Η Λέσβος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης της οικογένειας Elgiz


παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το νησί μας

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης – της οικογένειας Elgiz-παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το νησί μας – με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα –. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου μας με τη συνδρομή και αρωγή της οικογένειας Elgiz.



Η αποστολή , με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού  Κώστα Αστυρακάκη,  μετέφερε σε 8 γιγαντοοθόνες εντός μουσείου, εικόνες και βίντεο από χωριά του νησιού , τις φυσικές ομορφιές του, το φεστιβάλ ούζου, τη λεσβιακή κουζίνα , το Λεσβιακό Καλοκαίρι, το Πάσχα στο νησί και πολλά άλλα δρώμενα. Την αποστολή του Δήμου που συμπεριλάμβανε και τριμελές μουσικό σχήμα με τη Βασιλική Παπαγεωργίου (μέλος του συγκροτήματος «Βόσπορος») και τον Μάριο Λέλεκα, ακολούθησαν και επιχειρηματίες από τη Λέσβο που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, στη Λεσβιακή κουζίνα αλλά και παραγωγοί φημισμένων τοπικών προϊόντων. Οι συντοπίτες μας αυτοί, βοήθησαν πάρα πολύ στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, δηλαδή να έχουν τις επαφές με τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες και την αεροπορική εταιρία «Πήγασος», να μαγειρέψουν, αποθεώνοντας τη λεσβιακή κουζίνα, που με τη συνοδεία του λεσβιακού ούζου, των λεσβιακών τυριών και του ελαιολάδου,  προκάλεσε τον ενθουσιασμό των προσκεκλημένων.

Προσκεκλημένοι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ήταν σημαντικοί Τούρκοι επιχειρηματίες , tour operators , δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης, ιδιοκτήτες της «ΠΗΓΑΣΟΣ» air lines , πανεπιστημιακοί, Τούρκοι καλλιτέχνες κλπ.


Η παρουσία βεβαίως του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ήταν τιμητική για το νησί μας και προσέδωσε ιδιαίτερη αίγλη και κύρος στην εκδήλωση του δήμου μας. Ο Αντιδήμαρχος τον ευχαρίστησε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σπουδαίο έργο του για το περιβάλλον, για την ειρήνη , για τη συνεργασία και συναδέλφωση των λαών.



Η επιλογή αυτή του δήμου μας, να παρουσιάσει το νησί μας στο αδελφοποιημένο -με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης- Μουσείο Elgiz  , αποδείχθηκε πολύ πετυχημένη , τόσο από τη συμμετοχή πολύ σημαντικών ανθρώπων όλων των τομέων όσο και από την ανταπόκριση στα μεγάλα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Hurriyet, Milliet, CNN Tourk κλπ).

Οι προσκεκλημένοι   φεύγοντας ενθουσιασμένοι, από τις προσλαμβάνουσες εικόνες του νησιού, από τις γεύσεις της λεσβιακής κουζίνας και από το μουσικό μας σχήμα, έπαιρναν μαζί τους πέρα από τις όμορφες στιγμές που πέρασαν και από ένα πλήρη φάκελο με το διαφημιστικά φυλλάδια , εκδώσεις του δήμου μας στα τούρκικα , και από ένα βιβλίο από την τελευταία έκδοση του δήμου μας «Τα Οθωμανικά κτήρια της Λέσβου».

Ο Δήμαρχος Λέσβου και εγώ ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού , θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Γιώργο Σαξώνη που ακολούθησε την αποστολή με δικά του έξοδα και επιμελήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη λεσβιακή κουζίνα που απόλαυσαν οι παραβρισκόμενοι. Τον Κώστα Αρτακιανό που βοήθησε όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στην όλη διοργάνωση προσφέροντας δωράκια με τα προϊόντα της «Μοδούσας». Την Ανδριάνα Σπανέλλη του Adriana tours και του ξενοδοχείου Elysion  που πραγματοποίησε και για λογαριασμό του Δήμου μας, τις επαφές με τους Τούρκους tour operator. Τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου – προσκεκλημένης του Μουσείου Elgiz – που κάλυψε με επιτυχία αυτή την πολύ σημαντική δραστηριότητα του Δήμου μας. Ευχαριστούμε επίσης τον Αργοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μανταμάδου και τις Επιχειρήσεις Μυστακέλλη και Ρόδου για τα εξαιρετικά τυριά που συνόδευσαν το λεσβιακό τραπέζι. Επίσης τον Μανώλη Συρέλλη και τον Ιγνάτη Πατρικόπουλο για τα ούζα τους και τα ποτά τους που ενθουσίασαν και αυτά τους προσκεκλημένους. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια Elgiz που ανταποκρίνεται πάντα σε κάθε ιδέα και πρότασή μας , βοηθώντας στην υλοποίησή τους.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού
Δήμου Λέσβου
Κωνσταντίνος Αστυρακάκης