Βίτσας στον Guardian: «Η Σάμος είναι η νέα Λέσβος»


«Οι διακινητές είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας», λέει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Μετά την Λέσβο και τον καταυλισμό της Μόριας, η Σάμος και οι συνθήκες για τους σχεδόν 4.000 μετανάστες που ζουν εκεί εκεί βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου. 

Η βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξενεί μεγάλο ρεπορτάζ για την κατάσταση στο νησί και αναφέρεται στις προειδοποιήσεις των οργανώσεων που κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα o οποίος αναφερόμενος στο κέντρο της Σάμου κάνει λόγο για «νέα Λέσβο».

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές φαίνεται να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας. Το κέντρο είναι υπερπλήρες, πολύ πάνω από τη χωρητικότητα του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να μετακινήσουμε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί όσο πιο γρήγορα γίνεται». 

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως στο κέντρο της Σάμου υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Οι γιατροί έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στο θέμα των διαδικασιών ασύλου καθώς είναι αυτοί που κρίνουν το πόσο ευάλωτη είναι κάθε περίπτωση. 

«Μιας και δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί είναι αδύνατον να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι χρήζουν άμεσης προστασίας και πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα», λέει ο κ. Βίτσας. Ο υπουργός επιμένει πως έως το τέλος του μήνα θα υπάρχουν ακόμα δύο γιατροί στο νησί. 

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αυτό σημαίνει να μοιραστούμε την ευθύνη και το βάρος για αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο κ. Βίτσας. 

 Το ρεπορτάζ καταλήγει: Αλλά με την χαοτική γραφειοκρατία που δοκιμάζεται από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, ο Βίτσας υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που φαίνεται από πολλούς ως μια ξεχασμένη μεταναστευτική κρίση. "Όλα μας τα μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ή να ενσωματώσουμε σωστά στην κοινωνία περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες, δεδομένου ότι ένα 18% των Ελλήνων παραμένει ακόμα χωρίς εργασία", δηλώνει ο Βίτσας»