ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: “Βόρειοι εναντίον Βορείων αλλά και νέα ονόματα στην προεκλογική πιάτσα” (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (1)  Η  απλή αναλογική μπήκε στη ζωή μας με στόχο να  αλλάξει την πολιτική μας κουλτούρα (ναι όλα τα είχαμε η κουλτούρα μας έλειπε…). Τελικά τείνει να καταλήξει λαιμητόμος των πολιτικών κομμάτων! Αρχή γενομένης από τους πράσινους. Πάμε εδώ στον Δήμο όπου οι πράσινοι έχουν γίνει τέσσερα κομμάτια! Ένα κομμάτι οι … ορθόδοξοι στεγάζονται στον Μιχάλη Μαμάκο, ο  Παναγιώτης Ζαφειρίου θα μαζέψει κι αυτός όσους πράσινους μπορέσει, ο γιατρός Παναγιώτης Παρασκευαίδης θα έχει τους δικούς τους που ήδη ένας ένας εμφανίζονται. Και που είναι το τέταρτο κομμάτι; Μέσα στην παράταξη του Σπύρου Γαληνού στους οποίους βέβαια επικρέμεται ο φόβος και ο τρόμος να μείνουν … «ορφανά»! Όλα αυτά απόρροια της … απλής και άδολης αναλογικής!  Θα κατέβουν κι όσες έδρες πάρει ο καθένας,  για να διεκδικήσει ένα κομματάκι ή κομματάρα εξουσίας. Και δεν είναι οι κόντρες που θα ξεσπάσουν τώρα την προεκλογική περίοδο μεταξύ πρώην και νυν συντρόφων. Είναι οι αλλοξ…ιές που θα γίνουν μεταξύ του όποιου Δημάρχου και των παρατάξεων προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Για να δικαιωθεί ο φίλος μου ο Γιώργος που γράφει στο facebook του για εκλογές συνδιαλλαγής και συναλλαγών! Και αναμφισβήτητα θ΄ αλλάξει η πολιτική μας κουλτούρα. Θα γίνουμε όλοι κυνικοί….

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ (2) Τα ίδια φαινόμενα, πιθανόν  σε περιορισμένη έκταση να δούμε και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα υπάρξει μεγάλη προσωπική κόντρα μεταξύ στελεχών ανάλογα με το εάν  στηρίζουν Χριστιάνα Καλογήρου ή Κώστα Μουτζούρη. Εκεί ενδεχομένως να κρατήσουν ως αστοί τα προσχήματα, αλλά μεγάλη μάχη θα ξεσπάσει στην δημιουργία πλειοψηφίας. Όπου ενδέχεται να δούμε το φαινόμενο Συριζαίοι και μερίδα Νεοδημοκρατών να συνεργάζονται για την κατάληψη της θέσης του Περιφερειάρχη με αντιπολίτευση τους … επίσημους Νεοδημοκράτες. ΄Η το άλλο. Νεοδημοκράτες και Πασόκοι να συνεργάζονται για την πλειοψηφία έχοντας  αντιπολίτευση μερίδα Νεοδημοκρατών και Συριζαίων! Και στη μέση βέβαια οι καρέκλες! Θα γίνουμε όλοι κυνικοί.

ΒΟΡΕΙΟΙ (1) Που είχαμε μείνει χτές; Στους Βόρειους, παιδιά ως γνωστόν ατίθασα που κάνουν τη ζωή πατίνι  ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του στην άποψη του Ταξιάρχη Βέρρου περί συνεργασίας του με Συριζαίο. Εδώ αυτοί δεν έχουν να καλύψουν τους δικούς τους συνδυασμούς, σιγά μην δανείσουν και σε άλλους.  Ο οποίος υποψήφιος Δήμαρχος ως primus inter pares του συνδυασμού, θα πάρει τους δρόμους για να επισκεφθεί  τις Δημοτικές Ενότητες.  Και όπως ο primus inter pares έγραψε (στα ελληνικά)  στο facebook, « Συμφωνήσαμε επίσης ότι στην περίπτωση που η διάσπαση δεν θα γίνει , να συζητήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας ,αρνούμενοι να γίνουμε αυτοδιοικητικοι παρίες». Και ποιοι είναι οι παρίες παρακαλώ;

ΒΟΡΕΙΟΙ (2) Εν τω μεταξύ οι άλλοι Βόρειοι Στρατής Κυρατζής, Αντώνης Κουμαράς κλπ, δηλώνουν ότι δέχονται αφόρητες πιέσεις από συνδυασμό (πες με Κύτελη), διότι όπως υποστηρίζουν, η εκλογική εμβέλεια τους είναι πολύ μεγαλύτερη των άλλων (πες με Βέρρο). Θεωρούν πως ότι είτε σπάσει είτε δεν σπάσει η δική τους παρουσία σε ψηφοδέλτιο θα είναι καταλυτική για την νίκη του. Η δε φωτογραφία που παρουσιάζουμε με τον υπ. αριθμόν ένα της ΝΟΔΕ Στρατή Καραγεωργίου και τον στενό συνεργάτη του Χαράλαμπου Αθανασίου Βαγγέλη Μάκρα περνάει μήνυμα! Έτσι για να φοβάται και ο Ταξιάρχης!

ΒΕΡΡΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ Δεν ξέρω τι θα κάνει στις εκλογές αλλά σίγουρα θα μας μάθει λατινικά! Εάν σε κάθε καθημερινή του δήλωση  ή ανάρτηση στο facebook, έχει κι ένα λατινικό ρητό ένα είναι το σίγουρο. Πως με βάση το γεγονός ότι για τις εκλογές έχουμε ακόμα ενενήντα περίπου μέρες, τότε τέλη Μαΐου μας βλέπω εκτός από ψήφο να δίνουμε και τεστ στα Λατινικά!






ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΣ Δημοσιεύματα στο facebook τον φέρνουν να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στον Δήμο Καλλονής, εάν βέβαια αυτός σπάσει. Πολιχνιάτης ο Άρης έχοντας διατελέσει και Δήμαρχος Μυτιλήνης, είναι βέβαιο ότι θα συσπειρώσει μεγάλες ομάδες εκλογέων. Από την άλλη ενδεχομένως να αντισυσπειρώσει αλλά εμείς είμαστε πάντα αισιόδοξοι. Θα του δώσει το χρίσμα η Ν.Δ. η οποία έχει στο μυαλό της άλλο όνομα εάν σπάσει ο Δήμος; Θα θελήσει μα το δώσει σ΄ έναν υποψήφιο που όμως από την άλλη θα στηρίζει τον αντάρτη υποψήφιο Περιφερειάρχη;  Διότι είναι γνωστό και το έχει δηλώσει επανειλημμένως  ότι με όλες τις δυνάμεις του θα στηρίξει τον Κώστα Μουτζούρη στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Αυτό στην καθημερινότητα λέγεται κουλουβάχατα…..

ΓΚΑΛΟΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η πλευρά της Χριστιάνας Καλογήρου αφήνει να διαρρεύσει αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε πρόσφατα στην Περιφέρεια μας. Λεπτομέρειες δεν δίνουν, δίνουν όμως δύο στοιχεία. Πρώτον ότι προηγείται η νυν Περιφερειάρχης ενώ δεύτερος εμφανίζεται ο Παναγιώτης Χριστόφας με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Θεωρούν επίσης πως ο κόσμος της Ν.Δ. συσπειρώνεται στο πρόσωπο της Χριστιάνας Καλογήρου ενώ παρατηρείται μειωμένη πλέον στήριξη στελεχών του κόμματος στον Κώστα Μουτζούρη. Πάντως όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο πιέζουν οι καταστάσεις για κλείσιμο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Περιφέρεια δεδομένης της πολιτικής σημασίας των εκλογών αυτών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ Επιμένει να λέει ότι θα κατεβάσει συνδυασμό. Τι λέει όμως ο φίλος του Στρατής Κύτελης με τον οποίον  τα έπιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο Απάγκιο;  Διότι εκείνος υπομονετικά ακόμα τον περιμένει να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του.  ΄Η τελικά θα υποκύψει στους πολιτικούς του φίλους Σταύρο Πολίτη, Γιώργο Φλώρο και Αλέκο Γιατζιτζόγλου που επιμένουν για ξεχωριστό συνδυασμό; Κουλοβάχατα!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Έκανε λάθος! Έπρεπε να έχει κλείσει πιο μεγάλο χώρο  για την συγκέντρωση που πραγματοποίησε χτες με νέους της πόλης. Βεβαίως ξεμύτισαν και κάποιες παλιοσειρές όπως ο Παναγιώτης Προβέτζας, ο Γιάννης Τσακίρης, ο Ηρακλής Βερβέρης οι οποίοι προφανώς με την παρουσία του πέρασαν το μήνυμα  «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό»! Αφού τους μίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τους μοίρασε και χαρτιά για διαγώνισμα! Το κάθε τραπέζι για δεκαπέντε λεπτά θα έκανε τον Περιφερειάρχη και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης καλούνταν ν΄ απαντήσει! Πολύ έξυπνο. Διότι  έτσι έβαλε νοερά τους νεαρούς καλεσμένους στο τιμόνι της εξουσίας, έστω και μέσα από μια ασφυκτικά γεμάτη καφετέρια. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, καταναλώθηκαν καφέδες, προβλέψεις και μπόλικη αισιοδοξία. Και γιατί όχι;

ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ   «Συγκροτήσαμε ένα πλατύ, αυτόνομο αυτοδιοικητικό σχήμα, στη βάση προϋπαρχόντων κινήσεων που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και που ενσωματώνουν με σαφήνεια αριστερά, αντινεοφιλελεύθερα, αντιμνημονιακά, αντικυβερνητικά, κινηματικά χαρακτηριστικά για να υπερασπιστούμε τα λαϊκά συμφέροντα (ρεύμα, νερό, στέγαση, παιδεία, υγεία κλπ) και το περιβάλλον από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση». Αυτά τονίζει χαρακτηριστικά στην προγραμματική του δήλωση ο υποψήφιος πλέον Περιφερειάρχης. Μόνο που θα μας επιτρέψει μια παρατήρηση. Ότι πλέον  η λέξη «αντί» αφαιρεί παρά προσθέτει ψήφους. Ο κόσμος δεν αρκείται στα αντί. Θέλει παράλληλα και  ρεαλιστικές πολιτικές προοπτικές σ΄ εάν δεδομένο οικονομικό περιβάλλον. Μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτό είναι το περιβάλλον. Και θα έπρεπε να προβληματιστεί από το γεγονός ότι παρά την μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή δεν εισπράττεται από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ακριβώς επειδή  ο κόσμος θέλει ρεαλιστικές προτάσεις στο δύσκολο αλλά δεδομένο περιβάλλον.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ Ερωτηματικά προκάλεσε η απουσία του από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δεδομένου ότι ήταν εδώ στην Μυτιλήνη όπου συμμετείχε στην πρωινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως έγινε χαμός με ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου Στρατή Τζιμή με θέμα την κατανομή ενός ποσού περίπου 350.000 ευρώ. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός δεν απάντησε επί της ουσίας με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καβγάς μεταξύ των δύο. Επί του θέματος πάντως αναμένεται και συνέχεια με ανακοίνωση που μοίρασε ο πρώην Αντιδήμαρχος στα μέσα ενημέρωσης.

ΕΡΓΑ Μπορεί τα έργα να μην ξεκίνησαν αλλά οι ταμπέλες άρχισαν να μπαίνουν! Η φωτογραφία είναι από το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης όπου οσονούπω θα ξεκινήσουν τα έργα βελτίωσης. Ποσό 450.000 ευρώ! Δεν αρκεί όμως να κάνουμε έργα θα πρέπει να υπάρχει και η σωστή διαχείριση και προφύλαξη από κακοποιά στοιχεία. Γιατί και πρίν μερικά χρόνια,  επί τούτης της Δημοτικής Αρχής είχαν δοθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ αλλά η εγκατάλειψη της, έφερε το σημερινό χάλι.







ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Καλά αν σπάσει πάω με Βέρρο. Αμα δεν σπάσει όμως τι κάνουμε;


ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ