ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: “Αγωνία με λαχτάρα να σε νοιάζομαι σπασμένε Δήμο!” (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

Από Δευτέρα εως Σάββατο… κάπου εκεί λίγο μετά τα μεσημέρι η παραπολιτική στήλη που αγαπήσατε στις οθόνες σας από το LesvosPost και την ειδική «Παραπολιτική» μας ομάδα…. Η μοναδική παραπολιτική στήλη του νησιού μας…. Προσοχή στις απομιμήσεις

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΦΩΤΗΣ ΞΥΔΑΣ Μας συντάραξε όλους η θλιβερή είδηση του θανάτου του.  Οι περισσότεροι τον γνώρισαν μέσα από την υποψηφιότητα του ως Δημάρχου Λέσβου το 2014. Όσοι όμως τον γνώριζαν επί δεκαετίες, ένοιωθαν υπερήφανοι για ένα τέκνο της Λεσβιακής γης που κατάφερε και ξεπέρασε τα στενά σύνορα του νησιού, κάνοντας καριέρα ως διπλωμάτης. Από την μακρινή Καμπέρα στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα έως την Άγκυρα, ως πρέσβης υπηρέτησε τη χώρα μας σε δύσκολες περιόδους.  Λίγο μετά τη σύνταξη του το 2011, έβαλε υποψηφιότητα ως βουλευτής του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Έχασε τη σύζυγο του ενώ το 2014 μπήκε στη μεγάλη περιπέτεια της υποψηφιότητας του ως Δημάρχου Λέσβου. Όσοι τον ήξεραν από κοντά, όσοι τον έζησαν όλα αυτά τα χρόνια νοιώθουν ήδη το μεγάλο κενό της απουσίας του.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ. Η αγωνία κορυφώνεται. Από την πρωί στα αυτοδιοικητικά στέκια, στην Περιφέρεια, στο Δημαρχείο (εκεί να δεις…) και σε παραπολιτικά γραφεία είναι το κυρίαρχο θέμα.  Κάθε τόσο έρχονται πληροφορίες από διάφορα site, ενώ κάποιοι κτυπούν τα τηλέφωνα στην Αθήνα στον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό  και στους Αντιδημάρχους που με την πρωινή πτήση της Aegean πέταξαν προς Αθήνα με μία και μοναδική ελπίδα. Να γυρίσουν θριαμβευτές. Δηλαδή να σπάσει ο Δήμος και να υπάρξει ανακούφιση στο ατσούμπαλο κτίριο της Ελ. Βενιζέλου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βράδυ θα βγει καπνός. Σίγουρο είναι ότι αύριο πρωί  ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μετά του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, θα δώσουν συνέντευξη στο 3ο όροφο του Υπουργείου. Παρακαλούνται τα παράθυρα να είναι κλειδαμπαρωμένα για παν ενδεχόμενο! Στο κλασικό συριζαίικο στυλ μας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω facebook ο καλός μας συμπατριώτης Γιάννης Μπουρνούς: «Μήνυμα προς συντοπίτες "δαιμόνιους ρεπόρτερς" και "αγανακτισμένους παράγοντες παντός καιρού - τέως φανατικούς υποστηρικτές Καποδίστρια-Καλλικράτη": Όταν διαψευστείτε παταγωδώς για ακόμα μια φορά, πόση ώρα θα σας πάρει, να αναιρέσετε τα πύρινα άρθρα, τις δηλώσεις και τις δημοσιεύσεις σας;». Γιαννάκη πήραμε το μήνυμα σου και ξεκινάμε κάμψεις….

ΝΟΔΕ ΛΕΣΒΟΥ. «Κάνουν κωλωτούμπες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι εμείς δεν πάμε πίσω» μονολογούσε χτες στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.  Που τις είδε τις κωλωτούμπες; Σε μέλη της ΝΟΔΕ που διαβεβαίωναν όλους ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους, μέχρι τελικής πτώσης μάλιστα (εννοώντας μέχρι διαγραφής τους!) την υποψηφιότητα Κώστα Μουτζούρη. Τώρα ομοφώνως μεταστράφηκαν και στηρίζουν Χριστιάνα Καλογήρου! Και η μεταστροφή δεν είναι κάτι κακό, θεωρείται άλλωστε απαραίτητο στοιχείο του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι ότι παρέσυραν και  στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρύτανη  ο οποίος προφανώς τώρα ο άνθρωπος θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του. Κι έτσι πρέπει να γίνει,  ειδικά με πρωτοβουλία στελεχών του κόμματος και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου. Με σεβασμό σ΄ έναν άξιο άνθρωπο, σ΄ ένα στέλεχος του κόμματος. Απλώς εντυπωσιάζομαι που αυτό που έβλεπαν οι πολλοί δεν το έβλεπαν οι ίδιοι. Πως οι περιφερειακές εκλογές, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι κατά βάση πολιτικές. Ως εκ τούτου οι επιλογές και οι αποφάσεις είναι θέμα της κεντρικής ηγεσίας του κόμματος. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία κι ευσεβείς πόθοι….

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ. Είναι πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Μυτιλήνης, με λίγα λόγια πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ και μέλος της ΝΟΔΕ. Ο οποίος όμως απουσίαζε από την κρίσιμη συνεδρίαση! Κι όταν έμαθε το αποτέλεσμα του ήρθε ταμπλάς! Τι ήθελες κι εσύ φίλε Παναγιώτη και απουσίαζες; Παρόλα αυτά ζήτησε να στείλει ένα μήνυμα ειδικά από τούτη δώ την ταπεινή στήλη. Τι λέει
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΜΟΥ: 

Εν όψει της από 19.2.2019Ανακοινωσης της ΝΟΔΕ Λέσβου την όποια έσπευσε να δώσει σε δημοσιότητα ο πρόεδρος της ,θα θελα να κάνω γνωστό πως απουσίαζα απ τη συνεδρίαση για προσωπικούς λόγους. Εάν όμως παρευρισκόμουν θα διαφωνούσα όπως και διαφωνώ για τη στήριξη της κ.Καλογηρου ως Υποψήφιας Περιφερειάρχη απο τη ΝΔ . Σεβαστή η γνώμη που μπορεί να έχουν κάποιοι δικός μου λόγος είναι η παρακάτω φωτογραφία που αναδημοσιεύω απ την επίσκεψη του κ. Τσιπρα στο νησί μας..
Μετά τιμής Παναγιώτης Τσακυρης
Δικηγόρος πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Μυτιλήνης και μέλος της ΝΟΔΕ Λέσβου.»  

Ποια είναι η φωτογραφία;
Αυτή που δημοσιεύεται δίπλα. Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει ένα γενικότερο μπάχαλο στην γαλάζια παράταξη με δεδομένο μάλιστα σημερινή δήλωση του Κώστα Μουτζούρη ότι δεν θα κάνει πίσω! Ας πρόσεχαν αυτοί που δεν πρόλαβαν τέτοιου είδους καταστάσεις. Έχει τώρα ελπίδες ο πρύτανης; Τι να σας πω.  Ας δούμε το ψηφοδέλτιο και τότε κρίνουμε την όποια δυναμική του….

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Οπότε στη σημερινή του συνεδρίαση η Χριστιάνα Καλογήρου μπορεί να μην γελάει αλλά θα έχει τον αέρα της νίκης. Γιατί δικαιούνται στην Περιφερειακή Αρχή να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η Περιφερειάρχης για την απόφαση της ΝΟΔΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης επίσης με την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ βλέποντας κι αυτός ανεβασμένες τις μετοχές του. Ο  δε Θοδωρής Βαλσαμίδης γιατί εκτός από  τα έργα που επιβλεπει βλέπει να τρέχουν και ήδη  αποδίδουν καρπούς, παραμένει ο δυνατός άσσος του συνδυασμού.  Ενός συνδυασμού που μπολιάζεται με νέα ονόματα που το καθένα έχει τη δική του διεισδυτικότητα στο εκλογικό σώμα. Και όχι μόνο. Κάποιοι απ΄ αυτούς θεωρούνται ικανοί στη διαχείριση θεμάτων που θα απαιτηθούν προκειμένου να απορροφηθούν μεγαλύτερα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και όλοι γιατί θεωρούν ότι εκτός απροόπτου Περιφερειάρχης θα είναι και πάλι η Χριστιάνα Καλογήρου. Το μόνο που παρακολουθούν είναι η πορεία των άλλων παρατάξεων δεδομένου ότι λόγω απλής αναλογικής θα πρέπει εκ των πραγμάτων να υπάρξει συνεργασία με άλλες δυνάμεις προκειμένου να παίρνονται αποφάσεις και να μην λιμνάζουν τα προβλήματα. Κι όπως έλεγε πρόσφατα ο Θοδωρής Βαλσαμίδης «Το κακό σενάριο δεν είναι να συνεργαστούμε με έναν συνδυασμό. Το κακό θα είναι να χρειαστούν δύο συνδυασμοί!»

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Κι αυτό κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Πως το παιχνίδι δεν τελειώνει με τον Β΄ Γύρο και με την ανάδειξη του Περιφερειάρχη. Θα πρέπει  έπειτα να γίνουν οι σχετικές διεργασίες για σχηματισμό μιας τέτοιας πλειοψηφίας που θα μπορέσει να διοικηθεί  επαρκώς η Περιφέρεια. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον παρακάτω Πίνακα. Οι συνδυασμοί του 2014 για την περιφέρεια, τα ποσοστά τους και οι έδρες με το τότε ισχύον εκλογικό σύστημα σε σύνολο 41 εδρών που έχει η Περιφέρεια. Και τέλος οι έδρες που θα έπαιρναν εάν τότε ίσχυε η απλή αναλογική. Μία έδρα πάνω, μία κάτω από υπόλοιπα δεν αλλάζει την γενικότερη εικόνα. Τι βλέπουμε; Ότι η Χριστιάνα Καλογήρου θα έπρεπε να έλθει σε συμφωνία με τον Νάσο Γιακαλή. ΄Η με την Αγλαΐα Κυρίτση συν άλλη μια από άλλο συνδυασμό. προκειμένου να έχει πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Διότι σε σύνολο 41 έδρες η  πλειοψηφία απαιτεί 22 έδρες. Οπότε το παιχνίδι παίζεται στα ποσοστά αλλά κυρίως στις έδρες όπου θα σηματοδοτήσουν τον … τρίτο δρόμο!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΛΛΗΣ . Εχρίσθη υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ και (ορθώς) έχει ξεχυθεί στη Μυτιλήνη και στα χωριά για επαφές, ζυμώσεις και πλαγιοκοπήσεις ψηφοφόρων. Εμείς τον εντοπίσαμε σε καφέ της πόλης να συνομιλεί με τον Αντώνη Κουμαρά και τον Παναγιώτη Ανδριώτη. Δεν μπορέσαμε να αλιεύσουμε το τι έλεγαν, αλλά σίγουρα όχι για τους αγώνες του Τσάμπιον Λιγκ! Δεν ξέρω πόσους ψήφους θα πάρει, ξέρω όμως ότι μάχεται, τρέχει και η χάρη του έφτασε μέχρι τη Χίο προκειμένου να συναντήσει την Φώφη Γεννηματά! Αν μη τι άλλο προσπαθεί!

ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ (1) Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν υποψήφιος με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα, άσκησε κριτική στην ανακοίνωση των 12 ονομάτων από τον συνδυασμό της νυν Περιφερειάρχη. «Συνδυασμό ανάγκης» τον χαρακτήσε και επεσήμανε: «Από μια πρώτη ματιά μπορεί  άνετα να ισχυριστεί κανείς,  ότι η σύνθεση του ανακοινωθέντος συνδυασμού, δεν αντανακλά τίποτα άλλο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κ. Καλογήρου. Οι σπουδαιότερες των οποίων είναι: Εγκατάλειψη του συνδυασμού  από τα πλέον προβεβλημένα και αυτοδιοικητικά έμπειρα στελέχη, λόγω της υπεροπτικής συμπεριφοράς και της κακής συνεργασίας που είχε όλο το προηγηθέν χρονικό διάστημα. ην απουσία  από τα σοβαρά προβλήματα των νησιών (μεταναστευτικό, αγροτικό, κτηνοτροφικό), την έλλειψη σπουδαίων έργων ικανών να οδηγήσουν τα νησιά μας στην οικονομική ανάπτυξη, και την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας για μελλοντική εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (μελέτες έργων). Πενιχρά τα ισοδύναμα μέτρα, που προώθησε η κυβέρνηση μέσω του ΠΔΕ, σαν αντίβαρο της ζημιάς που υφίσταται ο τόπος από τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.  

ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ (2) Όλα αυτά κατανοητά και λογικά. Όμως η επισήμανση του πως: «μεγάλο μέρους στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. αρνείται να συνδράμει την εκλογική προσπάθεια της κ. Χ. Καλογήρου, μολονότι εκείνη έχει λάβει επίσημα το χρίσμα από το κόμμα που φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση την ερχόμενη τετραετία» μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τον λόγο που διαμαρτύρονται τα στελέχη της Ν.Δ. Διότι τα στελέχη αυτά δεν διαμαρτύρονται για το έργο. Διαμαρτύρονται που δεν τους φέρεται καλά και ότι δεν είναι πολύ Νέα Δημοκρατία!

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ. Η Περιφερειάρχης που δημιουργεί υποψηφίους Δημάρχους! Νίκος Κατρακάζος (ΣΑΜΟΣ), Βαγγέλης Γιαρμαδούρος (ΛΗΜΝΟΣ), Στρατής Κύτελης (ΛΕΣΒΟΣ) και  Σταμάτης Κάρμαντζης(ΧΙΟΣ). Τι κοινό έχουν οι τέσσερες τους; Πρώτον είναι Αντιπεριφερειάρχες. Δεύτερον κανείς τους δεν κατεβαίνει ξανά με την νυν Περιφερειάρχη. Τρίτον όλοι τους θα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Δήμο! Τέταρτον θα υπάρξει στις 26 Μαΐου. Ενδέχεται να εκλεγούν και οι τέσσερις!

ΚΙΝΑΛ Εδώ η κατάσταση παραμένει ρέουσα κι ενίοτε εκρηκτική. Σ΄ αυτό συνέβαλε και η Δευτεριάτικη συνέντευξη του Γραμματέα της Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ  Μιχάλη Σκουρκέα ο οποίος  όχι μόνο δεν στήριξε δυναμικά την υποψηφιότητα Μιχάλη Μαμάκου αλλά ούτε καν ανέφερε τον όνομα του! Σ΄ έναν άνθρωπο που χρόνια δίνει το παρών στο τοπικό γίγνεσθαι, Δήμαρχος Πλωμαρίου, γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι έχοντας πάρει πρόσφατα μάλιστα το χρίσμα από το ίδιο το κόμμα! Για το λόγο αυτό εκδόθηκε δήλωση στήριξης προκειμένου να βάλει (ξανά) τα πράγματα στη θέση τους.

ΣΥΡΙΖΑ Εδώ εκείνοι έχουν άλλο πρόβλημα. Ενώ θέλουν να …Πασοκοποιηθούν στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής του κόμματος, το πρόβλημα τους είναι ότι δεν βρίσκουν πρόθυμους πλέον Πασόκους να τους προσελκύσουν. Και οι προσπάθειες τους να κρατήσουν κάποιους που σήμερα στεγάζονται στη Δημοτική Αρχή  του Σπύρου Γαληνού, είναι έωλες. Διότι αρνούνται να στεγαστούν υπό άλλον υποψήφιο πλην του νυν Δημάρχου. Και σε περίπτωση που αυτός δεν κατέβει, σχεδιάζουν να μετακομίσουν στο Περιφερειακό. Τώρα σε ποιους αυτός μένει να φανεί…  Προς το παρόν περιμένουν με αδημονία την επιστροφή του Δημάρχου από την Αθήνα με την προσδοκία να φέρει καλές ειδήσεις. Ποιες είναι οι καλές ειδήσεις; Να σπάσει ο Δήμος και να κατέβει στις εκλογές ο νυν Δήμαρχος…Λέτε να τους βγει;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΣΙΝΑΝΗΣ Μας επέπληξε ο δραστήριος τεως Πρόεδρος του Ιππείου και  προεδρος του Φορέα Δικτύου Κοινοτήτων για το προ ημερών περιπαικτικό μας  σχόλιο, ότι τα χωριά θα ξαναγεννηθούν με τις αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης. Μας συμβούλευσε μάλιστα να τον διαβάσουμε. Και για  αυτομαστίγωση  ήδη τον έχουμε διαβάσει δυο φορές  στην τοπική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ «ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ». Και γιατί όχι και τρίτη φορά αναμένοντας με αδημονία την πρώτη του Σεπτέμβρη για να ξαναγεννηθούν τα χωριά μας. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Πως εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι, όσο καλός κι αν είναι ένας νόμος, δεν τραβάει. Και απόδειξη το Ιππειος. Όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις αλλαγές για να αναγεννηθεί. Χάρις στις ικανότητες και τη δραστηριότητα του  Προκόπη Σινάνη το χωριό του έχει αρχίσει ήδη και ξαναγεννιέται!

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Καμένο τοπίο έγινε ο δρόμος προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Απαιτείται άμεσος επανασχεδιασμός

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ