουλάχιστον δημοτικός σύμβουλος. Αφού είχε εκλεγεί Δήμαρχος Πολιχνίτου το 1982 και το 1990, το 1998 έκανε δικό του συνδυασμό και κατέβηκε στον Δήμο Μυτιλήνης. Πήρε ποσοστό 8,30% και έβγαλε μία έδρα. Δηλαδή τον εαυτό του. Το 2002 έκανε πάλι συνδυασμό, έλαβε  ποσοστό 13,70% και κατέλαβε δυο έδρες.  Τότε στον επόμενο γύρο είχαν περάσει ο γαλάζιος Άρης Χατζηκομνηνός και ο πράσινος Νάσος Γιακαλής. Στήριξε τον συγχωριανό του κι έτσι για πρώτη φορά ο Δήμος Λέσβου κερδήθηκε από υποψήφιο της Ν.Δ.  Το 2010 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του κουμπάρου του Δημήτρη Βουνάτσου που εγκαινίασε και τον νέο Δήμο Λέσβου.  Ούτε η συνεργασία στον Δήμο άντεξε, αλλά ούτε και η κουμπαριά! Ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης βρέθηκε σε μετωπική σύγκρουση με τον Δήμαρχο Λέσβου. Αφού εκτοξεύτηκαν ύβρεις και απειλές, ο Παναγιώτης και άλλα τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποχώρησαν από την παράταξη . Στις εκλογές του 2014 ο γιατρός δεν ασχολήθηκε με τις εκλογές και τώρα επανέρχεται με δικό του συνδυασμό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΟΥΡΚΕΑΣ Ο Γ. Γραμματέας της Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ έδωσε συνέντευξη στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ όπου αναφερόμενος στις εκλογές του Δήμου Λέσβου προέβλεψε ότι «Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουν τρεις υποψήφιοι μας στο Δήμο». Οι τρεις βέβαια ως γνωστόν είναι οι Μιχάλης Μαμάκος και οι δύο αντάρτες Παναγιώτης Παρασκευαίδης και Παναγιώτης Ζαφειρίου. Με αυτή τη δήλωση επιβεβαιώνεται η ρευστότητα του τοπίου στο χώρο αυτό όπου τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

ΝΟΔΕ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει με σκοπό να συζητήσει όλα τα θέματα που άπτονται της τοπικής επικαιρότητας. Βασικό θέμα βεβαίως οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση του συνδυασμού του Στρατή Κύτελη όπου πλέον ξεκάθαρα τα πρωτοκλασάτα ονόματα  του κόμματος τον στελεχώνουν. Πολύ συζήτηση αναμένεται να γίνει σχετικά με την κόντρα Καλογήρου – Μουτζούρη. Εδώ υπάρχουν πληροφορίες μέσα από την ΝΟΔΕ που αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο,  να εκδοθεί ανακοίνωση υποστήριξης υπέρ της Χριστιάνας Καλογήρου. Άλλωστε αυτό θα θεωρηθεί μια φυσιολογική εξέλιξη δεδομένης της έντονης ενόχλησης της Πειραιώς για την όλη κατάσταση που έχει προκύψει. Πέρα τούτου όμως, μέλη της ΝΟΔΕ βλέπουν ότι η όποια δυναμική Κώστα Μουτζούρη δείχνει να λαχανιάζει τη στιγμή που η Χριστιάνα Καλογήρου από την πλευρά της κλείνει με επιδέξιο τρόπο τις όποιες πληγές είχε δημιουργήσει την προηγούμενη περίοδο. Η μόνο πληγή της είναι βέβαια η σχέση της με τον Χαράλαμπο Αθανασίου όπου όμως ο τελευταίος αναγκαστικά θα πρέπει ν΄ ακολουθήσει την κομματική γραμμή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ  Περιοδεύοντας στη Χιο  επισκέφθηκε το χωριό Χαλκειός προκειμένου όπως σημειώνει  "να δουμε και την άποψη του προέδρου της τοπικής Κοινότητας, αφού δική μας άποψη είναι ότι ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και το δικαίωμα των μόνιμων κατοίκων για ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή αποτελούν για μας στόχο.  Στην ίδια συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που μας μίλησε για τα οικονομικά προβλήματα του πρωτοβάθμιου πλέον Συνεταιρισμού, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεμονωμένοι παραγωγοί, οι λίγοι που έχουν παραμείνει. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η νεαρή επιχειρηματίας Αργυρώ Κουτσουραδη που καλλιεργεί και τυποποιεί αρωματικά φυτά της χιώτικης υπαίθρου. Η αγάπη με την οποία περιβάλει τη δουλειά της αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας εφόσον όμως η Περιφέρεια κάνει τη δική της δουλειά που αφορά τόσο στο να φτάσουν τα βότανα της χιακης γης στο φλιτζάνι του κάθε καφενείου, αλλά και να στηρίξει την εξαγωγική προσπάθεια μέσω της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ που θα ενεργοποιήσουμε σε νέες βάσεις.» Αυτά λοιπόν από το μέτωπο των επαφών. Από το μέτωπο όμως της στελέχωσης του συνδυασμού εμφανίζονται κάποιες δυστοκίες για τις οποίες αγωνιά  όχι μόνο ο ίδιος ο υποψήφιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να τις κλείσει. Διότι είναι εμφανής η αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να στελεχώσει με δικά του στελέχη τους συνδυασμούς. Η δε προσπάθεια του να συγκροτήσει … προοδευτικά μέτωπα ανά τοπική κοινωνία δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση. Οπότε τρεχάτε ποδαράκια μας….

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Ανακοίνωσε ονόματα έκπληξη όπως γράφει στην σχετική της ανακοίνωση. Είναι αυτό που λέμε, καλά τα προγράμματα και οι ιδέες, τα ονόματα είναι αυτά που σφραγίζουν τους συνδυασμούς και ενίοτε καθορίζουν το αποτέλεσμα. Για τον Μάκη Αξιώτη είναι έκπληξη από την άποψη ότι στις προηγούμενες εκλογές ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Θα πάρει όμως τώρα τους τόσους δεκάδες ψήφους που είχε πάρει τότε σε μια δεξαμενή Νεοδημοκρατών; Θα συμπαρασύρει μαζί του ψηφοφόρους; Άγνωστο. Γεγονός είναι ότι είναι είναι δημοφιλής επώνυμος και ανεξάρτητα των ψήφων προσδίδει στο ψηφοδέλτιο αέρα νίκης. Πάντως έκπληξη για τον μικρόκοσμο μας δεν ήταν δεδομένου ότι ο λαλίστατος Μάκης το έλεγε και όλοι μας τον γνωρίζαμε. Ο Νίκος Μπαμπάκος μπορεί να θεωρηθεί μια έκπληξη και πρόκειται περί ενός ικανού προσώπου που προσδίδει κύρος στον συνδυασμό. Οι υπόλοιποι γνωστοί από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας απλώς προσδίδουν κομματική νομιμότητα σε τούτες τις δύσκολες εποχές (πες με Μουτζούρη και Αθανασίου)


ΜΑΚΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ Εκνευρισμένος εμφανίστηκε σε γνωστό καφέ της πόλης. Αιτία η αναγκαστική του διακοπή από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην τοπική τηλεόραση στην προεκλογική περίοδο. Αλλά βρήκε την λύση. Θα αρχίσει να κυκλοφορεί εφημερίδα τοίχου! Να το δούμε κι αυτό στην εποχή του ΙΝΤΕΡΝΕΤ άλλο τίποτα δεν θέλω. Μόνο τσιτάτα του Μάο να μην γράφει…

ΑΥΡΙΟ Έχουμε κι άλλα πολλά να σας πούμε αλλά φτάνει για σήμερα. Αύριο πάλι την ίδια πάνω κάτω ώρα όπου θα σας παρουσιάσουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα Πίνακα….

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
Βοήθα Αγγέλα, να τον σπάσω ή να μην τον σπάσω τον Δήμο Λέσβου;

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ