Κατάτμηση δήμων: «Όχι» από ΝΔ, γκρίνιες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «σπάσιμο» των τεσσάρων δήμων

Αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της αντιπολίτευσης όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην κατάτμηση τεσσάρων δήμων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της στην εν λόγω τροπολογία, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ανερμάτιστη» και κατηγορώντάς την ότι «επιχειρεί να αλλάξει τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης στην Αυτοδιοίκηση λιγότερο από 90 μέρες πριν από τις εκλογές».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως έγραψε το Newpost, ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τη διάσπαση συγκεκριμένων νησιωτικών και όχι μόνο δήμων της χώρας, εμφανίζονται και μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Επιχειρείται περαιτέρω διάλυση της αυτοδιοίκησης

«Για τη ΝΔ οι δήμαρχοι που θα επιλεγούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους στα όρια των δήμων που θα εκλεγούν», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, εκφράζοντας την αντίρρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «σπάσιμο» τεσσάρων δήμων σε δέκα μικρότερους.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η κυρία Σπυράκη τόνισε πως «μέσα από όλο αυτό επιχειρείται μόνο μια περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης και τίποτα άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις τακτικές της κυβέρνησης».

Προβληματισμός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή διαρροή περί διάσπασης συγκεκριμένων δήμων πυροδότησε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, όπως έγραψε το Newpost, οι αντιδράσεις αυτές κινούνται στο παρασκήνιο και περιορίζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις εντός των τειχών του Κοινοβουλίου, αναμένεται όμως να εκφραστούν τις επόμενες μέρες και επίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, κοινός τόπος των αντιδράσεων αυτών αποτελεί ο αιφνιδιαστικός και περιορισμένος χαρακτήρας της ρύθμισης. «Μπορούμε να δεχθούμε το σπάσιμο των δήμων στα νησιά, μπορεί να έχει κάποιο νόημα, όμως το να γίνει μόνο στην Κοζάνη για την ηπειρωτική χώρα είναι προκλητικό», έλεγε βουλευτής με συνάδελφό του να υπογραμμίζει:
«Έμένα όσο με ρωτούσαν οι πολίτες στην περιφέρειά μου τους έλεγα εδώ και τέσσερα χρόνια, πως αν αλλάξουν οι δήμοι της χώρας θα γίνει με σχέδιο και μετά από συζήτηση. Τώρα τι θα τους πω;».

«Έχω στείλει επιστολή στον Χαρίτση εδώ και 8 περίπου μήνες ζητώντας του να σπάσει τους δήμους στον δικό μου νομό και το απέρριψε, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει αλλαγή πουθενά. Τι έγινε τώρα και άλλαξε θέση;», αναρωτιέται νησιώτης βουλευτής.

Από την πλευρά της, βαθιά προβληματισμένη εμφανίζεται η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, η οποία συμφωνεί μεν επί της αρχής διαφωνεί όμως ανοιχτά με τον χρόνο που επιλέγεται από την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει η ίδια -χωρίς να ξεκαθαρίζει το τι θα πράξει στην επίμαχη ψηφοφορία- ειδικά στην Κέρκυρα η διάσπαση του Δήμου δεν θα επιλύσει κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα και κυρίως αυτό των απορριμμάτων αντίθετα θα τα ενισχύσει.
Ενοχλημένος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, με τις πληροφορίες να λένε πως σκέφτεται ακόμα και να καταψηφίσει τη διάταξη, ενώ προβλήματα στην διάταξη βλέπει και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Η επίμαχη τροπολογία

Το σχέδιο κατάτμησης τεσσάρων δήμων αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραφε χθες το Newpost.

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη ή και την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ η κατάτμηση θα ισχύσει άμεσα, όποτε τον Μάιο οι πολίτες θα ψηφίσουν για τις διοικήσεις των νέων δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρίτσης είχε προαναγγείλει την κατάτμηση στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Newpost. Ο σχετικός διάλογος ήταν ο εξής:

«-Τα προβλήματα (του Καλλικράτη) που στην πορεία φάνηκαν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πρόχειρα λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολλοί μιλάνε για διάσπαση δήμων, λίγοι όμως αντιλαμβάνονται πόσο περίπλοκο είναι αυτό σε ζητήματα όπως η δημοτική περιουσία, το προσωπικό, οι ενεργές συμβάσεις, τα χρέη. Αν πας να λύσεις ένα πρόβλημα πρόχειρα, μπορεί να δημιουργήσεις ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς τους προηγούμενους μήνες έχουμε κάνει μια σημαντική τεχνική και νομική προεργασία. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου σε σχέση με κάποιες λίγες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τώρα. Από εκεί και πέρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πάρουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει συνολικά το χωροταξικό της Αυτοδιοίκησης. Πέρα από κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις, πρέπει να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση.

-Εγώ τώρα αυτό το ερμηνεύω ότι θα έχουμε διασπάσεις πριν τις εκλογές.

-Το ερμηνεύετε εσείς όπως νομίζετε.»

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η εισήγηση του κ. Χαρίτση είναι να «σπάσουν» τέσσερις δήμοι: Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού. Η Λέσβος σπάει στα δύο (Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβος), η Κέρκυρα στα τρία (Βόρεια, Κεντρική και Νότια), η Κεφαλλονιά ομοίως στα τρία (Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη). Ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού ξαναγίνεται δύο χωριστοί δήμοι, πράγμα για το οποίο είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη του στην περιοχή.

Πέρα από τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην πορεία της εφαρμογής του Καλλικράτη, σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης έπαιξαν οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ορισμένα από αυτά είχαν απειλήσει με παραιτήσεις αν δεν προχωρούσαν οι κατατμήσεις. Ανάλογη απειλή δεν είχαν διατυπώσει για το Μνημόνιο.

Πηγή newpost.gr