ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: “Βόρειοι Νότιοι στα δίκτυα της Απλής Αναλογικής...” (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)



Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ  Με ανάρτηση του στο facebook  είχε εκφράσει στις 11 Φεβρουαρίου, την  βούληση  του να είναι παρών στις διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας για τον υποψήφιο Δήμαρχο του νέου Δήμου. Τώρα που δημιουργήθηκε ο νέος Δήμος αναμένεται  να δώσει το παρών.Και βέβαια δεν είναι ο μοναδικός από την παράταξη του. Το ζητούμενο όμως είναι το πώς η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  θα τιθασεύσει τυχόν άλλες φιλοδοξίες.  Τι διεργασίες και ζυμώσεις θα γίνουν, πως και από ποιόν θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα αυτά προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος πορείας των ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της Ν.Δ.  Ήδη γνωρίζουμε ότι ο Στρατής Κυρατζής επιθυμεί σφόδρα να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου με τη στήριξη του κόμματος. Και εάν υποθέσουμε όπως φαίνεται, κατέβει το κόμμα διασπασμένο στην Περιφέρεια μεταξύ Καλογήρου και Μουτζούρη, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αυτό θα επιδράσει στις δημοτικές εκλογές δεδομένου ότι αρκετοί ακόμα ….αντάρτες ελλοχεύουν στην Ν.Δ. Κι ένας απ΄ αυτούς είναι ο Απόστολος Αλατζας ο οποίος πολλάκις έχει εκφράσει ότι στηρίζει τον πρύτανη. Θα παίξει ρόλο ποιον υποψήφιο Περιφέρειας θα στηρίζει ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος; Με βάση αυτά, υπάρχουν κι άλλα πολλά τα οποία θα εμφανιστούν κατά την πορεία της ανάδειξης των υποψηφιοτήτων, αναμένονται νέες αναταράξεις στο χώρο της Ν.Δ.. Και με τον Χαράλαμπο Αθανασίου να  καλείται να συγκεράσει  διαφορετικά συμφέροντα και προσωπικές διαμάχες. Γιατί ενώ οι Νότιοι της Ν.Δ. τελικά θα καταλήξουν να στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του Στρατή Κύτελη, οι Βόρειοι θα πρέπει ακόμα να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις. Αποφάσεις που προφανώς θα κληθούν να τις πάρουν τα κομματικά όργανα με συνεδριάσεις που αναμένεται να γίνουν στην Καλλονή η ενδεχομένως σε άλλα χωριά.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΡΕΙΩΝ.(1) Άλλωστε τώρα με την οριστικοποίηση του σπασίματος, ένας ένας θα εμφανίζονται οι υποψήφιοι που μέχρι τώρα έξυπνα ποιών, κούρνιαζαν στο περιθώριο της παραφιλολογίας των υποψηφιοτήτων.  Και βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν θα έχουν τόσο οι υποψηφιότητες των Επικεφαλής που λίγο πολύ είναι γνωστοί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στελέχωση των συνδυασμών που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα σκάσουν βόμβες που ενδεχομένως ανατρέψουν τα υπάρχοντα δεδομένα. Ενδιαφέρον επίσης θα έχουν οι δεξαμενές από τις οποίες θα αντλήσουν τους ψηφοφόρους τους. Πόσο θα επιδράσει η κομματική προτίμηση και πόσο η προσωπικότητα του υποψηφίου; Εάν κατεβάσουν αυτόνομα ψηφοδέλτια όλες οι παρατάξεις, θα μπορέσει ο Ταξιάρχης Βέρρος να τις διεμβολίσει  έτσι ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο και από εκεί και πέρα ότι προκύψει; Θα τον ενισχύσει ουσιαστικά ο Άρης Ελευθερίου;  Θα είναι ισχυρά στελεχωμένα τα ψηφοδέλτια που θα έχουν το ανεπίσημο χρίσμα της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ. ; Ερωτήματα που παίζουν σημαντικό ρόλο για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε εάν η δυναμική που εμφανίζει ο Ταξιάρχης Βέρρος συνεχίζει να υφίσταται υπό το πρίσμα των όποιων νέων εξελίξεων στους άλλους χώρους. Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή συγκέντρωση του στην Πέτρα όπου συζήτησε με φίλους του τα προβλήματα της περιοχής.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΡΕΙΩΝ.(2) Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά θα γίνονται σ΄ έναν Δήμο που το ΚΚΕ εμφανίζεται ισχυρό. Που σημαίνει ότι εάν επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο, σε τέτοιες αβέβαιες καταστάσεις, με αντιπαραθέσεις των άλλων συνδυασμών, με προσωπικά συμφέροντα να αλληλοσυγκρούονται, μπορεί δυναμικά να μπει στο παιχνίδι του Β΄ Γύρου και από εκεί και πέρα ότι προκύψει. Υπάρχει βέβαια και η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ την οποία θα κληθεί να αντλήσει ο Στρατής Ζαφείρης. Δύσκολο το έργο του διότι αφενός μεν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι αναγνωρίσιμος, αφετέρου θα πληγεί και από την όποια κυβερνητική φθορά. Γιατί αυτή υπάρχει έστω και εάν έσπασαν τον Δήμο. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους. Στελέχη που μπορούν να πλήξουν άλλους κομματικούς χώρους. Με όλα αυτά και το παιχνίδι είναι ανοικτό και τον ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα Βόρεια του νησιού μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  Συνεχίζονται οι πολλές και διαφορετικές απόψεις για το σπάσιμο του Δήμου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει  η άποψη του γνωστού στελέχους της ΑΔΕΜ πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι τον εξυπηρετεί εκλογικά η αλλαγή χωροταξικού ( ...Σπάσιμο η Διάσπαση ) σε μερικούς Δήμους ,Κάποιοι επιχαίρουν ...Ταχιά κλαιν !!». Οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον το κλάμα….

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ Ενδιαφέρουσα η άποψη του Νίκου Χρυσάφη που συμμετείχε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στον συνδυασμό «Άλλος Δρόμος». Ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook αναρωτιέται για το σπάσιμο του Δήμου: «Θα ήταν καλύτερα αν είχε προηγηθεί δημοψήφισμα (όπως είχαμε προτείνει ως "άλλος δρόμος" στο Δημοτικό Συμβούλιο) ώστε να βλέπαμε όλοι, τη λαϊκή βούληση. Θέλω να ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά (και μετά το "συναινετικό διαζύγιο" του προξενιού του 2010). Βέβαια ο γάμος έγινε το μήνα του Γαμηλίωνα ενώ το διαζύγιο θα εκδοθεί το μήνα Ανθεστηρίωνα που είναι αφιερωμένος στο Διόνυσο...»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ. Στην Δημόσια Βιβλιοθήκη εθεάθη ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι βέβαια για να διαβάσει αλλά για να παραδώσει τους τέσσερις πρώτους τόμους της Βουλής   με τα επίσημα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής για την κυπριακή τραγωδία του 1974  Η παραλαβή των μέχρι τώρα εκδοθέντων τόμων έγινε από τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Θοδωρή Παραδέλλη.


ΚΚΕ Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζουν οι οργανώσεις βάσης της Λέσβου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Και για να πάνε καλά από που πρέπει να ξεκινήσουν; Από τον Μανταμάδο βέβαια, το πάλαι ποτέ «κόκκινο χωριό»!. Ετσι η ΚΟΒ Μανταμάδου καλεί τα μέλη και τους φίλους της να παρευρεθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. στο Πολύκεντρο του χωριού στην  πολιτική σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και Εκλογικές μάχες». Και με την ευκαιρία. Στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το ΚΚΕ στην Δημοτικό Ενότητα Μανταμάδου είχε έλθει πρώτο με ποσοστό 27,72%. Σχετικά μικρό όταν υπολογίσουμε ότι σαν Κοινότητα Μανταμάδου το 1996 το ΚΚΕ είχε πάρει ποσοστό 39,65%. Εκτοτε και σαν Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου εμφανίζει τα ποσοστά έτσι όπως αυτά εμφανίζονται στον Πίνακα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις τελευταίες εκλογές κέρδισε την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά ΜΙΑΣ  και μόνο ψήφου! 

ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ Μια ενδιαφέρουσα πρόταση εξέφρασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αξίζει να υλοποιηθεί από την επόμενη Περιφερειακή Αρχή. Πρότεινε, το οικόπεδο που αγοράστηκε για την δημιουργία διοικητηρίου - εκθεσιακού κέντρου, να χρησιμοποιηθεί  για να γίνει είτε  μουσικό σχολείο είτε  κολυμβητήριο. Κριτικάρισε δε την παρούσα Περιφερειακή Αρχή πως δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος.

ΜΑΚΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ. Ξαναχτύπησε. Και τι είπε;   «Εγώ δεν θεωρώ ότι αυτό το ψηφοδέλτιο είναι της ΝΔ. Βλέπω μέσα σε αυτό ανθρώπους που εκτιμώ  και συμφωνούν μαζί μου για θέματα περιβάλλοντος και για το προσφυγικό, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές»! Πιο σιγά Μάκη μην σ΄ ακούσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άρει το χρίσμα του στην Χριστιάνα….

ΕΡΓΑ,ΕΡΓΑ,ΕΡΓΑ! Καταιγίδα από έργα στο Δήμο Λέσβου αλλά και στη θυγατρική του. Αναπλάσεις, πεζόδρομοι, βιολογικοί, κλειστά γήπεδα, ανάπλαση λιμανιού, πάρκα κλπ. Με το μαλακό παιδιά, ένα κι ένα για να τα αφομοιώνουμε. Πάντως η απορία μας παραμένει. Γιατί όλα αυτά δεν ξεκινούσαν τα προηγούμενα χρόνια και πέφτουν κατά ομοβροντίες το τελευταίο διάστημα; Κάτι αφελείς απορίες κι εμείς;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ  Ένα ενδιαφέρον  ερωτήματα έθεσε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης σχετικά με τις τελευταίες εκδηλώσεις της Περιφέρειας. Η πρώτη ερώτηση αφορά την παρουσίαση του "πρωϊνοϋ της Λέσβου" στην HORECA που  ευλόγως ερωτά. Τι εξυπηρετεί όταν αυτοί που πρέπει να το γνωρίσουν και να το υιοθετήσουν είναι οι ξενοδόχοι του νησιού; Και αν τώρα οι επισκέπτες της έκθεσης που γεύτηκαν το πρωινό αυτό έρθουν να το ζητήσουν στα ξενοδοχεία του νησιού θα το βρουν;

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Ο ΑΡΚΑΣ βάζει τη δική του πινελιά στο σπάσιμο του Δήμου


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ