ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: Σήριαλ με το σπάσιμο, αψιμαχίες Κεντροδεξιών, Κεντροαριστερών! Και πολλά άλλα…με PICS..!


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ  «Σε λίγες ημέρες θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις και θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση πριν το νέο έτος… Πολύ περιορισμένες, λοιπόν, παρεμβάσεις τώρα, εκεί που τα πράγματα είναι οριακά, συνολικότερη διαβούλευση και μεταρρύθμιση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Ποιος τα έλεγε αυτά;  Ο Υπουργός Εσωτερικών  Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στο aftodioikisi.gr στις 15 Νοεμβρίου. Από τότε πέρασαν τρεις μήνες, βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ο χρόνος τρέχει  και πλέον  είναι όλα στον αέρα. Ερώτημα. Τα προβλήματα που βάζει σήμερα ο υπουργός δεν υπήρχαν όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις;  Τα προβλήματα αυτά δεν υπήρχαν όταν ο Σκουρλέτης δήλωνε και έβαζε χρονικές προθεσμίες; Ο Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης όταν το 2017 υποσχόταν κλείσιμο του θέματος μέχρι τέλος της τότε χρονιάς, δεν τα γνώριζε τα προβλήματα; Τελικά ποιος δουλεύει ποιόν; ΄Η τα ήξερε ο Σκουρλέτης και δεν έκανε την πρέπουσα διαδικασία για να αρθούν τα όποια προβλήματα. ΄Η τα αγνοούσε και απλώς έκανε την στρατηγική  «απελθέτω  απ΄ εμού το ποτήριον τούτο»! ΄Η χρησιμοποιούν την στρατηγική «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» οπότε θα σπάσουν τα νεύρα και των αντιπάλων αλλά και των δικών τους….

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ…. Να θυμηθούμε και την τοπική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Μπλόκια» που χαρακτήριζε τον Ιούνιο του 2018, «παπαγαλάκια» όσους διακινούσαν σενάρια ότι δεν θα έσπαγε τότε ο Δήμος Λέσβου! Σήμερα έχει περάσει  ενάμισι χρόνος, ο Δήμος δεν έχει σπάσει και η αβεβαιότητα, πλην βεβαίως βουλευτή Γιώργου Πάλλη, είναι δεδομένη. Βέβαια το θέμα της διάσπασης δεν έχει κλείσει αλλά η όλη εξέλιξη δείχνει την ευκολία με την οποία οι Συριζαίοι αντιδρούν σε όποιον εκφράσει μια διαφορετική άποψη η εκτίμηση.  Παπαγαλάκια, ακροδεξιοί, εθνικιστές… Δεν το αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά τελικά καταντούν μπούμεραγκ για τους ίδιους; 

ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ Τα νεύρα των αυτοδιοικητικών έχουν χτυπήσει κόκκινο με την εκκρεμότητα του σπασίματος του Δήμου. Διότι δεν επηρεάζει μόνο τις Δημοτικές αλλά και τις Περιφερειακές δεδομένου ότι αναμένονται μεταπηδήσεις στελεχών. Επίσης,  οι Συριζαίοι αγωνιούν για την υποψηφιότητα  …Σπύρου Γαληνού ενώ οι Αντιδήμαρχοι του για το μέλλον τους σε περίπτωση που δεν κατέβει. Οι Κεντροαριστεροί  κάνουν σχέδια επί χάρτου συνοδεία αλκοολούχων ποτών και οι κεντροδεξιοί αναμένουν  τη γραμμή από τον εορτάζοντα σήμερα  Χαράλαμπο Αθανασίου. Σ΄ αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα αρχίζουν να εμφανίζονται οι συνδυασμοί, οι υποψήφιοι και οι πρώτες αψιμαχίες. Αυτές θα είναι άλλωστε το αλατοπίπερο τούτων των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αψιμαχίες που έχουν ξεκινήσει στην Κεντροδεξιά με την κάθοδο Κώστα  Μουτζούρη και στην Κεντροαριστερά με τα πράσινα στελέχη να παίζουν σε πολλά και διάφορα ταμπλό.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ  (1) Άρχισαν λοιπόν οι αψιμαχίες στο στρατόπεδο των Κεντροαριστερών. Ο Μιχάλης Μαμάκου με δήλωση του επικρίνει την παρέμβαση Σταύρου Πολίτη για την καθυστέρηση της δακοκτονίας. Τον χαρακτηρίζει  «Ρομπέν των ελαιοπαραγωγών»  (!;) ενώ επισημαίνει πως ο «ο κόσμος έχει μνήμη και συναίσθηση». Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πλανώνται υποψίες για κάθοδο συνδυασμού του Παναγιώτη Παρασκευαίδη τον οποίον θα στελεχώσει  ο σύγχρονος Ρομπέν. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες (οι πληροφορίες μας  λένε ότι μάλλον δεν θα προχωρήσει σε συνδυασμό) και  σε συνδυασμό με την κάθοδο του Παναγιώτη Ζαφειρίου, τότε η Κεντροαριστερά θα γίνει ροντέο όπου θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους. Και χαρακτηρισμοί τύπου «Ρομπέν των ελαιοπαραγωγών» θα θεωρούνται  μάλλον ευγενικοί. Πάντως σε περίπτωση που δεν κατεβάσει συνδυασμό ο  Παναγιώτης Παρασκευαίδης, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Στρατή Κύτελη. Οπότε η ρεβάνς αναμένεται να δοθεί μετά τις εκλογές και στα παζάρια των μετεκλογικών συνεργασιών!

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ (2) Κι ενώ στο παιχνίδι των Κεντροαριστερών στον Δήμο τείνει να ξεφύγει, στην Περιφέρεια ένας ένας στρατολογούνται στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Χριστόφα. Με ανακοίνωση του ο Ηρακλής Βερβέρης επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό «ΤΟΛΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ». Σύντομα αναμένεται να … τολμήσουν και άλλοι την προσχώρηση τους στον συνδυασμό. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα είναι ένας καθαρά πράσινος συνδυασμός ή θα καταφέρει να  … χρωματιστεί και με άλλα άτομα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Απτόητος εκείνος από την φιλολογία σχετικά με το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου συνεχίζει ήρεμα και αποφασιστικά την πορεία του προς τις εκλογές. Στον αχταρμά των Κεντροαριστερών έχει αναδειχθεί το πρόσωπο αυτό  που θα ηγηθεί ως επικεφαλής συνδυασμού είτε σε ενιαίο Δήμο είτε εφόσον σπάσει. Και ουδόλως τον ενδιαφέρει εάν θα είναι υποψήφιος ο Σπύρος Γαληνός. Αυτή τη περίοδο όπου οι διεργασίες κορυφώνονται,  αξιοποιεί  την αυτοδιοικητική του εμπειρία ως Δήμαρχος Πλωμαρίου, κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται για να στελεχωθεί ο συνδυασμός με τους καλύτερους. Ήδη υπάρχει τέτοια κινητικότητα από αυτοδιοικητικούς  που τον κάνει να αισιοδοξεί για ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα τον καταστήσει πρωταγωνιστή των εξελίξεων.  Εκ χαρακτήρος ήρεμος και χωρίς να λέει πολλά,  ακούει με προσοχή τους πάντες περιμένοντας την ώρα που θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ…ΦΩΤΟ...Πριν μερικά χρόνια θα ήταν δύσκολο να συνυπάρξουν. Τα χρόνια πέρασαν και οι καταστάσεις έφεραν τους χθεσινούς … εχθρούς να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Αυτό που ξεκίνησε δηλαδή με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δείχνει να συνεχίζεται επιτυχώς και στην βάση όπου στελέχη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συζητούν, συνδιαλλέγονται και σχεδιάζουν ενίοτε από κοινού τις παρεμβάσεις τους στην τοπική κοινωνία, ειδικά τώρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σ΄ αυτό βέβαια …βοήθησε σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τεμάχισε την κοινωνία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ατύπως μια μεγάλη παράταξη με το όνομα ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ! Ετσι ο φακός του LesvosPost … συνέλαβε στην Μαρίνα Μυτιλήνης να συζητούν σε διαφορετικά τραπέζια τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν ο Γιάννης Βατός, Νάσος Γιακαλής, Στρατής Τζιμής και Βαγγέλης Μάκρας. Όλα αυτά μέχρι να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα και αρχίσουμε πάλι τα ίδια…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ.  Ήδη εξετάζει τις κινήσεις της στο ενδεχόμενο  να μην είναι υποψήφιος ο Σπύρος Γαληνός. Τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα εγκλωβιστεί σε λογικές Συριζαίων. Ο Δημήτρης Βουνάτσος την (ξανά) πιέζει να κατέβει στο Περιφερειακό με τον συνδυασμό εννοείται του Κώστα Μουτζούρη. Εκεί εκτός της σημαντική βοήθεια του πρώην Δημάρχου θα αξιοποιήσει τη δουλειά που έκανε στους κοινωνικούς φορείς και είναι βέβαιο ότι θα πάρει πάρα πολλούς ψήφους που ενδεχομένως την φέρουν στην πρώτη θέση. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ (1) Επικεφαλής του συνδυασμού   «Συμπαράταξη Πολιτών» συνεχίζει επαφές κι επισκέψεις. Μαθαίνουμε όμως ότι εμφανίζονται μεγάλες δυστοκίες για την στελέχωση του συνδυασμού με άτομα που θα διαπερνούν τα στενά κομματικά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ.  Εάν οι προσπάθειες δεν ευοδώσου ο συνδυασμός θα μετατραπεί σε «Συμπαράταξη Πολιτών ΣΥΡΙΖΑ» και θα προσπαθεί να μαζέψει τα ερείπια  που αφήνει πίσω της η κυβερνητική πολιτική. Ήδη τα μηνύματα από τις μεγάλες πόλεις και περιφέρειες δεν είναι καθόλου ευοίωνα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα πρέπει να διαχειριστεί την όλη υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών  ως μια ήδη χαμένη υπόθεση. Άλλωστε όλοι οι άλλοι συνδυασμοί μηδενός εξαιρουμένου, στοχεύουν να … τσιμπήσουν από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ (2) Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας, η Αγλαΐα Κυριτση ούτε καν είχε πιάσει το 20%. Για την ακρίβεια είχε πάρει 19,37%. Τώρα τα πράγματα είναι τόσο απογοητευτικά που κάποιοι πρώην σύντροφοι τους υποστηρίζουν ότι θα χάσουν και από το ΚΚΕ που τότε ο Στρατής Κόρακας είχε πάρει 14,68% στην Περιφέρεια. Ναι τόσο άσχημα…. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικών δημοσιογράφων προκειμένου να ενισχυθούν υποψήφιοι του.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ. Νέος είναι και λογικό είναι να στοχεύει στους νέους με διαφορετικά μέσα από τους μεσήλικες (και βάλε….) υποψηφίους. Έτσι κυκλοφόρησε ένα μικρό βίντεο κλιπ όπου ο ίδιος με φόντο την Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης καλεί τους νέους για συζήτηση την Δευτέρα στις 6,30 το απόγευμα στο HOME. Αλλά εκτός αυτού έχει αρχίσει και εκδίδει στα πρότυπα άλλων υποψηφίων το δικό του newsletter όπου από εκεί μέσα θα ενημερώνει τις θέσεις του, το πρόγραμμα του συνδυασμού του αλλά και την εν γένει δραστηριότητα του. Έχετε την δυνατότητα να μπείτε στην σελίδα του στο facebook και να εγγραφείτε.

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Ομάδα κρούσεως έτοιμη για κατάληψη βραχονησίδας  Κώστα Μουτζούρη;