Η σεξουαλική ζωή-Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Σεξουαλική ζωή. Ένας χρήσιμος οδηγός για όλους και ιδιαίτερα για τους νεαρούς αναγνώστες μας.

Γράφει η Dr Αφροδίτη Ζαφειρίου-Σακαράκη, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος


Η σεξουαλική ζωή-Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Single και άτακτη

Τι κάνετε: Καριέρα, καταχρήσεις, πάρτι, σεξ με διαφορετικούς άνδρες.

Τι χρειάζεστε: Μια αξιόπιστη και οικονομική μέθοδο αντισύλληψης, αλλά και μια καλή προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο. Καλό θα ήταν, όμως, και ένα back up από το χάπι.

Χωρισμένη και stand by

Τι κάνετε: Δεν υπάρχει κάποιος στον ορίζοντα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, είναι κι εκείνος ο νόστιμος τύπος από το κολυμβητήριο.

Τι χρειάζεστε: Το χάπι μοιάζει υπερβολή αυτήν τη στιγμή (αν και ένα μωρό θα ήταν χειρότερο). Το προφυλακτικό είναι η καλύτερη λύση. Αν το έχετε συνηθίσει, σκεφτείτε τον κολπικό δακτύλιο ή το διάφραγμα.

Μαζί και ευτυχισμένοι

Τι κάνετε: Συγκατοικείτε. Έχετε μονογαμική σχέση. Κάνετε έρωτα σε όλο το σπίτι. Το κλάμα ενός μωρού δεν ακούγεται και τόσο ελκυστική ιδέα.

Τι χρειάζεστε: Οι ορμονικές μέθοδοι, όπως το χάπι, ο κολπικός δακτύλιος και το ενδομήτριο σύστημα, επιτρέπουν άφθονο σεξ όποια ώρα και στιγμή, χωρίς έγνοιες.

Οπαδός φιλικών μεθόδων

Τι κάνετε: Έχετε μια σχέση που πάει καλά. Θέλετε αντισύλληψη, αλλά δεν συμπαθείτε το χάπι ή την ιδέα να παίρνετε ορμόνες, γιατί έχετε ακούσει πολλά για τις παρενέργειες και τις αλλαγές στην ψυχική διάθεση.

Τι χρειάζεστε: Ενδομητρικό σπείραμα ή προφυλακτικό (αν και κανείς δεν το θέλει στις μόνιμες σχέσεις).

Θα ήθελα παιδί, αλλά αργότερα

Τί κάνετε: Είστε παντρεμένη ή συγκατοικείτε. Θέλετε και οι δύο μωρό, αλλά όχι αύριο. Αν, ωστόσο, συμβεί είναι καλοδεχούμενο.

Τί χρειάζεστε: Μεθόδους που σας επιτρέπουν να μείνετε έγκυος αμέσως μόλις τις διακόψετε, δηλαδή προφυλακτικό και διάφραγμα.

Είμαι μητέρα και δεν θέλω άλλο παιδί

Τί κάνετε: Απολαμβάνετε εδώ και μερικά χρόνια τη χαρά της οικογένειας και δεν νοσταλγείτε καθόλου τις πάνες και τα μπιμπερό.

Τί χρειάζεστε: Η πιο δραστική λύση είναι η στείρωση, αλλά μόνο αν είστε 100% σίγουρη για την απόφασή σας. Σε άλλη περίπτωση, προτιμήστε το ενδομητρικό σπείραμα χωρίς ορμόνες.

Πρότυπο γυναικολογικό ιατρείο-εργαστήριο
Dr Αφροδίτη Ζαφειρίου-Σακαράκη, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Ναυμάχου Παπανικολή 22 Μυτιλήνη (έναντι πρώην γυμναστηρίων ΕΥ ΖΗΝ)
Τηλ: 22510-24824
e-mail azafiriou@yahoo.com